ПЪРВО В ПИК TV: Мика Зайкова започна с гафовете - забрави химна на България, Тошко на Слави върна Първанов на "Дондуков" 2. Десислава Атанасова изригна срещу Радев и служебния кабинет: Провалихте ваксинацията на населението (ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV: Мика Зайкова започна с гафовете - забрави химна на България, Тошко на Слави върна Първанов на "Дондуков" 2. Десислава Атанасова изригна срещу Радев и служебния кабинет: Провалихте ваксинацията на населението (ОБНОВЕНА)

84016
на 21.07.2021
ПЪРВО В ПИК TV: Мика Зайкова започна с гафовете - забрави химна на България, Тошко на Слави върна Първанов на Дондуков 2. Десислава Атанасова изригна срещу Радев и служебния кабинет: Провалихте ваксинацията на населението (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Най-възрастният депутат в 46-ото Народно събрание Мика Зайкова, която временно оглави председателския пост, започна с гафовете. Зайкова забрави за химна на България и директно тръгна да дава думата на Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

препоръчано

След като беше поправена обаче, Зайкова все пак помоли да пуснат химните на България и на ЕС, преди да се премине към изказвания.

Първи от парламентарната трибуна говори Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който също стартира с лапсус. Йорданов каза, че ще представят правителство, в момента, в който получат мандата от президента Първанов, като побърза да се поправи, че е имал предвид Радев.

"Ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове, са верни, би трябвало да има правителство. Този парламент е по-различен от предишния. Според нас е доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани. Самият факт, че тук присъства Министерски съвет, означава, че хората, които стоят тук, не се срамуват да застанат зад нас. Всички знаем какви са резултатите на изборите. До голяма степен знаете и какво ще направим като политическа сила", обяви Йорданов.

По думите му с повечето партии, с които ще проведат разговори, нямат различия за главния прокурор и за унизителните пенсии на нашите майки и бащи. "Отговорността е наша - на по-голямата част от депутатите тук, с изключение на една партия. Следващите 10-15 дни ще стане ясно дали можем да работим заедно за нещата, които сме декларирали, или ще ходим на избори, което ако се случи в крайна сметка, няма нищо неправилно и недемократично", каза още Йорданов.

Втора от трибуната говори Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. "Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител. Въпреки това - честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Действията на представителите на служебния кабинет начертаха още разделителни линии в българското общество. Днес сме свидетели на фрагментация и на невъзможност да се ситуира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж на цели системи", заяви тя.

По думите й коалицията ГЕРБ-СДС ще бъдат конструктивна, силна и отговорна опозиция.

"За разлика от други формации, ние не разчитаме изборния резултат като победа на определена политическа сила. За нас изборният резултат е огромно предизвикателство, поставено ни от избиратели, което изисква конструктивен диалог", каза още тя.

"Загрижени сме, че в управленските приоритети на ИТН не видяхме нито едно от тези предизвикателства", добави Атанасова.

"По всичко личи, че сложната задача, която постави българското общество пред политическата система, няма да бъде решена и в това 46-о Народно събрание. Изправени сме пред възможността България да бъде управлявана от мнозинства по интереси. Имали сме подобни кабинети - на Беров и на Орешарски. От опит знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката я плащат българските граждани. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги сме държали да носим отговорност за решенията, които взимаме", каза тя.

Според нея новото правителство ще трябва да се справя с още една трудно, завещана им от служебния кабинет, а именно растящата конфронтация в обществото.

"Няма да подкрепим неолиберална програма, която цели приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикално съкращение на бюджетните разходи", отсече Атанасова.

"През последните два месеца, в устрема си да бъде унищожен ГЕРБ, се загуби ценно време за справяне с предизвикателствата. Най-тежки удари нанесохте към здравната система и буквално беше провалена ваксинацията на населението", продължи представителят на ГЕРБ и припомни за уволнението на проф. Кантарджиев и проф. Балтов и разпускането на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Атанасова посочи още примери, които не са в ущърб на ГЕРБ, а в ущърб на българския народ. "Всичко това няма никакъв друг смисъл освен задоволяване на инстинкта за омраза на политическия опонент с всички средства и на всяка цена", отсече тя.

"Готови сме да водим политически диалог и да вложим максимални усилия за възстановяване на изгорените мостове. Винаги се водим от убеждението, че най-важното условие за функциониране на една демократична система, това е воденето на демократичен и конструктивен диалог", каза още Атансова.

"Изправени сме пред четири държавнически предизвикателства. Първото - избрани сме при най-ниска избирателна активност, откакто има парламентарни избори. Това е знак към всички ни и задължение да компенсираме ниската легитимност, която имаме, с много работа. Второто предизвикателство - по волята на народа имаме силно фрагментиран парламент без стабилни мнозинства. Необходим е диалог, който за съжаление не съществува. Първата партия ИТН вече се отказаха да са протестна партия, а се обявиха за антисистемна партия. Уважаеми колеги, вие вече сте част от системата", заяви Корнелия Нинова и се обърна към представителите на "Има такъв народ".

"Третото предизвикателство е да съставим стабилно правителство с ясен хоризонт и ясни приоритети", коментира още Нинова и добави, че ако Радев реши да им даде на тях третия мандат при невъзможност от първите дава пъти да се състави правителство, те ще имат готовност да предложат кабинет с ясни приоритети и хоризонт, в който да участват и представители от служебното правителство.

"Четвъртото предизвикателство, най-голямото, пред нас стои предизвикателството да доразградим досегашния модел на управление" отсече социалистката.

"За нас най-важен приоритет си остава социалната политика. Близо 1/4 от българските граждани живеят под прага на бедност. Цените на храните, на основни стоки растат неимоверно бързо. Есента и зимата тази вълна ще удари народа и за нас е много важно рязко да се увеличат доходите и сега да направим актуализация на бюджета. Днес внесохме пакет от социални мерки в изпълнение на нашите политики", разкри лидерката на БСП.

"Втори приоритет за нас е здравеопазването. Отсега трябва да подготвим здравната ни система за предвижданата четвърта вълна", каза още Нинова. 

По думите й трети приоритет на БСП е образование, наука и култура, а четвърти приоритет - икономиката.

"Ще внесем питане до служебния премиер и настояваме Планът за възстановяване и развитие да бъде внесен в Народното събрание и да го изпратим бързо в Брюксел" каза още Нинова.

Изявление от трибуната направи и Христо Иванов от "Демократична България". "България е в криза и най-очевидното проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно управление и нямаме формула как да направим пълноценно управление", каза той.

"На първо място е подготовката за задаващата се следваща ковид вълна", започна Иванов да реди приоритетите на "Демократична България". По думите му на второ място е Планът за възстановяване и развитие, който е обявен, но трябва да се гарантира, че средствата няма да бъдат откраднати.

"Трябва да започнем работа максимално бързо по един бюджет, който да е бюджет на промяната", призова съпредседателят на "Демократична България". Според него при един такъв бюджет може да се търси възможност за преизчисляване на пенсиите, да се търси възможност за социални услуги, отглеждане на деца и за сериозен разговор в системата на здравеопазването.

Като друг приоритет той посочи България да се фокусира върху приоритетите на ООН за устойчиво развитие и върху политиките за климата.

Иванов поиска в този парламент да се намери решение по проблема със Северна Македония, като се прояви твърдост и решителност.

Съпредседатлят на "Демократична България" нападна от трибуна главния прокурор Иван Гешев, като заяви, че той за пореден път не е в Народното събрание и изрази надежда, че това е знак, че ще си подаде оставката. "Не може да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата. Не може да си затваряме очите, че КПКОНПИ, в този си вид и с това си ръководство, се използва като бухалка. За тези приоритети ще водим диалог с всяка една парламентарна сила", разкри той.

"Ще търсим формула на управление, което да е управление на дълбоката промяна", завърши Иванов.

След изказването му Мика Зайкова отново взе думата, като изтъкна, че парламентът има много работа, но не започва от гола промяна, защото служебното правителство вече е започнало промяната, доколкото му позволява законът.

"Г-н Иванов, ако имате комплекси, не ги адресирайте към другиго. Говорите за корупция в управление, в което вие участвахте", обърна се лидерът на ДПС Мустфа Карадайъ към Христов Иванов и добави, че съпредседателят на "Демократична България" чака указания от чужди посолства, олигарси и от медиен монополист като Прокопиев с корупционните му намерения.

Карадайъ отсече още, че "Демократична България" е партията на олигархията и медийния монопол.

Лидерът на ДПС каза, че са готови за диалог. По думите му българските граждани са изморени от избори и от предизборни обещания.

"България не може да си позволи ново безвремие", завърши Карадайъ.

"Нашата главна задача в това Народно събрание е да изпълним волята на обикновения български гражданин - да живее в богата и просперираща държава", заяви от трибуната Мая Манолова.

"Ние идваме, за да изгоним мутрите. Трябва да променим законите, за да не е възможна мутризация в бъдеще. Нищо няма да ни спре да се върнем обратно на площадите, откъдето идваме, при първия знак, че тук в тази сграда се готви подмяна на приоритетите на българските граждани", предупреди лидерката на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Манолова се предложи на "Има такъв народ" и на "Демократична България" за разговори за съставяне на редовно правителство.

Тя добави, че са внесли проект още от днес да започне работа комисията от 45-ото Народно събрание по ревизия на 10-годишното управление на България.

Манолова изтъкна, че са внесли и искане за изслушване на министрите на правосъдието и МВР по повод искането им за отстраняването на главния прокурор.

"Ще покажем на обществото какво се е случвало и ще настояваме виновните да си понесат отговорността", отсече лидерката на "Изправи се БГ! Ние идваме", която добави, че са внесли и законопроект за преизчисление на пенсиите.

"Готови сме да представим нашия план за незабавна подкрепа за обикновения гражданин и за бизнеса", продължи Манолова.

"Подготвили сме над 20 законопроекта. Готови сме на диалог за подкрепа на тези законопроекти. Готови сме да отстояваме европейските ценности, европейския стандарт на живот и евроатлантическото сътрудничество", разкри тя.

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това