ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за ветото на Румен Радев: Забрави да каже, че връща предложението на БСП. Като милее за медиците, защо не даде милиони за тях, вместо за Грипени? Изумен съм, сякаш е друг човек - егоцентрик! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за ветото на Румен Радев: Забрави да каже, че връща предложението на БСП. Като милее за медиците, защо не даде милиони за тях, вместо за Грипени? Изумен съм, сякаш е друг човек - егоцентрик! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

185293
на 22.03.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за ветото на Румен Радев: Забрави да каже, че връща предложението на БСП. Като милее за медиците, защо не даде милиони за тях, вместо за Грипени? Изумен съм, сякаш е друг човек - егоцентрик! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Премиерът Бойко Борисов и правителството излизат с първи думи след заявката на Румен Радев да наложи вето на част от закона за извънредното положение. 

препоръчано

"Темата на брифинга трябваше да е друга. Но се промениха нещата и ще ви спестя и въпроси. Действително много интересно е това, което се случва и доста неочаквано за мен. Защото от неделя до днес ние сме провели две срещи с Румен Радев - първата е по моя инициатива, второто по инициатива на Румен Радев. Всеки ден му се обаждам и му долагам новото и какво правим, включително и вчера.

Той се обади днес да каже за двата мотива, с които връща закона. Разбира се , той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата. 

Понеже аз винаги казвам истината, няма да го спестя това. Дариткова ми се обади и ми каза, че БСП искат да излизат от залата, ако не приемат техните предложения за спекулата. И сега същото казва той", припомни Борисов. 

"Сега те ни връщат точно тези предложения от зрелия социализъм, когато цитрусите се продаваха отзад. Помним Лукановата и Виденовата зима, когато събориха банките, няколко национални катастрофи... 

Но приехме тези мерки, за да има консенсус и той каза, че знае.

Второто, за което каза, че ще върне закона е заради думата "невярна информация", като е ясно, че това цели само тези, които изнасят зловредна информация.

Днес сутринта видяхте - проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда отдавна, се съгласиха да работят заедно в именно на народа. Аз говорих и с проф. Мутафчийски, защото искаме всеки, който е професор да се включи. Има нужда от това именно за осмисляне и изработване на последващите мерки, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия. 

Не искаме да оставим професори и хора, които могат да помогнат, а да чуем тяхното мнение. В съвета ще влязат и председателят на зъболекарския съюз. В тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на експертите", обясни премиерът за новия медицински съвет, който създава. 

После Борисов отново се върна на темата с ветото и заяви, че недоумява как Радев може за ден-два да си промени мнението и да говори различни неща. 

"Вие, медиите, видяхте, как в президентството говорихме заедно и как мерките на правителството определи като най-добрите в Европа. Италия, Испания, Великобритания дават за пример България. По предписание на щаба ние едно по едно бързо затворихме местата, където има струпване на хора. Виждате, че и Великобритания само за няколко дни изпълни всички наши мерки.

Тактиката е да имаме възможност да лекуваме всеки. За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и на практика създава спекулата. Ние повече няма да гласуваме за него. По-добре да останем без него, отколкото пазарът да се изкриви. 

Затова като ми дадоха какво е говорил президентът Радев и се сравни какво е говорил в четвъртък  - няма нищо общо това, което той каза в наше и мое присъствие. 

И аз го приех за много правилно действие - да се обединим. Дори и противоположни личности, които не се харесват, трябва да работят заедно за едно единствено нещо, първата основна задача - това е да не се събират хора на едно място и затова първата ни задача е да защитим живота и здравето на хората. България е била във войни, вземали са територии, на купони сме били и е оцеляла! Но заедно! 

Изведнъж сега много бизнесмени, които се наричат олигарси искат всичко да падне върху държавата. А само една седмица сме в това критично състояние и искат да се харчат милиарди?! Какво ще стане после?

Освен здравето е важно и нашите пенсионери да имат гарантирани пенсии и ние затова трябва да имаме пари. А не е далеч времето, когато пенсиите станаха 3 долара на месец! Не го ли помните, толкова бързо ли го забравихте? 

