Проф. Георги Близнашки: Този парламент е гротеска, бедна ни е фантазията какво ще наблюдаваме! Радев държа реч, преди новият парламент да е конституиран - това е недопустимо

Акценти

Проф. Георги Близнашки: Този парламент е гротеска, бедна ни е фантазията какво ще наблюдаваме! Радев държа реч, преди новият парламент да е конституиран - това е недопустимо

150108
на 16.04.2021
Проф. Георги Близнашки: Този парламент е гротеска, бедна ни е фантазията какво ще наблюдаваме! Радев държа реч, преди новият парламент да е конституиран - това е недопустимо
Автор:   ПИК

Бедна ни е фантазията, какво ще наблюдаваме. Този парламент е гротеска. Това заяви проф. Георги Близнашки пред БНТ.

препоръчано

По думите му важно е, че сме имали редовни избори, признати за законни. "Те (народните представители) ни вкараха в един театър на абсурда и сега ще гледаме едни много странни събития. Ще наблюдаваме кошмарни сцени", обясни той.

"Няма да изпуснат шанса да направят правителство, бъдете сигурни. Това правителство няма да бъде стабилно, но алтернативата е разгром на държавността. Тук ще бъде абсурд на абсурдите. Сега е моментът да се приключи с комунизма завинаги, но те няма да го направят. Защо, нали са десни? Имаше план с протестите да се стигне до президентска република, но от Брюксел казаха, че ще има редовни избори и протестът се спихна", продължи конституционалистът.

"Ще има странни хора в новото правителство, но какво да се прави. Един дипломат ми се обади вчера и ме пита: "Професоре, какво става, защо не избраха председател на парламента?" Стоял човекът до почивката и си тръгнал. Аз му обясних, че са избрали после. Не може така, не е такъв редът. Президентът държа реч преди новото Народно събрание да е конституира", коментира още проф. Близнашки.

"Много е важно какво ще е правителството, как ще го приеме Европейският съюз. Дали няма да има странни екземпляри в него, които играят кючек на площада", продължи експертът мрачните си виждания за близкото бъдеще.

Проф. Георги Близнашки определи кандидатурата на Даниел Митов за нов министър-председател като много добър вариант, но е малко вероятно да стане премиер. "Добро решение е в чисто политически план от страна на министър-председателя Бойко Борисов", посочи той. Бившият служебен премиер очаква и другите партии да измислят кой да бъде премиер. "Ситуацията е такава, която не търпи по-нататъшно отлагане, изключително тежка е и пандемията на утихва", предупреди той и допълни, че е нужно правителство, което да спечели доверието на ЕС.

Според него президентът е двигателят на събитията. "Президентът реди, но министър-председателят може да наложи вето върху редица кандидатури", каза още той.

Според него ужасът е да не би да се потърси сметка, борба за контрол върху съдебната власт и за това се търсели промени в Конституцията. "Създаването на ВСС е абсолютно непозната по нашите географски ширини. Само един състав завърши мандата си, а всички други съдебни съвети, формирани през години мандатът им е прекратяван предсрочни", отбеляза бившият служебен премиер.

Той предупреди, че мераците за смяна на главния прокурор са опасни. "Какво значи това, какво значат тези промени. Съдебната власт не може да се политизира, как ще реагират в Брюксел на това", коментира остро експертът.

"Промяната в Конституцията няма да доведе до нещо добре", каза още проф. Георги Близнашки.

"На президентските избори е много важно кой ще изберем", добави той. На въпроса на водещата - "Румен Радев?, проф. Близнашки се разсмя. "Не, не, нужен е нов човек, който да не разделя българите", отсече той.

Сподели:
Бомба x
Под какви заболявания се “маскира” депресията Под какви заболявания се “маскира” депресията
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Борисов с първи думи към служебните министри: Основна цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 275
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това