Проф. Камен Плочев: Пазете се от опасния вирус „Зика”. 50-60% от хората не разбират, че са ухапани от кърлеж

Здраве

Проф. Камен Плочев: Пазете се от опасния вирус „Зика”. 50-60% от хората не разбират, че са ухапани от кърлеж

35530
на 14.07.2019
Проф. Камен Плочев: Пазете се от опасния вирус „Зика”. 50-60% от хората не разбират, че са ухапани от кърлеж
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Проф. д-р Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА, предупреди, че опасният вирус "Зика", който се разпространява от комари, опасно обикаля планетата.

Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар - лятото е в разгара си, а с него и опасността да провалим почивката си, ако не знаем как да се пазим от всичко изброено. Географията на заболяванията, причинени от насекоми, се променя. "Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, така наречените репеленти", казва професорът. 

Според него насекомите са много опасни през лятото, като най-много трябва да се пазим от кърлежите и комарите. Той допълни, че между 50 и 60% от хората, които идват на преглед във ВМА, не разбират, че са били ухапани от кърлеж. "Освен лаймската болест кърлежите предават и още пет вида болести, затова е добре да се изследваме, когато разберем, че сме били ухапани", посочи д-р Плочев и апелира хората да спазват по-голяма лична хигиена, за да се избегнат летни инфекции. 

Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност. "Диарията например не е враг на организма, а естествен, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, но до определени граници. Хората трябва да знаят коя е тази граница и това е, когато почувстват жажда – тогава вече трябва да отидат на лекар", обясни лекарят. По думите на проф. Плочев хората вече са добре информирани и не се забавят с търсенето на медицинска помощ. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите от комисията за разследване на корупционните практики в Агенция Митници поискаха информация за всички дела за контрабанда (ВИДЕО) ПИК TV: Депутатите от комисията за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" поискаха информация за всички дела за контрабанда (ВИДЕО)
ново
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК