Вход
София
Времето в София 0 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Министрите Вълчев и Ананиев с горещи новини - отварят детските градини и ясли в петък (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/ЗАПОВЕД)

ПЪРВО В ПИК TV! Министрите Вълчев и Ананиев с горещи новини - отварят детските градини и ясли в петък (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/ЗАПОВЕД)

на 19.05.2020
54379
0
ПЪРВО В ПИК TV! Министрите Вълчев и Ананиев с горещи новини - отварят детските градини и ясли в петък (ВИДЕО/ОБНОВЕНА/ЗАПОВЕД)
Автор: ПИК
19.05.2020
0
54379

Министърът на образованието Красимир Вълчев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обявяват горещи новини за отварянето на детските градини и ясли.

УЛТИМАТУМ: Над 80% от родителите в Пловдив искат отваряне на детските градини

УЛТИМАТУМ: Над 80% от родителите в Пловдив искат отваряне на детските градини

Над 80% от родителите на децата в предучилищна възраст в...

на 14.05.2020

"Днес издадох заповед, с която се възстановява работата на детските градини и детските ясли, считано от 22 май тази година", обяви Ананиев.

По думите му отварянето ще става при спазване на строги хигиенни правила.

"Предвиден е текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация за започването на работа на съответните детски градини", коментира още здравният министър.

Той добави, че кметовете на общини ще имат крайната дума за всички необходими условия, които да осигурят запазване на здравето и живота на децата.

"Ще се измерва температурата на всяко едно дете при постъпване през първия ден в детските градини. Това ще става с нормален живачен термометър. Родителите ще подпишат декларации за информирано съгласие и споделена отговорност и че те доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина", каза още Ананиев.

Детските градини ще отворят само с до 12 деца в група

Детските градини ще отворят само с до 12 деца в група

Детските градини остават затворени. Към този момент не е...

на 14.05.2020

"Предвидени са и други мерки, които осигуряват спазването на социална и физическа дистанция, така че да не се допусне заразяване, ако има болно дете. Родителите ще декларират, че са запознати с мерките, длъжни са да ги изпълняват и ако има проблеми със здравословното състояние на детето, няма да го пускат", уточни министърът на здравеопазването.

Той добави, че правителството ще предложи да отпаднат задължителните бележки, които се изискват при постъпване в детските градини.

"Апелираме родителите, ако имат възможност, да оставят децата си вкъщи. Не сме преборили това заболяване. Нашият апел е да си останат вкъщи" добави министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му посещението на детски градини и детски ясли няма да е задължително и няма да е обвързано със социалните помощи.

"От 22 май до 1 юни общините имат последната дума кога да отворят детските градини. По-голямата част от детските градини ще отворят следващата седмица. Това ще стане след проучване до всеки един родител. Очакваме всяка група да е със средна посещаемост - 10-12 деца", каза още той.

80% от родителите искат отваряне на детските градини в Пловдив

80% от родителите искат отваряне на детските градини в Пловдив

Над 80% от родителите на децата в предучилищна възраст в...

на 15.05.2020

"Ако се получи многочислена група, директорите ни уверяват, че ще намерят организационни и технически решения да направят подгрупи или да реорганизират. Решихме да не въвеждаме максимални ограничения, защо очаквания ни са да има малочислени групи", обясни Красимир Вълчев.

Образователният министър каза, че ако времето позволява и не вали, децата ще прекарват повече от времето навън. Между самите деца няма как да се въведе физическа и социална дистанция, но това ще стане между отделните групи и между учителите, които ще са с предпазни маски.

Държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че нямат притеснение за здравето на децата, а за здравето на персонала. Кирил Ананиев добави, че ще се прави целево тестване на персонала.

Началникът на оперативния щаб проф. Мутафчийски обясни, че за последните 24 часа има данни от Франция за затворени училища, тъй като има заразени 70 ученици. Няма данни обаче за затворени детски градини, след като са били отворени.

Красимир Вълчев разкри, че в момента най-лошата хипотеза е детските градини да преминат при полудневна форма на обучение, ако това се наложи.

Кирил Ананиев уточни, че се предвижда дезинфекция на всички пространства в детските градини с възможно най-добрите препарати.

Образователният министър отправи още веднъж апел към родителите да не пускат децата си в детските градини, ако в къщата живеят и възрастни хора или се използва обществен транспорт, за да се стигне до градините.

На въпрос на репортер на ПИК TV как ще се избегнат струпвания на деца, Вълчев разкри, че ще бъдат увеличени часовите интервали за завеждане на децата в детските градини и за взимането им. "Ако не вали, децата ще бъдат оставяни навън", каза още той.

Проф. Кантарджиев обясни, че за да се участва в Европейската банка за кръвна плазма, трябва да имаме много болни и оздравели. "Не може да се сравняваме с държави, които имате стотици хиляди заболели и оздравели", каза той. По думите му във ВМА е започнало лечение с кръвна плазма, но това е само с кръвта от един оздравял пациент. Проф. Кантарджиев добави, че засега лечението е успешно.

"Не препоръчвам на никого да се събират много хора в затворено помещение и да танцуват. Ако искат да танцуват, да го правят вкъщи по двама", уточни шефът на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Да, за първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е много радостна тенденция. Не трябва да се забравя, че каквито и мерки да бъдат отхлабени, не трябва да се забравят правилата за живеене, не трябва да забравяме, че има такава епидемия и тя е смъртоносна. Нарушаванията на физическата дистанция, събиранията на големи групи хора може да доведе до възникване на взривове от заболели. Затова всички здравни служби трябва да бъдат нащрек. Неслучайно един от зам.-шефовете на СЗО вчера каза да не празнуваме, а да се организираме и да се подготвим за следващ удар", заяви проф. Мутафчийски.