По време на управление на партията на президента Радев беше това! Аз това няма да го допусна, до последно ще стискаме пенсионерите да имат сигурни доходи, защото никой не знае колко ще продължи тази пандемия!

Освен това не разбирам какво предлага - всякакви безумни предложения има, но от това, което прочетох, той няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни мерки, всички държави обявяват, че ще подкрепят бизнеса, но никой не смее още конкретни пари да обяви, защото не знаят колко ще продължи времето. Ами ако спрат автомобилните гиганти в Германия, нашите заводи от автомобилния клъстър за къде ще произвеждат?", попита Борисов.  

Премиерът бе категоричен, че няма как от първата седмица да се похарчат всички пари и резерви.

"Сърдят ми се, но казах - бизнесмените да си продадат новите коли за по 200 хиляди и ще си покрият за един месец. А не е минала една седмица, дайте да похарчим парите искат!

Като беше със служебно правителството, първите му мерки бяха да си купи грипени - защо не ги даде на сестрите, защо не предугади тогава тази криза и не купи апаратура", попита Борисов, припомняйки, че първото, което направи със служебния си кабинет е да се погрижи за лобисткото прокарване на изтребителите "Грипен", както и още куп обществени поръчки за милиони.  

"А днес какво - македонците ни се молят за една опаковка от това лекарство, ние със седмици изпреварихме всички. 

Помните ли трети март кой се подиграваше с вируса? 

А днес ми казва, че били ненавременни мерките. И това при положение, че само за 4 дни реорганизирахме цяла индустрия. Да не ви обяснявам с колегите как търсим лепило от Германия, лекарства по целия свят и всяка опаковка я докарваме - и то лекарства, които не са доказани, но чисто психологически и ние се хвърляме, за да видят хората, че опитваме всичко", обяви премиерът по повод доставките на новите лекарства, които са експериментални и днес вече са в българските болници.

"От италия искат 90 милиона маски на месец от нас - защо не го предвиди тов? Китай с най-мощната икономика, милиарди хора, които работят, не го правят това. Когато сме говорил с Радев, той е проявявал цялото разбиране. А сега какво?

В 10 часа си говорихме, казах му, че ще ги прегласуваме.

Сутрин и вечер има брифинги, министрите постоянно говорят и да кажеш, че блокадата поражда повече проблеми, отколкото решава, не го разбирам. Как за ден-два си променяш мнението. 

Егоцентризъм е за мен, защото щяло да става без негово знание!", ядоса се премиерът по повод думите на Румен Радев, че не бил почитан като главнокомандващ. 

"Единственото, за което се използва армията е, защото полицаите и жандармеристите ще намалеят, социалните - армията ще се използва за подпомагане. Когато ни е била нужна за опазване на границите, също помага. Забравихте мигрантите, нали?

Това са мъже в разцвета на силите си, защо да не помогнат? Още не пипаме там, докато полицаите и жандармерията имат сили, виждате колко плавно въвеждаме мерките. Пуснахме декларации, които да се попълнят, отдалечихме плащане лекарства, телкове, затова и днес направих този съвет от специалисти и професори и му дадох право на Костов да дава предложения. Аз търся алтернативното мнение и да намерим най-доброто сечение. 

Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да ползваме кризата да си прави някой политически пиар? Историята показва, че който си заиграе със страховете на хората губи!", избухна премиерът. 

"Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Никой няма да си го носи вкъщи! На база на него утре може да се изтегли кредит, но първо да видим колко ще трае тая гадост, тоя коронавирус, тогава ще можем да взимаме решения. Тогава трябва да имаме пари и да знаем колко и къде да харчим. 

Искам най-добрите да го измислят, за да останат парите за пенсионери, лекари и лаборанти.

И тогава чак да видим къде и какво да подпомогнем друго. Първото и единствено и важно е да опазим живота на хората.

Представете си държави с такъв развит туризъм, вижте колко печели Италия, Гърция, като пари, по моите сметки за сега на Италия минимум трилион и й трябват и сега нямат вече пари. 

А тези авиокомпании, които не летят, автомобилостроенето, това са милионни компании и ние сме пряко свързани с тях. Ние дефицит лесно правим, при всяко управление на БСП го има, на Нинова й казах - не ни карайте да харчим парите, нали се готвите да управлявате, аз съм го играл това. Станишев три дни преди да си тръгне, вдигна пенсиите, Орешарски на полицаите - а парите нямаше за това, нищо нямаше. Това е най-лесното и ние да го направим. 

И всичко това съм го казал на Радев, дето ме подиграват за мазнинката, но е така - за момента, когато ни потрябват пари, тогава трябва да я имаме, за да я пуснем.  

Но сега те да се направят на добри казват - дайте да дадем на всички. Това е популиъм. Да дадем на тези, които освободиха работниците ли? Ние даваме 60%, те защо не дадат 40% или да предложат друго плащане, вместо да освобождават работниците, а да ги запазят. 

Финансовия министър ще направи всичко, което му разпоредя, може да си подаде оставката на следващия ден, но аз съм отговорен човек и няма да поискам да се изхарчат всички пари за три дни. 

И той го знае това. Не мога да разбера кое го промени от четвъртък до неделя и днес в 10 си говорихме не усетих нищо такова. На срещите му обясних колко маски, колко шлемове, облекла - по 200 шлема на ден ги даваме на докторите на първа линия. Вече имаме над 100 фирми, които се реорганизират и плащаме да върви бързо", припомни Борисов и заяви, че недоумява как е настъпила подобно промяна в мнението на Радев. 

"Ние другата седмица към сряда четвъртък ще наваксаме да има навсякъде всичко. Първи се усетихме за спирта, за да сме готови за дезинфекция. Продължавам да считам, че само един за всички - всички за един, това ще ни спаси.

Сервитьори, готвачи и други могат да помогнат в социалната сфера, а не да си стоят вкъщи и да викат искам да ми платят 100 процента или бизнеса, само да иска", заяви Борисов. 

"Аз за разлика от Радев, като кажа нещо, го изпълнявам - в четвъртък като поиска, отидохме и се завряхме в една стая 50 души. А можеше да го направим тук на безопасно в Министерски съвет.  Но отидохме и се завряхме в една стаичка и всеки от министрите му доложи подробно.

От кое искаме ние управляващите да се възползваме - да имаме криза ли? Да не ни е хубаво да правим КПП-та, или опашки, това не носи политически дивиденти, това е вредно за нас.

Но е правилно и ще го правим до край! Може да ги няма после ГЕРБ, но ще направим правилното!

Представете си това правителство с коронавируса да е след Орешарски - да няма фискален резерв, 3 процента дефицит и 30 милиарда дълг, представете си как ще се оправим?!

Сега викат - има фискален резерв, да го изхарчим. Има, защото сме работили за него. Той сега сам ще се изхарчи за лекарите, пенсионерите, полицаите, за всички на първа линия.

Те искат лош стопанин, а аз винаги съм бил добър стопанин - ако има нещо хубаво, направено е по наше време. И ще стискаме доколкото можем, а не да фалираме за три дни държавата и да раздадем популистки", обяви още премиерът. .

Борисов припомни, че България е парламентарна република и парламентът решава. "Нито парламентът го е консултирал с мен, а ако иска Радев да е наясно, да отиде - има стол на президента в парламента със знаме, да отиде там да седне и да види какво става. Той, като ме е извикал, аз съм отишъл винаги, на крак в парламента. 

Армията ще бъде в краен случай, кое го е уплашило, че танкове ще излязат? Ако трябва да останат пенсионерите у дома, нали някой трябва да им носи храна и вода, лекарства - защо да не помага армията?

Кой ще му пипне армията, срещу кой я изправяме? Да помага на народа ли?", попита още Борисов.  

На въпрос дали ще има затягане на мерките, премиерът посочи, че това ще стане, ако щабът го препоръча. "В момента, в който ми препоръчат пълна забрана за излизане, тогава ще решаваме. Но огромната част от хората вече разбират мерките, а и виждат от обмена по новините какви са мерките и какво се случва по света. Като гледат катафалките с трупове от Италия, като гледат Германия, същите като нашите мерки или като гледат в Белгия, където нямаше никакви забрани, а сега абсурдни въвеждат, хората си правят сметка ние как работим и кое е реално. Така, че каквото предложи щаба, ние изпълняваме. Не разбирам тези притеснения, защото нищо не се е променило от това извънредно положение - дори и лагера отпред, дето се направили като катун и само едни знамена се веят, а няма никакви хора, нещо да сме направили? А я си представете ГЕРБ да направи същия катун пред президентството, да стоят щом искат и смятат че е правилно?", попита Борисов по повод лагера на хората на Мая Манолова пред Министерски съвет, давайки пример, че дори и сега в извънредно положение всеки може да протестира.

"До вчера никоя държава в Европа нямаше право да сложи, каквато и да е мярка, без са е наказана за нарушаване на тавана и това показва, че всичко е навременно. Това е, което ми причинява болка - вместо да говорим в един глас за правилните неща, някой иска да се направи на популист, играейки с това кой иска да получи повече пари", подчерта още премиерът. 

"Ако можех утре да гласувам отмяна на извънредното положение, на мига ще го отменя. Зависим от външни фактори - имаме 250 завода за авточасти, ако спрат и намалят производството, това ще е ужасно за нашата икономика. До вчера това беше хвалба - едно е да имаш 350 милиона, може да се отвориш към вътрешния пазар, но 7 милиона потреблението е малко и затова вноса ни е по-голям, но ако закъсат големите държави, това ще се отрази и на нас.

Аз лесно ще похарча 7 милиарди и ще си тръгна, но после и заем не мога да вземат! А тия сладури защо не кажат нещо сега за еврозоната, нас и пари няма кой да ни даде, защото дават само на страните от еврозоната?!

Ок, президента си избра да обещава - моята работа обаче е да стискам до край, за да оцелеят пенсионерите, здравната система и да има държава. Пари ще намерим, после ще се измъкнем, репарации сме имали и сме се оправяли - нашите поколения не знаят какво е лишения. Десетки хиляди хора трябва да се организират. 

Нашите военни са фантастични, организирани, имат техника, ако ни потрябват такива сили, имат кухни и ние в този закон се готвим за най-тежкото", обяви още премиерът.

На въпрос на ПИК TV за новия медицински съвет, премиерът уточни, че в него влизат различни специалисти, за да има възможно най-много експертни мнения. 

"Председателят на зъболекарския съюз ми написа, че много би искал да има и техни представители, защото зъбите не гледат коронавирус. И се съгласих - не виждам лошо и той да е при тези пет човека. Ще чуем, че като ние си плащаме за коронки, трябва сигурно да им осигурим маски. Но като отидеш да си направиш зъбите, ти взимат 200 лева - значи могат да отделят за маски.

Иначе по мое мнение е хубаво да има такъв съвет от бели престилки - щаба с военни униформи, съвета с бели престилки и да са спокойни хората", отговори Борисов на Ива Николова. 

"Щабът взима решенията и предлага на правителството, до този момент каквото са предложили, е изпълнено от министрите", отчете Борисов на въпрос на ПИК дали чие мнение все пак ще се взима предвид, ако двете звена влязат в конфликт. 

Премиерът съобщи новина, че ветеринарните магазини и аптеки също работят и влизат в тази заповед. Новото при бензиностанциите пък е, че са забранени кафенетата на тях, тъй като Борисов видял, че там се събират и седят много хора. "Взимаш си сандвич или кафе и сядаш в колата да си го ядеш", посъветва премиерът. 

"Мислим много глави, съветът е като мозъчен тръст и е хубаво да има повече мнения.

Аз вярвам на проф. Мутафчийски на 1000 процента! Но искам да си кажат всички лекари - не утре да пипат защо не чухте и тези лекари. Аз му се обадих на Мутафчийски, защото знам за техния конфликт, но той каза - няма проблем", потвърди още премиерът на въпросът на ПИК за работата на щаба и съвета. 

"Ако аз миналата неделя не бях отишъл и не бях отишъл с министрите там, можехте да ме питате за нарушените отношения, но аз отидох. Сега той да отговори защо постъпва така. 

Това е лоша енергия, създава лоша среда! А колко по-хубаво беше в четвъртък - седим заедно и мислим и решаваме. Кое налагаше днес да ме нападнат в гърба така, днес в 10 съм му докладвал, вчера също! 

С цялото си уважение, ако съм се държал арогантно, свидетели сте че винаги е имало уважение, но той го направи сега това!", ядоса се отново Борисов и припомни, че за разлика от Радев, който никога не отговаря на въпроси, а иначе уж милее за свободата на словото. "Един час не съм спрял да ви отговарям - довел съм ви кабинета тук и тях да питате. А не като Радев да изляза и да си изчета всичко и да си тръгна, или да го изрецитирам", отчете Борисов. 

"Ако знаехме, че ще стане така, щяхме да си стоим на село, а не да взимаме апартаменти на кредит в София. Никой не е знаел какво ще стане, затова сме всички тези хора събрани и ще знаем как да помогнем на хората. 

Президентът не каза нищо за БСП, а те го предложиха това - и Велев от работодателите се обадиха да не гледаме този член и им казах защо не кажете че е БСП?! Бил говорил със Зарков - ами да си кажат истината. 

БСП много пъти са ни довеждали до финансова криза. Дъщеря ми беше бебе, ходех да работя строителство на една вила за 40 лева надница допълнително, за да купя на детето хумана на черно, защото нямаше! Защото нямаше нищо по магазините! 

Каква свобода от тези, които искат да плашат хората, това ли искаме?!", ядоса се отново премиерът, припомняйки най-тежките времена на прехода при управлението на БСП. 

"Преди коронавируса Италия имаше 170 процента външен дълг, а България 20 процента. Испания при Сапатеро имаше тежък дълг, едва успяха да го изчистят сега и на тях им се случва отново. Изведнъж много държави ще легнат на общия механизъм. Не знаем с другите държави какво ще стане, САЩ, помните при фалита на "Лемън Брадърс" как доведе до рецесия в цял свят. Никой в света не знае какво ще се случи, затова трябва да сме предпазливи. Никой не може да каже, какво ще стане, кръстим се и се молим някой да измисли лекарство, дано някъде го измислят!", помоли се още веднъж Борисов и каза, че по-важно от здравето на хората сега няма. 

На въпрос на явно незапознат журналист дали България е получила от ЕС парите за борба с коронавируса, примерът за пореден път, сигурно стотен, обясни, че никой никакви пари не дава, а просто ЕС ни дава възможност да ползваме парите по програми от фондовете и да ги пренасочим за това. Тоест, това не са никакви нови пари, а вече дадени по разни програми, които сме стартирали и можем да ги спрем и да ги пренасочим за кризата. 

"С прискърбие го казвам, но тази европейска солидарност се разби на пух и прах. Брюксел каза така - имате едни пари във фондовете, от тях. Но не казват за зелената сделка. Казвам само вземете си от други проекти и затова се изчегъртаха от програмите, каквото можеше. Но това са от същите тези пари ,- не идват нови. Второ, няма бюджет ЕС, от който да се даде. Още не е приет такъв. 

Европа дава по-малко пари от предишния период и единственото, което разрешава е да се вдига дефицита, но това са по-високи лихви и ни дават да спираме програми и да ги пренасочим за коронавируса", обясни премиерът, защото очевидно фалшивите новини и неразбирането по темата се е разпростряло и в медиите.

След това Борисов отново даде пример с ЕС: "Аз не чух английската кралица да се изказва за Борис Джонъсн или друг президент да се изказва срещу правителството, когато са на фронта! А в момента на кризата да излезеш и да си нахейтиш правителството... не знам... 

Не пожелавай жената на ближния, пише в Библията, защото може да стане твоя. Не пожелавай властта, защото може да стане твоя и тогава какво ще правим с тази дезорганизирана част от експерти, която имат там, не знам", попита премиерът по повод екипа на Радев, в който стана ясно, че няма никакви експерти, а само военни. 

"Нека малко олигарсите обеднеят за сметка на работниците - как всички си дойдоха от Франция от ски и сега ние да извадим парите на народа искат и да ги подкрепим! И за една седмица викат дайте парите да ни подкрепите - нас кой ни подкрепи, като дойдохме на дефицит и дълга на КТБ и "Белене" и какво ли още не? 

Сега единствено обединението ще ни помогне да излезем от кризата!", завърши премиерът. 

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това