Проф. Константинов пред ПИК: Ето как се стигна до шокиращата прогноза, че 150 000 българи ще умрат от коронавируса

Животът днес

Проф. Константинов пред ПИК: Ето как се стигна до шокиращата прогноза, че 150 000 българи ще умрат от коронавируса

159040
на 12.03.2020
Проф. Константинов пред ПИК: Ето как се стигна до шокиращата прогноза, че 150 000 българи ще умрат от коронавируса
Автор:   Асен Рашков

Математикът проф. Михаил Константинов даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което даде подробности за начина, по-който е пресметнал прогнозирания брой на българите, които ще починат от коронавирус. Припомняме, че по-рано днес проф. Константинов заяви, че е възможно 150 000 българи да починат от смъртоносното заболяване, ако се доверим на думите на германския канцлер Ангела Меркел. Пред медията ни математикът обясни простата формула, по която е стигнал до заключението, и даде ценни съвети как да повдигнем имунитета си.

препоръчано

- Професор Константинов, по-рано днес дадохте едно интервю за Би Ти Ви, в което казахте, че ако слушаме Меркел, 150 000 българи ще починат от коронавирус за година. Като че ли обаче тези цифри останаха на заден план и никой не смее да ги публикува, дори колегите от Би Ти Ви?

- Страх ги е да ги пуснат тези числа. На водещия (б.а. Антон Хекимян) му увисна ченето, като чу тези числа.

- Може ли да обясните какво точно имахте предвид, когато заявихте, че тази аналогия за починалите идва от изказването на канцлера на Германия Ангела Меркел, която е заявила, че 1,5 млн. германци ще загинат заради коронавируса в рамките на една година?

- Тя не казва точно това. Това аз го казвам, тя казва процента. Тя каза, че 70% от германците ще заболеят от коронавируса. Това й бяха думите. В момента най-ниската смъртност, която се очаква, е 3%.Тя най-вероятно ще се закове на 4,5% като приключи пандемията, това е друга тема за разговор, но до момента долната граница е 3,5%, а горната е 6%. Нека да вземем долната граница - 3%. 3% от тези 70% всъщност прави 2% от цялото население. Говорим за смъртност, а не за заболелите. Умножете сега 2% по 80 милиона. Това прави 1,6 млн. души.

Не съм много сигурен, но Германия загуби някъде към 350 000 души, когато нападна Съветския съюз през Втората световна война. Нека са загубили половин милион с ранените.

- Жертвите, които се очакват от коронавируса, са три пъти повече...

- Точно така, това са три пъти повече. Смъртта на тези германци през Втората световна война е най-страшната война в историята на човечеството. А ние в момента отиваме на три пъти повече, ако тези тенденции се запазят. Това са числата. Дай боже да не стане, дай боже да се намери естествен имунитет. Нали знаете, че популацията развива видов имунитет. Не се знае как точно става, но изведнъж хората започват по-малко да боледуват, без да са го прекарвали това. Никой не знае как става.
Ако е вярно това, което казва Меркел, и ако вземем числата на Световната здравна организация, излиза, че ще умрат 1,5 млн. германци. Всеки може да ги вземе и да ги умножи.

- Дори се появиха песимистични прогнози, според които 80% от населението в света ще се зарази с този вирус.

- Умножете по 3% смъртност, защото толкова е долната граница на смъртността. Какво се получава - 2,4% от населението ще умре. И то ще умре за година-две. За цялата Втора световна война е умряло 4-5% от населението на света. Но това е за цялата война, а това нещо тук ще се случи за една година.

Не става въпрос за паника. Властите трябва да го знаят това нещо.

- На фона на всичко, което говорим, Китай като че ли успя да се справи с коронавируса и броят на заразените непрекъснато намалява.

- Да, рязко намаля броя на новозаразените. Това е така. Трябва да видим какво е станало. Може би китайският народ е започнал да развива имунитет. Дай боже да е така.

Китай в момента показва много добри параметри по отношение на заболяемостта, не по отношение на смъртността, тя си е висока. Но там са взели драконовски мерки.

- Вие казвате, че може би са развили имунитет. Възможно ли е това намаляване на заразените да се дължи точно на тези мерки, за които споменахте?

- Най-вероятно това е комбинация от много фактори. Може би китайците са започнали да развиват имунитет. Това е основното. Второ - действително тези драконовски мерки помогнаха.

Друго нещо беше странно - доскоро Турция имаше нула души заразени. Това е смешно, при положение че е пълно с иранци, мигранти и т.н. Сега очакваме, когато тестват повече хора, да видим различен процент.

Но това, което искам да е ясно, е, че в момента България и светът жизнено зависят от две системи - медицинската система и системата по сигурността. Защото ако се разпадне държавността и всеки тръгне да си пази само къщичката и семейството, край - отиваме в пещерите директно. Виждате в момента какво прави Тръмп, изкара дори националната гвардия. Това е малко театрален ефект, но хората трябва да го видят. Той забрани полетите до Щатите от Европа. Това не е било от Втората световна война. Виждате какво става - хората взимат мерки.

И друго искам да кажа - в момента Китай е на 9-о място по заразяване. Преди тази държава има осем други по заразяване. И другото по-страшно е, че тези осем държави го развиха за по-малко от седмица. Тези параметри, за които говоря, те са с натрупване. Другите държави натрупаха това за седмица-две. Това е направо катастрофа.

- Какво трябва да направим, за да предотвратим още по-голяма катастрофа?

- Всеки да си гледа работата, всеки да си гледа личните хигиена и властите да знаят какво ги чака. Бих препоръчал съвсем сериозно на властите да се обърнат към статистици и математици, които да да направят математически модел на епидемията.

Това се прави, за да знаят горе-долу какво ги чака.

Това ще е ориентировъчно, но може да се направи, тъй като се натрупаха много данни, дори и от развити страни, които може да са много добра основа за създаване на статистически и математически модели.

- Графиката на заразените в Италия показва много рязко повишаване на броя им. От двама души първите дни само за няколко денонощия те вече са над 10 000. У нас взехме мерки още преди да е дошъл този коронавирус, но въпреки това може ли да очакваме подобна стряскаща графика?

- Мисля, че в Италия вече са дори над 12 000 души заразените. Руският генерал Суворов е казал: "Повече пот на учение, по-малко кръв в боя." Няма нищо страшно да се вземат всички възможни мерки. Дай боже тези мерки да се окажат излишни. Но ако не са?! Виждате какво се случва в Италия. Там избират кой да спасяват, защото като пристигне един тежко болен млад човек и един възрастен, възрастният директно го оставят да умре. Това допълнително вдига смъртността на възрастните, защото тях изобщо не ги спасяват. Това е жестоко, но е правилно.

Трябва спокойно да се взимат възможни мерки и не трябва да го има това лековато отношение, че нас няма да ни хване това нещо.

Използвам случая да кажа и нещо друго, което може и да не се знае. Тези, които тренират в момента, да намалят тренировките. Азбучна истина е, че тежките тренировки намаляват имунитета. Великите спортисти през цялото време са хремави, защото са с отслабен имунитет, тъй като това при тях е жестоко натоварване. Просто имунитетът им пада.

Хората да намалят тежките тренировки, но не изобщо да ги спрат, да намалят ходенето във фитнеса, да се спортува на открито и умерено. И освен това, колкото и да е смешно, от край време е ясно, че чесънът повдига имунитета. Това са поне неща, които не вредят. Не трябва да се ръкуваме, трябва миене на ръцете и по-малко контакти. Тези мании да се пътува, трябва се забравят. Спасявайки себе си, ние спасяваме и останалите.

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това