Проф. Румен Гечев пред ПИК: Без БСП, ГЕРБ или ДПС не може да има кабинет. Ако следващото правителство на Трифонов е подобно на предишното, няма да го подкрепим

АВТОРСКИ НОВИНИ

Проф. Румен Гечев пред ПИК: Без БСП, ГЕРБ или ДПС не може да има кабинет. Ако следващото правителство на Трифонов е подобно на предишното, няма да го подкрепим

111998
на 21.07.2021
Проф. Румен Гечев пред ПИК: Без БСП, ГЕРБ или ДПС не може да има кабинет. Ако следващото правителство на Трифонов е подобно на предишното, няма да го подкрепим

Новият парламент започна работа. Индикациите, които политиците даваха още преди формирането му, са, че той ще повтори характера на 45-то НС. 

препоръчано

Всички са срещу всички, никой не е съгласен на компромис в името на мира за съставяне на редовен кабинет. 

Потърсихме за коментар депутата от БСП проф. Румен Гечев.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Ще имаме ли този път нормален работещ парламент, в който да има сблъсък на идеи и желание за диалог, проф. Гечев? Или и това народно събрание ще повтори съдбата на 45-то НС?

- Зависи от поведението на избраните парламентарни групи. Ако се стигне до етап за съставяне на правителство, трябва да има разговори. "Има такъв народ", ако все още така не искат да преговарят с никого, значи са решили, че не искат да има кабинет и ще вървим на избори. 

- Казвате, че без БСП не може да има редовен кабинет?

- Аз съм учил аритметика. Събирам числата. Без ГЕРБ, ДПС или БСП не може да има кабинет. Това се видя и днес. "Има такъв народ" трябва да решат с кого искат от трите политически сили искат да го направят. Не им стигат гласове. Те поемат цяла отговорност.

Пак повтарям, че без БСП не може да има кабинет и заради целите, които нашата партия си е поставила. Единият от тях е демографската криза. Тя е най-страшният проблем на България. Няма друга алтернатива на това, което предлагаме ние като ресурс на осигуряване и икономически условия за младите семейства.

Огромен проблем на България е мизерията и ниските доходи, за което БСП предлага решение. И то е взето от европейските практики. Критикуват ни, но никой не предлага решение. 

- Но БСП в същото време се раздира от скандали. Как да ви харесат хората, когато вие оставяте впечателнието, че не се харесвате сами?

- В политиката има елемент на харесване. В нашата партия има една група, която е по-креслива. Това е. Къде няма скандали? Навсякъде. В ГЕРБ няма ли? Тя е на свободно падане. Да не изброявам другите партии. Винаги и навсякъде има противоречия.

- Ще успее ли този парламент да състави правителство?

- От срещите с избиратели виждам, че огромното болшинство от тях искат правителство. Ако отидем на трети предсрочни избори, ще е рисковано.

Ако "Има такъв народ" не желаят да съставят кабинет, ще видим тогава.

- Вие склонни ли сте да подкрепите техен кабинет?

- Аз не бих подкрепил нищо предварително. Крайно несериозно е. Те не са показали нищо. Няма как да гадаем. 

Ние сме сериозна 130-годишна партия и  сме готови да участваме в разговори за правителство. Всяка политическа сила е длъжна да води преговори, защото ние не сме само опоненти, а и колеги. И носим отговорност. 

Но сега няма какво да подкрепяме, пак казвам. Няма никакви разговори, програма не е представена. Ако и следващото правителство на ИТН е подобно на първото, БСП пак няма да го подкрепи.

- А БСП готова ли е да поеме отговорност за съставяне на кабинет, ако третият мандат й бъде връчен?

-  Много е логично той да дойде при нас. Българското общество е уморено и има нужда от кабинет.  Но те не трябва да бъде формирано на всяка цена. Ще разговаряме с всички парламентарно представени партии. 

- Новият парламент започва работа на фона на протести в "Пирогов"...

- Крайно време е всеки да се занимава с това, което му е работа. Те да се оправят. 

Ние в парламента ще си вършим нашата работа, болниците - тяхната. 

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това