ПЪРВО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов: Ръстът на болни се дължи на британския щам (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов: Ръстът на болни се дължи на британския щам (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

36965
на 04.03.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Здравният министър Костадин Ангелов: Ръстът на болни се дължи на британския щам (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов и представители на здравните власти, съобщават горещи данни за разпространението на инфекцията, хода на ваксинациите и отпускането на мерките срещу заразата във вихъра на третата вълна на пандемията.

препоръчано

За последнита седмица, последните 14 дни, наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, започна здравният министър с известно притеснение.

След това проф. Ангелов съобщи и данните от вчерашния ден. 50 души са настанени само вчера в болниците в страната. 57% е заетостта на интензивните легла.

"Наблюдаваме една добра тенденция и ще анализираме дали и тя ще продължи през следващата седмица - броят на излекуваните спрямо потвърдените случаи. Близо три към едно е за изминалата седмица", отчете още проф. Ангелов.

На ниво щаб обсъждаме прилагането на локален подход за овладяване епидемията, съобщи здравният министър.

"Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия щам или новия вариант на вируса. Вчера на съвещанието при премиера проф. Кантарджиев потвърди тази информация", коментира притеснен министър Ангелов.

"14-дневната заболяемост достигна 285 на 100 000, което отрежда пето място на Балканския полуостров. Чехия е най-сериозно заболялата страна. С подобна заболяемост са и други страни - Словакия, Малта... дали ще достигнем върхове в тази трета вълна, зависи от всички нас. Прави впечатление доста голямата разлика между заболяемостта в страната. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановите операции в болницата. Там където има много лечебни заведения, но тези които са натоварени и поемат най-голямата тежест, трябва да имат възможност да приемат повече хора. Въпросът е 14-дневната заболяемост докъде ще стигнем. Наясно сме, че след него идва бразилски вариант, има неприятни съобщения за нигерийски вариант", коментира доц. Кунчев.

Той се оплака и от твърдения, че от щаба плашили хората със съобщаването на цифрите.

"Всички имаме близки, които са заразени, семейства, които са загубили свой близък. По-голям е страхът, който се създава от конспиративни теории, с които се налага дас е борим ежедневно. Именно тези теории, които много бързо достигат до най-възрастните хора, там срещаме най-големите трудности", продължи темата проф. Ангелов. По думите му, спасението на българския народ е във ваксините. 

"Ако някой се опитва да използва тези данни, това за мен като лекар, граничи с престъпление", завърши той.

Проф. Гетов заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души. Той отчете, че около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. 

Богдан Кирилов допълни, че на финален етап е документацията на фирмата "Янсен". Ако становището е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина, а доставките се очаква да стартират през април, съобщи важна новина шефът на агенцията по лекарствата. За руската ваксина "Спутник" се очаква днес да бъде публикувана документацията. "Очакваме в следващите седмици и по-конткретна информация", коментира още Кирилов. 

В пълна готовност сме да бъде направено всичко необходимо, за да бъде прилагана ваксината и в България, подчерта той.

Проф. Асен Балтов съобщи, че продължава процесът по ваксинирането на членовете на избирателните комисии. Ваксинацията трябва да приключи към 10 март, допълни той. Имало обаче проблеми с обратната връзка и някои от хората в списъците за ваксинация не се явявали.

Д-р Брънзалов допълни, че личните лекари ваксинират отскоро, но към момента бройката на ваксинирани хора е твърде малка. 

"По отношение на зелените коридори ясно обяснихме каква им беше целта. Започнахме ваксинацията, първа и втора фаза върви, стартирахме и трета фаза. В центровете, които бяха разкрити, хората не идваха. Ваксините стояха неупотребявани. Нашето решение беше именно да се оползотворят всичи отворени флакони и да отпушим процесът на ваксинацията. Голяма част от хората стояха и чакаха да видят какво ще се случи с ваксинираните, колебанието беше много голямо. Отчитам като постижение на правителството и националния щаб да обърнем тенденцията. Сега желаещите да се ваксинират са с 12% повече. Само ваксината е преградата между човека и вируса. Сега, към днешната дата, когато видяхме, че за фирмите-производители е търговска война желанието да сключат отгроми договори и да не ги изпълняват. Това създаде проблема. Ако фирмите си спазваха договорките, нямаше да се случи това и зелените коридори щяха да си работят. Българският модел работи, защото с тези по-мерки, постигнахме добри резултати. Днес актуалният въпрос е следният - защо въпреки тези три дни имаме нарастване от предишните три дни? Хората се връщат към нормалния си живот въпреки ограниченията", отговори проф. Ангелов за ваксините и зелените коридори на въпрос на ПИК TV.

"Събиранията на закрито са забранени със закон. Според мен, нашата цел, винаги е била отправнатат очка живота и здравето на хората. Изборите са един месец, идват, отиват си, случват се някакви промени, нашата цел е да решаваме за живота и здравето на всеки човек. Съветвам да се водят повече със срещи на открито, епидемията съществува. Разумът трябва да надделява. Хората се наслушаха на хиляди обещания", коментира проф. Ангелов.

Той определи като медийни спекулации и твърденията, че е необходима и трета доза ваксиниране от ваксината на "Пфайзер".

"Област Кюстендил се случиха няколко неща. Първо гражданите бяха посъветвани и имаше заповед да носят маски и на открито. Анализираме тези мерки дали дават резултат. В Бургас след разговор взехме решение, че ситуацията е такава, че се увеличават болничните легла. Ще прилагаме локален подход по отношение на мерките. Няма дас и позволя пред вас решение на съд, само мога да кажа, че такава ситуация се случва веднъж на 100 години и да има практика законността и нормативните актове, да има практика, за да може да бъде тя устойчива", продължи проф. Ангелов. 

"Данните, които ви даваме, са достъпни на сайта на европейския център за контрол на заболяваемостта. Ние отчитаме за целите на този брифинг към четвъртък и последните две седмици", обясни доц. Кунчев.

Мерките не ги обсъждаме ние, а ги предлагат РЗИ-тата по места, подчерта доц. Кунчев.

"Това е една много голяма лъжа. Има две възможности - едната е или президентът лъже, или лъжат президента. Аз съм си приготвил писмото, истината е само една, няма две истини. Писмото, което аз съм написал до дирекция "Държавен протокол", казвам следното, че считаме да бъде ограничено до събития на открито. Къде беше забранено нещо? Кой беше наказан, че е там? Много ми е трудно, когато трябва да се обяснявам за лъжите на хората", посече проф. Ангелов президента Румен Радев, който заяви вчера, че се правил опит да се карантинира националната памет.

Разговори за ваксини между Израел и България към момента не са водени, стана ясно още от думите на здравния министър.

600 проби са изпратени за верификация в Германия за новата линия на вируса, а именно британската. Чакат се резултатите, допълни проф. Ангелов.

Сподели:
Бомба x
Астролог: Денят е успешен само за оптимистите Астролог: Денят е успешен само за оптимистите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ-СДС получават мандат за правителство като първа сила на изборите - Даниел Митов го взима от Румен Радев (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 208
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това