Проф. Момеков с експертен коментар за лечението и самолечението срещу COVID-19, кога се преминава към антибиотици и колко ефикасна ще бъде ваксината

Здраве

Проф. Момеков с експертен коментар за лечението и самолечението срещу COVID-19, кога се преминава към антибиотици и колко ефикасна ще бъде ваксината

35610
на 30.11.2020
Проф. Момеков с експертен коментар за лечението и самолечението срещу COVID-19, кога се преминава към антибиотици и колко ефикасна ще бъде ваксината
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Тази болест протича в няколко фази. В третата има една възпалителна имунна реакция като в различните фази се намесват различни лечения. Що се отнася до ремдесивира - той се прилага при хоспитализирани пациенти, а добавянето на кислород - чрез обикновени системи или интубиране бе установена полза от кортикостероидите, дексометазона. За други терапии не можем да говорим, тъй като не са доказани. Това заяви пред Би Ти Ви проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация. 

препоръчано

"СЗО е една организация, която е много важна, но тя няма регулаторна функция и не може да вменява на регулаторите какво да употребяват и какво не", коментира той, отговаряйки на въпрос за ползите и риска от прилагането на ремдесивир. "Ако поканите българските клиницисти, които работиха с него, ще чуете мнение, което съвпада с това на световните експерти. От него има полза, но то не е панацея", допълни експертът.

Запитан дали се ползва хлорохина, той отговори: "Той се ползва в няколко държави в света, но бе отречен например във Великобритания. Другото голямо проучване е на СЗО, което не показа никаква полза. Постоянно излизат нови проучвания, които  показват, че от терапията с хлорохин няма полза".

Що се отнася до препарата "Ивермектин", има хипотези, че той би могъл да работи в комбинация с други лекарства и има имуномодулираща функция. Независимо какво чуват хората за него, той е обект на над 50 проучвания, но нито едно положително проучване не е възприето от регулаторните органи сериозно. На този етап е по-добре българинът да не го използва", заяви проф. Момеков.

Ваксината на "Пфайзер", която ще бъде закупена за България, трябва да се съхранява при минус 70 градуса и в това няма нищо рисково, отбеляза той и добави: "Много от съществуващите ваксини на пазара са белтъчни антигени. При ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" се използва информационната РНК, която ще продуцира белтъчните антигени в човешкото тяло. Този подход не е съвсем нов, но това са първите ваксини, които ще излязат на пазара с този принцип".

"Ние ще знаем повече за ефективността на тази ваксина, когато ще дойде в реалния свят", посочи проф. Момеков.

"Вечния" въпрос за антибиотиците, той коментира така: "Основната полза от антибиотиците при ковид е те да потиснат една доказана антибактериална инфекция. Клиницистите преценяват дали при пациента няма такава инфекция - със следене на клиничната картина, на температурата, на определени маркери".

"Що се отнася до "прословутия аспирин" - той пречи на формирането на тромби. Въпросът е, че при това заболяване ползите от подобна терапия е по-скоро за хоспитализиран пациент. Ако някой казва на хората, че трябва да пият такива лекарства, за да  се предпазят, това не е необходимо. Трябва да внимават хората с язва, с проблеми със съсирването", коментира специалистът.

"Трябва да помислим за най-рисковите групи и хората на първа линия. Защото виждате, че отпадането на "живата сила" от първата линия, е изключително важно. Виждате, че все повече няма лекари. Нека се държим разумно", призова проф. Георги Момеков.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО) УНИКАЛНО ШОУ В ПИК! Колтуклиева направи на салата Бареков насред центъра на София: Как не те е срам! Целуваше задниците на... (ВИДЕО)
ново
Днес: 54
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК