Проф. Генчо Начев: Пациенти умират от безхаберие, защото лекари не приемат професията си като призвание

Здраве

Проф. Генчо Начев: Пациенти умират от безхаберие, защото лекари не приемат професията си като призвание

101943
на 22.11.2020
Проф. Генчо Начев: Пациенти умират от безхаберие, защото лекари не приемат професията си като призвание
Автор:   ПИК

Пациенти умират, защото има лекари и медицински специалисти, които не приемат професията си като призвание. Така изпълнителният директор на специализираната кардиологична болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев коментира пред Нова телевизия случаите с пациенти, които загубиха битката с COVID-19, заради размотаване между болниците в Пловдив и Бургас.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Не искам и няма да адвокатствам на министър Костадин Ангелов, но тук става въпрос за организиране на работата на болниците. Някои от тях са общински, а не държавни и за тях отговорност носят общинските съвети и кметовете, подчерта проф. Начев. Тези животи обаче  според него са загубени от безхаберие.

Професорът обясни, че много от болниците, в това число и "Св. Екатерина" не са проектирани и строени за разделяни на потоците, но това се прави дори за операционните, където не се отказва помощ на хора със СПИН или сифилис.

Професорът обясни колко е важна антикоагулацията при пациенти с COVID-19, какви са страничните ефекти от опеделени медикаментозни повлиявания и че до 6 месеца е възможно да има изчистване на организма и последващи увреждания, които отключват други диагнози.

До този пик на смъртност, които извежда България на първо място в Европа, се стигна защото не се спазват мерките, колкото и да се леки, но не призовавам в никакъв случай за локаут, подчерта професорът.

Изпълнили сме разпореждането на министъра, имаме повече от 20%, при 140 сме отделили 32 легла, като 12 от тях са интензивни, в момента има 9-10 човека, които са интубирани и всичко е пълно. Това каза още проф. Генчо Начев.

Според него най-високорисковите пациенти остават точно тези със сърдечно-съдови заболявания. „При нас основно идват хора със сърдечно-съдови заболявания, в COVID- отделението са болни със сърдечно-съдови проблеми, които имат и COVID-19. Вирусът един път и директно засяга мускула на сърцето. И което е по-важно - води до образуване на микротромби в малките съдове, които хранят мускула на сърцето. Оттам идват и усложненията. Не сме спрели да лекуваме пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които нямат COVID“, повтори проф. Генчо Начев.

Директорът на лечебното заведение гарантира, че се прави и всички възможно да няма смесване потоците на болни и неположителни на инфекциозното заболяване.
„Има операционна, отделена за пациенти, които са с коронавирус. Отделна инвазивна лаборатория за COVID и други две, които са отделени да лекуват пациенти, които нямат COVID. Няма смесване на потоците.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК