Вход
София
Времето в София 10 o C

ПЪРВО В ПИК: ВМРО алармира Цацаров - кметове феодали подготвят шашми с изборите

ПЪРВО В ПИК: ВМРО алармира Цацаров - кметове феодали подготвят шашми с изборите

на 04.10.2019
19243
18
ПЪРВО В ПИК: ВМРО алармира Цацаров - кметове феодали подготвят шашми с изборите
Автор: ПИК
04.10.2019
18
19243

Карлос Контрера, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – Българско национално движение, е внесъл сигнал до Главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на вътрешните работи и министъра на регионалното развитие и благоустройството относно подготвяни машинации по време на изборите за общински съветници и кметове на 27-ми октомври.

Сигналът се отнася до община Балчик. Контрера е получил множество оплаквания от жители на град Балчик и селата в общината, че има неправомерно регистрирани гласоподаватели по настоящ адрес, които в изборния ден да се появят, докарани с рейсове, и да гласуват. Става дума за над 3000 души, които са регистрирани по така известния по ИК „настоящ адрес“, но никой никога тези хора не ги е виждал. В една малка община такъв брой организирани избиратели могат да преобърнат всеки един резултат.

Най-фрапантните случаи са в с. Кранево. При около 600 души, живущи по постоянен адрес, има около 600 души регистрирани по настоящ адрес. Има случаи, в които в една къща са регистрирани адреси на 20-30 души, което е абсурдно. Стига се до там, че в имота на общински съветник от ВМРО е регистриран напълно непознат човек, който никой не е виждал в Кранево, при това с мюсюлманско име.

Контрера е поискал пълна проверка на случая, включително кой и как е регистрирал избиратели в чужди имоти. Според него става въпрос за добре подготвена машинация. В малките общини няколко десетки или няколкостотин гласа могат да решат изборите. Обикновено подобни практики се случват в малките общини с кметове феодали. Карлос Контрера задава и въпроса как началникът на районно управление буквално е проспал толкова хиляди регистрирани по настоящ адрес.

„Смятам, че този въпрос за Балчик трябва да бъде разследван. Няколко хиляди души регистрирани по настоящ адрес, са фактор, който може да обърне всеки избор за кмет и общински съвет. Интересното е, че са регистрирани в годините хора на килограм. Според мен доста от тях въобще не са и стъпвали в Балчик. Любопитно е кой и как ги е регистрирал. Трябва да се проведат разпити, защото е възможно в общината някой служител да е подписвал и подправял документи. Сигнализирах институциите, тъй като е редно, след като съм получил сведения, да ги внеса до компетентните органи. Ако искаме честни и прозрачни избори - всеки, който има съмнения за машинации, както в Балчик, трябва да ги сподели с институциите, които имат правомощия да проверят къде е истината“, заключва Контрера.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34297
архив

Трамваят рязко спира и един човек се хваща неволно за рамото на близкостояща жена. – Господине – сърди се тя, – не можете ли да се хванете за нещо друго? – О, госпожо, моля ви се, не ме изкушавайте!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРОБИВ: Малки дози аспирин на ден могат драстично да намалят тежките случаи на коронавирус
x