Вход
София
Времето в София -13 o C

Проф. Генчо Начев: Пациенти умират от безхаберие, защото лекари не приемат професията си като призвание

Проф. Генчо Начев: Пациенти умират от безхаберие, защото лекари не приемат професията си като призвание

на 22.11.2020
95313
0
Проф. Генчо Начев: Пациенти умират от безхаберие, защото лекари не приемат професията си като призвание
Автор: ПИК
22.11.2020
0
95313

Пациенти умират, защото има лекари и медицински специалисти, които не приемат професията си като призвание. Така изпълнителният директор на специализираната кардиологична болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев коментира пред Нова телевизия случаите с пациенти, които загубиха битката с COVID-19, заради размотаване между болниците в Пловдив и Бургас.

Не искам и няма да адвокатствам на министър Костадин Ангелов, но тук става въпрос за организиране на работата на болниците. Някои от тях са общински, а не държавни и за тях отговорност носят общинските съвети и кметовете, подчерта проф. Начев. Тези животи обаче  според него са загубени от безхаберие.

Професорът обясни, че много от болниците, в това число и "Св. Екатерина" не са проектирани и строени за разделяни на потоците, но това се прави дори за операционните, където не се отказва помощ на хора със СПИН или сифилис.

Професорът обясни колко е важна антикоагулацията при пациенти с COVID-19, какви са страничните ефекти от опеделени медикаментозни повлиявания и че до 6 месеца е възможно да има изчистване на организма и последващи увреждания, които отключват други диагнози.

До този пик на смъртност, които извежда България на първо място в Европа, се стигна защото не се спазват мерките, колкото и да се леки, но не призовавам в никакъв случай за локаут, подчерта професорът.

Изпълнили сме разпореждането на министъра, имаме повече от 20%, при 140 сме отделили 32 легла, като 12 от тях са интензивни, в момента има 9-10 човека, които са интубирани и всичко е пълно. Това каза още проф. Генчо Начев.

Според него най-високорисковите пациенти остават точно тези със сърдечно-съдови заболявания. „При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID- отделението са болни със сърдечно-съдови проблеми, които имат и COVID-19. Вирусът един път и директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, повтори проф. Генчо Начев.

Директорът на лечебното заведение гарантира, че се прави и всички възможно да няма смесване потоците на болни и неположителни на инфекциозното заболяване.

„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21130
архив

ФИФА официално обяви, че няма да сменя домакинството на световното първенство през 2018 от Русия на друга държава, тъй като няма никакви гаранции, че до 2018 тази държава няма да е в границите на Русия.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x