Вход
София
Времето в София 31 o C

Прокуратурата с пълен отчет за трагедията край Своге

Прокуратурата с пълен отчет за трагедията край Своге

на 04.09.2018
4725
0
Прокуратурата с пълен отчет за трагедията край Своге
Автор: ПИК
04.09.2018
0
4725

Над 60 свидетели са разпитани, а 22 експертизи са назначени за катастрофата край Своге на 25 август, при която загинаха 17 души, съобщават от прокуратурата. Извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора.С постановление на главния прокурор, разследването е възложено на Националната следствена служба, напомнят от държавното обвинение. Засега единственият привлечен като обвиняем е шофьорът на автобуса Григор Григоров, който Апелативният съд пуска под гаранция. 

Като свидетели на катастрофата са разпитани всички пострадали, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на пътя, служители на Агенция „Пътна инфраструктура“, включително настоящият шеф на агенцията и негови предшественици на поста. Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи. Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД „ Трейс - Своге“. Проведен е разпит и на управителя на  „Мегаинвест холд“ ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно-химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия. Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на катастрофата, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата вносител на тази марка автобуси.

След първоначалния оглед на местопроизшествието в деня на трагедията, там са извършени и 3 допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства -  сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на веществени доказателства – на двата автомобила, участници в катастрофата, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед. 

Досега са получени документи от органите на досъдебното производство от: Агенция „Пътна инфраструктура“ - всички документи в оригинал по възлагането и изпълнението на строеж: „Проект „България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17“, рехабилитация на пътни участъци: път II – 16 „ Мездра- Елисейна“ от км 0+ 000 до км  22+ 544.90, път II – 16 „ Елисейна- Своге“ от км 22+ 544.90 до км 50 + 790л53, път II – 16 „ Своге- Нови Искър“ от км 50+790.53 до км 81 + 778.84 в трите му участъка; „Трейс Груп Холд“ АД: всички документи по изпълнението и разплащането на проекта, във връзка с участието им като партньори в ДЗЗД „ТРЕЙС – СВОГЕ“- изпълнител на обекта по договора; „ Мегаинвест холд“  ЕООД : същите документи по участието им посоченото ДЗЗД; Министерството на транспорта; от Министерството на регионалното развитие и благоустройството; началника на районното полицейско управление в Своге; Изпълнителна агенция „ Автомобилна администрация“; от „ Пътконсулт – 2000“ ЕООД: документи по строителен надзор. Национална система 112; кмета на Община  Своге;т Областна дирекция на МВР София - сектор „ Пътна полиция“;т Български институт по стандартизация;т всички лечебни заведения, в които са настанени пострадалите при катастрофата. 

Изземването на относима документация продължава. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби от пътната настилка. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

 

Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

Разследването продължава по всички версии – както относно отговорността на водача и на превозвача за катастрофата, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му като фактор, допринесъл за произшествието. 

По повод изнесена информация относно причини за забавяне на ремонта на пътния участък, от прокуратурата съобщават, че започването на такива действия вчера не е било поставяно в зависимост от „разрешение“ от органите на досъдебното производство след като в последния ден на август проби от настилката  вече са били иззети. 

От прокуратурата уточняват по повод изявления на представители на неправителствена организация за осъществявано от тях  „независимо разследване“ на причините за тежкото произшествие, че такава дейност няма характер на разследване по смисъла на НПК и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производство.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев трябва да подаде оставка заради секретаря си Пламен Узунов и заради аферата със СРС, свързана с жена му?
Общо гласували: 15720
архив

- Напредваш ли, напредваш ли в шофирането?

- Разбира се. Пътищата постепенно започват да водят в тази посока, в която пътувам.

няма нови новини
Днес: 252
hot
най-четени новини в момента
сега
2243
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Спецсъдът остави в ареста задържаният за тероризъм Мохамед - делото се гледа при закрити врата без медии заради секретна информация (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/СНИМКА)
x
ЗА ДАМИТЕ 40+: Не обличайте дрехи в тези цветове
x