Проф. Константинов: Трябва ценз за кандидат-кметовете, но не можем да сменим закона сега

ЧАС ПИК

Проф. Константинов: Трябва ценз за кандидат-кметовете, но не можем да сменим закона сега

4470
на 09.10.2015
Проф. Константинов: Трябва ценз за кандидат-кметовете, но не можем да сменим закона сега
Автор:   ПИК

Много малки общини са превърнати във феодални владения. Даже във феодалните владения през Средновековието е имало повече ред. Това коментира математикът и бивш зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов. Коментарът му дойде по повод разкритията за кандидат-кметове, които са осъждани или криминално проявени.

препоръчано

Апелът ми е към едно задълбочено разследване, подчерта проф. Константинов. На въпрос нужен ли е образователен ценз за кандидат-кметовете, какъвто бе предложен, математикът посочи: „През по-голямата част от историята на демокрацията е имало някакъв ценз. Сега виждате как някакви хора си продават гласа. Ние не можем да сменим закона и да поискаме образователен ценз в момента, защото не отговаря на европейската парадигма“. Той обаче подчерта, че можем да се борим да променим закона.

„Личното ми становище е, че трябва да има ценз“, категоричен бе Михаил Константинов. Само в България партиите не показват биографиите на кандидатите си, възмути се още бившият зам.-председател на ЦИК.

По повод изхвърлянето на фирмата на Константинов от търга за наем за машина за гласуване на местните избори, тъй като предложила прекалено ниска цена, професорът обясни: „Фирми искат по 3000 наем за машина за гласуване. Трябва да има разумни реални цени“. Междувременно фирмата на Константинов предложила наем от 1200 лева и била изхвърлена от търга.

Сподели:
Бомба x
Кои съпруги най-бързо омръзват на мъжете си Кои съпруги най-бързо омръзват на мъжете си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: ДПС с първи коментар за изборните резултати: Програмният кабинет трябва да надмогне нашето партийно политическо его (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 90
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това