Проф. Румяна Коларова: Рейтингът на Радев пада, не е герой като Петър Стоянов

Политика

Проф. Румяна Коларова: Рейтингът на Радев пада, не е герой като Петър Стоянов

178731
на 16.10.2020
Проф. Румяна Коларова: Рейтингът на Радев пада, не е герой като Петър Стоянов
Автор:   ПИК

От самото начало  беше ясно, че алтернативата за управляващите беше  пълна капитулация, което е ясно, че е неприемливо. Липсваше възможност за посредничество. Нямаше кой да влезе в ролята не медиатор между двете страни. Президентът е човек, който може да намери решение. Но той  взе страната на протеста още от самото начало. Това заяви по БНТ политологът Румяна Коларова по повод политическата криза заради продължаващите протести.

препоръчано

„Всичко се движеше в две паралелни реалности. Имаше два важни момента. Първият е фрустрацията на протестиращите. Напрежението обаче не води до нищо добро. А от друга страна имаше делегитимизация на властта. Но изследванията  показаха, че тази криза на делегитимизация  не е голяма. Правителството продължава да функционира“, коментира тя.

Коларова коментира настоящата ситуация и с оглед на COVID-кризата.

"Бързи избори под уличен натиск  означава, че държавата отстъпва и не действа политическа логика. Аз не съм съгласна, че няма предсрочни избори, защото България се управлява от олигарси. В Европа има много добро решение при такива кризи - експертно правителство. В  България обаче това решение няма как да сработи и не може да се случи", категорична е Коларова.

„Още от самото начало беше ясно, че опозицията говори с езика на протеста. Няма как да сравняваме сегашната ситуация с тази от 96-97 година, защото сега държавата е стабилна икономически, отпускат се средства. През 96-97 година  държавата беше фалирала. По онова време президентът  Петър Стоянов имаше рейтинг от над 90% и беше герой. Сега рейтингът на президента пада.“, заяви тя.

Коларова натътри, че в момента и в Европа е епохата на политиците популисти и не може да се окачват фатални развръзки.

Професор Коларова даде и доста любопитен отговор на въпроса докога  ще продължат протестите.

„Може да продължат и до изборите март месец. Спорът обаче вече е за неговата идентичност. Виждате вчера студенти от СУ протестираха, но спорът беше десет ли са или десетки. За самия протест пък спорът е дали са сто или стотици“ обяви тя.

„Проблемът на Радев е липсата на въображение и не може да даде реална политическа промяна. Президенъттъ Стоянов изигра много голяма роля в предишния протест. Това управление от самото начало управлява под натиск“, коментира нейният опонент  Христо Панчуков в студиото на БНТ.

Сподели:
Бомба x
Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни Ето защо не трябва да пиете кафе, когато сте болни
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на Труд - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ) ПЪРВО В ПИК ТV: ГЕРБ на бунт срещу опитите за екзекуция на "Труд" - депутати от партията на Борисов пристигнаха в редакцията на вестника (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това