ПЪРВО В ПИК TV! Десислава Танева с разкрития за злоупотребите след проверките на къщи за гости: Прокуратурата проверява имотите на роднините на Елена Йончева (ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Десислава Танева с разкрития за злоупотребите след проверките на къщи за гости: Прокуратурата проверява имотите на роднините на Елена Йончева (ОБНОВЕНА)

55877
на 11.07.2019
ПЪРВО В ПИК TV! Десислава Танева с разкрития за злоупотребите след проверките на къщи за гости: Прокуратурата проверява имотите на роднините на Елена Йончева (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Министърът на земеделието Десислава Танева и ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ представят резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Припомняме, че скандалът с усвояването на средства избухна по време на предизборната кампания за евровота след разкритията на ПИК за три къщи за гости, построени от семейството на Елена Йончева, които са ползвани само от фамилия, но не по предназначение. Заради аферата тече проверка на Йончева и в прокуратурата и КОНПИ, които проверяват и произхода на милионите, с които е купила куп топ имоти в София и околностите на столицата. 

"288 къщи за гости бяха проверени в мониторинг и 7 извън мониторинг. За първи път такива проверки се извършват и с покана и присъствие на медии. Това беше изпитание и за проверяващите, и за собствениците и управителите, които посрещаха екипа. От тези 295 проверки, на около 50 са присъствали и медии. 15 къщи за гости не функционират като такива по данни и факти, които са установени при проверката на място. Субсидията, която е платена по тях е 4,5 млн. лв. и тя ще бъде изискана обратно", каза министър Танева.

Проверяващите са установили и още 74 други къщи, които са нарушили правилата. Там санкциите ще са от 5 до 15% за заплатената стойност. "Данните се финализират и ще бъдат предоставени на прокуратурата", уточни тя.

Ръководител на екипите на проверяващите беше Калоян Костадинов. "В рамките на две седмици се извърши доста обширна проверка на всички 288 къщи за гости, които са в мониторинг. Бяха назначени 113 екипа от цяла България, които за две седмици обходиха всички къщи", отчете той. "От 15 къщи за гости се установи, че не работят по предназначение. При тях липсват документи и категоризация, липсват регистри. Това са индикаторите, че тези къщи се използват за лични цели. Тези 15 къщи ще подлежат на 100%-ова финансова корекция и ДФ "Земеделие" ще си изиска обратно изплатените субсидии. За останалите къщи се извършва анализ за изпълнението на самите бизнес-планове. Те функционират по предназначение, но трябва да се уточни дали покриват основните изисквания, които са дали при предаването на проекта", продължи Костадинов.

Той се оплака, че на някои места не е бил осигурен достъп до обектите, а на други въпреки, че проверяващите са били допуснати, там са липсвали документи. Така от 288 проверени къщи 5% са тези, които не функционират по предназначение. "Четири къщи се намират София-област, по две къщи - в Благоевград и Пазарджик, във областите Пловдив, Варна, Разград, Добрич, Видин, Шумен и Разград къщите, които не функционират, са по една", съобщи още от резултата на проверките Костадинов.

"В 74 къщи се работи по установяване на тежестта на установените различни отклонения. От 5 до 15% ще се наложат корекции. По отношение на къщи, свързани с кметове - ДФ "Земеделие" проверя съвсем друго. По документите, които фондът установява, такава къща е свързана само с три проекта и трима кметове на общини. Това е от всички проверени къщи, не от тези 15. Като собственици са записани роднини. Такава къща е на кмета на община Долна баня, която е записана на неговата снаха. Кметът на община Луковит - той е съдружник във фирмата, която е бенефециент. Други къщи се свързват само медийно, по медийни публикации", отчете Танева. И посочи като пример сигнал за къща, свързвана с кмета на Велинград. Там обаче собственик се водил негов приятел местен бизнесмен. Тази къща обаче е попаднала в тези 15, които ще бъдат принудени да върнат получените субсидии.

"Къщата на Манолев е в прокуратурата. Проверките бяха по мониторинг. Проектите, които цитирах - и за кмета на Долна баня, и за кмета на Луковит, са кметове избрани от ГЕРБ. Не намесвам въпроса политически така, както не го направих и при проверките. Всеки който е кандидатствал, той е имал бизнес-план, той трябва да може да се защити пред обществото, че е постигнал тези цели. По отношение на всички други публикации, къщата на Александър Манолев не функционира като къща за гости и там работи прокуратурата и субсидията ще бъде изискана на 100%", изтъкна Танева.

"Една от къщите в област Ловеч се оказа, че принадлежи на родителите на наша служителка", каза директорът на ДФ "Земеделие" Живко Живков. Там сигналът е бил външен. Било е установено, че тя не е упоменала коректно това в декларацията си за конфликт на интереси. И уточни, че тази служителка не е участвала пряко в одобрението на документите за субсидирането. Подобен случай имало и в Пазарджишко, но там служителката рекламирала дадена къща за гости през профила си във Фейсбук.

На въпрос на ПИК TV за къщите за гости на Елена Йончева, шефът на фонд "Земеделие" Живко Живков заяви, че по тях работи прокуратурата и те са проверявани от МВР. "Тези къщи са извън мониторинг, затова на тях се прави проверка от прокуратурата. Те работят по друга насоченост, различна от нашата. Резултатите от тях, ще се обявят от прокуратурата", отговори той.

Всички разкрития след проверките вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК