Прокуратурата привлече 11 обвиняеми и задържа 3 от тях след съвместна операция с ГДБОП

ЧАС ПИК

Прокуратурата привлече 11 обвиняеми и задържа 3 от тях след съвместна операция с ГДБОП

56427
на 06.06.2024
Прокуратурата привлече 11 обвиняеми и задържа 3 от тях след съвместна операция с ГДБОП
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми 11 лица и задържа 3 от тях за срок до 72 часа след специализирана полицейска операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), проведена на територията на градовете София, Варна, Казанлък, Самоков и др. под ръководството на СГП.

препоръчано

Едно от лицата е привлечено към наказателна отговорност за компютърно престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че неправомерно добавил, използвал, променил и унищожил компютърни данни в информационна система, като деянието е извършено с цел имотна облага.

Останалите десет обвиняеми са привлечени за изпиране на пари - престъпление по чл. 253, ал. 2, вр. ал. 1 НК. Част от тези лица са имали открити на тяхно име банкови сметки, по които са постъпвали суми, източвани чрез компютърно манипулиране на банковите сметки на физически и юридически лица. Успешните неправомерни операции са в размер на близо 800 000 лева.

На 04.06.2024 г. след одобрение от Софийски градски съд (СГС) са извършени 30 претърсвания и изземвания. Иззети са компютри, телефони, флаш памети, различна документация и други вещи.

Три от лицата са задържани за срок до 72 часа, седем са с мярка за неотклонение парична гаранция в размер между 5 000 и 10 000 лв., един от обвиняемите е с подписка.

Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

Предстои да бъде направено искане от СГП пред СГС за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите, които са задържани за срок до 72 часа.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за събота - личните отношения на Стрелците им създават проблеми, Рибите подвластни на чувствата
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Асеновград: Никой, освен нас, не желае да има правителство - Промяната искат да излъжат, че изборите са били опорочени (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК