Вход
София
Времето в София 9 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов с отрицателен тест, захапа доц. Мангъров и заяви: В следващите три седмици ще е тежко! Да спре да дезинформира - не можем да пуснем хората да умрат! Мерките ще се облекчат, когато намалеят случаите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Борисов с отрицателен тест, захапа доц. Мангъров и заяви: В следващите три седмици ще е тежко! Да спре да дезинформира - не можем да пуснем хората да умрат! Мерките ще се облекчат, когато намалеят случаите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 03.04.2020
135685
0
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов с отрицателен тест, захапа доц. Мангъров и заяви: В следващите три седмици ще е тежко! Да спре да дезинформира - не можем да пуснем хората да умрат! Мерките ще се облекчат, когато намалеят случаите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.04.2020
0
135685

Премиерът Бойко Борисов и създаденият към министерския съвет Медицински съвет, дават първия си брифинг, на който отчитат свършената работа до момента.

Десислава Атанасова с остра реакция срещу Медицинския съвет

Десислава Атанасова с остра реакция срещу Медицинския съвет

Заместник-председателят на правната комисия в 44-ото...

на 24.03.2020

"Продуктът има три раздела. В първия са перпоръките в извънболничната помощ. Имаме и общи принципи и вземане на мерки. Приложените досега мерки са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат олекотени. Диагнозата се основава на PSR тестове, а проследяването да се осигури чрез всички останали лабораторни методи", прочете встъплението проф. Костов, който е ръководител на съвета.

"Благодаря на около 50 асоциирани консултанти и общи колеги, които дадоха своите препоръки, имаме подкрепата на една огромна част от медицинския организъм. Днес го пускаме в една зряла юношеска възраст, утре ще бъде в зряла. Всички членове смятат, че докладът представлява систематичен конспект. Удовлетворен съм от свършената работа", завърши той.

"Още с навлизането на новия вирус в Европа и България, правителството предприе редица мерки. Днес ще преведем поетия ангажимент от министър-председателя всички медицински и немедицински кадри, които са на първа линия да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв. Те ще получат по 1537 лв., т.к. ние плащаме данъка и осигуровските. Това възнаграждение ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения, което представлява 2,6 млн. лв. Когато в една болница има до 5 случая на заразени с коронавирус, допълнителното възнаграждение получават 40 души, когато са от 5 до 10 - 70 души, и над 10 души - възнаграждението получават 100 души. Появиха се нови области в самото начало на месец април", заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Той допълни, че днес ще предложи на министерския съвет да приеме и одобри договор между министестервото на здравеопазването и Китай, за лекарства, които в своята комбинация дават много добър ефект върху лечението на заразените.

Проф. Георги Момеков заяви, че първите протоколи са били емпирични и те съвпадали с медикаментите, които държавата е осигурила.

"Вчера три часа спорихме и трябва да ви кажа, че мога да се явя вече пред един съвет. Поканил съм и шефа на "Бул Био", присъствах вчера на такъв спор между професори, вчерашният ден се превърна в един голям спор. Прочетох, чух, такива мнения, са в противоречие със здравия разум дори. Тези ваксини се слагат на деца, че е абсолютно противопоказно да се слагат по време на пандемия, на възрастни хора, преди това се прави тест, защото ако се направи допълнителна имунизация стават, тежки алергии. Жълтите новини продължават да бълват. Вчера се тествах за пореден път. Може би този текст не трябваше да отпада от закона. Вчера ми излезе тестът. Трима депутати имаме с коронавирус. Предложихме удължаване, почти всички държави са до април и май", заяви Борисов.

"Обяснявам - дай Боже, три дни да имаме поред, че намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад. Единственото доказано и това, което съветът, подкрепено от всички, световната практика е, че изолацията трябва да продължи. И по тази точка няма никакъв спор с професорското тяло. Имаме към този момент едно и също мнение", обеща той.

"За тестовете - едно и също мнение. PSR-ът е най-надеждният тест и когато се казва липса на ресурс, нямайте предвид пари. Колкото и да струва, ще го купим. Няма към този момент доказан и надежден тест, а се плащат милиони. Държах, колегите са го написали, че поради липсата на достатъчно надежден тест, да изчакаме. След две-три седмици, говорих с Помпео, с всичките в света, има по-оптимистични варианти, да се създаде надежден тест. Когато това се случи - защо сме поръчали 1 млн. тестове на ЕК, защото след като мине платото, трябва да тестваме хората. Първо тестове няма надеждни, второ - няма количества от надеждните, в момента светът произвежда, мисли и когато имаме, ще тестваме по 20-30 000 на ден. Толкоз по темата на тестовете", завърши Борисов, като по този начин развенча митовете около т.нар. бързи тестове.

"Следващите 2-3 седмици ще е пикът, все по-тежко ще става. Не само, че не трябва да разхлабваме. Всяка мисъл в посока дайте ще пуснем младите напред, това означава да кажем, че ей тея ще умрат, а другите ще живеят. Това означава да си пуснем децата. Аз няма да си пусна моето. Когато говори и създава тази дезинформация, това, което говори е невъзможно. Независимо, че е в съвета кажете му, че не съм съгласен! Той говори това, което те искат да чуят. Всички държави, които искаха да го направят се отказаха, когато започнаха да мрат хората. Това демобилизира хората. Кажи колко ще умрат! Поеми ангажимент с името, с титлата си и кажи кои да умрат. Тогава ще има смисъл, кажи ей тия ще умрат, да ги хвърлим напред", възмути се Борисов на проф. Мангъров, който разпространява неверни информации от известно време насам и дори отправи призиви страната ни да избере т-нар. стаден имунитет, който се опита да приложи Великобритания и Нидерландия.

"От Сингапур до Великобритания, България се дава за пример за предприетите мерки. И това е благодарение на всички българи. Два дни спорихме за маски. В Австрия излиза канцлерът, а мен ме обвиняват, че силово съм налагал носенето на маски", изтъкна Борисов.

"Възложил съм 2 млн. маски да се произведат и да се раздадат, не знаех, че 3,50 са много. За цигари 3,50 може, а за маски не може, трябва да се подарят. Няма да споря, държавните пари все едно идват отгоре. Ще произведем и още маски. Това не знаех, че трябва да са без пари, че 3,50 е много. Проблемът не е в парите. Това казах и на докторите. Проблем е надеждността", обясни Борисов за маските и тестовете още веднъж увери, че за т.нар. бързи тестове, има отделени и предвидени средства и когато се появат надеждни, ще бъдат закупени.

Шефът на "Бул Био" също взе участие в брифинга. Той цитира американска публикация, че там, където има имунизация с БЦЖ, случаите са по-малко. "От 1951 г. е започнало масовото производство на ваксината. Ако тази хипотеза е вярна, всички родени след 1951 г., са протектирани поне от заболяването тубелкулоза", допълни той. Но отново напомни, че към момента поставянето на такава ваксина към момента е противопоказно и дори опасно за живота.

"БЦЖ-то е изключително противопоказно в момента, да не се юрнат сега да изкупуват ваксината. Не е нужно и е вредно и опасно. Същото беше с лекарствата. Проф. Петров каза на хининова основа - много готини лекарства, Ники Младенов вчера вика, че са страшно токсични, не трябва", призова премиерът Бойко Борисов.

"Ние го имаме в момента, третираме болните. Към момента имаме опаковки и го прилагаме. Затова и правим извънредно заседание, да може да го платим на китайците. От други държави продадоха менте и тук наши съседи, аз им казах, че ще се набълбукат с количества, но млади колеги и цопнаха", коментира Борисов за пролжението на лекарството за борба с маларията - хлорихин.

"Благодаря на всички телевизии, че има жестомимичен превод и отгоре седи да си стоят хората вкъщи. Днес проведох среща - възлагаме на парламентарната група на ГЕРБ да внесе предложение за замразяване на депутатските заплати към нивата от декември 2019 г. Ние този месец министрите дарихме по 1000 лв. от заплатите си, другият месец ще дарим половината от тях", съобщи новина в аванс премиерът Бойко Борисов за замразяването на депутатските заплати.

"Аз знам как се сваля безработицата. Как да не ме притеснява? Към днешна дата ме притеснява здравето, пари за после ще намерим, ще се възстановим", призна министър-председателят за нивата на безработица от началото на кризисната ситуация.

"Партиите работят активно в момента. Ние сме дарили 100 000 от субсидията. Разбийте си партиите, има държави без партии и само с една партия. Извинявай - по 100 000 даряваме, нито една система не е оставена без пари. Ще дойде момент да се раздаде всичко. Към този момент, за съпричасност, да си замразим заплатите", допълни той по питане на ПИК TV дали партийните субсидии ще бъдат замразени и партиите да не получават пари за времето на извънредно положение.

"Абсолютен, абсолютен, абсолютен, щото считам, че върша работа за толкова пари и се жертвам, и рискувам, и взимам решения, че от двете страни... от едната страна е така, ние говорим за единство, за съпричасност, да бъдем такива. Но към тоя момент, когато държавата е във война, сме длъжни сега половината, после 3/4, после цялата", отсече още Борисов.

"Не знам да са по-набожни от нас. Те всички комунисти у нас са набожни, преди забраняваха Великден, сега се кръстят", разведри обстановката премиерът отговаряйки на въпрос дали би забранил ходенето на църква за Великден.

"С Мутафчийски отиваме в Смолян, по 100 000 на месец ще произвеждаме, от най-висок клас, само в Китай произвеждат такива", похвали се той за успехите на родното производство.

"В началото един и сега, тоя ми е втори вчера. И ще си го платя аз, явно е много важно кой ще ми плати теста. Ей сега ще дойде професорът и ще му дам пари, ставате дребнави вече", завърши Бойко Борисов.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27976
архив

Напет футболист се приближава до атрактивна девойка на бара и смело я пита: - Какво ще пиеш? Девойката бавно оглежда младежа от глава до пети, усмихва се доволно и му прошепва нежно на ухо: - Противозачатъчни...  

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1563
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x