Кирил Ананиев обясни, че всички висши училища, които имат специалност "Право', ще изберат тази година да се кандидатства с оценките от матурите по изключение. По думите му много от висшите училища ще изберат именно такава форма на кандидатстване.

"Всички военни здравни служби трябва да имат готовност и да се подготвят за втори удар за лечение на военнослужещи от контингентите", каза още проф. Мутафчийски.

Кирил Ананиев разкри за финал, че е съобщил на премиера за проблем с апартите за хемодиализа в болницата в Севлиево и е взето решение да бъдат закупени 6 нови апарата. 

Ето и заповедта за отваряне на детските градини: 

 

З А П О В Е Д

№ РД-01-270/19.05.2020 г.

 

На основание чл. 63, ал. 4, 6, и 11 и чл. 63в от Закона за здравето, чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс и във връзка обявената с Решение № 325 на Министерския съвет от 14.05. 2020 г. извънредна епидемична обстановка и предложение на Главния държавен здравен инспектор за въвеждане на мерки на територията на страната

 

Н А Р Е Ж Д А М:

 

            I. Въвеждам следните временни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 19 май 2020 г. до 14 юни 2020 г:

1. Не се разрешават посещенията в:

а) увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове;

б) закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, с изключение на заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход;

2. Преустановяват се присъствените учебни занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и др.) в училища, университети и в други обучителни институции и организации. Институциите от системата на предучилищното и училищното образование организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а  висшите училища организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. Изключение от забраната се допуска по отношение на:

            а) провеждането на учебни практики и стажове на курсантите от Академията на Министерство на вътрешните работи, свързани със сигурността и опазването на обществения ред;

             б) провеждането на обучения от:

ба) учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство;

бб) учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността;

бв) учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодично обучение);

бг) лицата, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства;

бд) висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструктурите;

бе) учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица;

бж) учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване;

бз) центровете за професионално обучение и квалификация в железопътния транспорт;

би) провеждането на обучения, финансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, при условията на сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

бй) провеждането на обучения, финансирани с публични средства, по линия на Националния план за действие по заетостта за 2020 г.

бк) присъствието на деца, на ученици, на студенти и на докторанти на територията на институции от системата на предучилищното и училищното образование и на територията на висшите училища за осъществяване на дейности по приключването на учебната 2019/2020 г., както и за практически обучения и изпити по практика  и за подготовката на учебна 2020/2021 г., когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние в електронна среда и/или е неотложно реалното присъствие. В тези случаи директорът на институцията, съответно ректорът на висшето училище, създава организация за стриктно спазване на мерките по т. 12.

3. Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

4. Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г. включително.

5. Не сe разрешава провеждане на масови спортни мероприятия на открити и на закрити места (в спортни центрове, клубове и други). Изключение от забраната се допуска за колективно спортуване за аматьори с до 12 (дванадесет) участника без състезателен характер, без публика и само на открити места и за фитнес центрове и зали, при заетост на местата не повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв.м. площ.  

Допуска се организиране и провеждане на подготвителен триседмичен период за възстановяване тренираността на професионалните футболисти и подновяване на първенството за първа и втора професионална футболна лига на етапи, считано от 15.05.2020 г., а считано от 05.06.2020 г. може да започне първенството за първа и втора професионална лига, без публика. Допуска се възстановяването на тренировъчния процес за спортистите в Програмата за олимпийска подготовка за 2021 г. единствено в определените за целта специализирани спортни бази.

6.  Забранява се провеждането на масови научни мероприятия (конференции, симпозиуми и други).

7. Забранява се провеждането на масови културно-развлекателни мероприятия на закрито (театри, концерти, сценични прояви и други), с изключение на посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина. Мероприятията, които не са забранени, се провеждат при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет. 

8. Забранява се провеждането и на всякакви организирани събирания на групи над 10 (десет) лица, с изключение на допуснатите мероприятия по т. 5.  

9. Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

10. Определя се часови диапазон от 8,30 до 10,30 часа всеки ден, в който само  лицата на видима възраст над 60 (шестдесет) години могат да посещават хранителните магазини и аптеките.

11. Забраняват се посещенията на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места.

12. Дейностите, които не се преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-262 от 14.05.2020 г.

II. Министрите съгласно функционалната си компетентност могат да дават указания, след съгласуване с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и да създават организация за изпълнението им. Указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

III. Кметовете на общини могат да издават заповеди за прилагането на въведените мерки в рамките на техните правомощия. Заповедите се публикуват на интернет страницата на съответната община. Кметовете на общини създават организация за работа на детските ясли и детските градини на територията на съответната община, съобразно спецификата на всяка община,  при условията на т. 12 и съобразно указанията по т. II.

IV. Тази заповед отменя Заповед № РД-01-268 от 15.05.2020 г.

V. Заповедта да се съобщи на регионалните здравни инспекции, на министрите и на кметовете на общини и да се публикува на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

VI. Регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на организация за изпълнение на мерките в учебните заведения.

VII. Областните управители, кметовете и държавните органи да оказват пълно съдействие като създават организация за осъществяването на контрол по изпълнението на разпоредените мерки. 

 Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването ѝ на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

                                                      

КИРИЛ АНАНИЕВ

Министър на здравеопазването

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17934
архив

Млад каубой се оженил в града, качил жена си на коня и потеглили към ранчото му. Както си яздили, конят му се препънал и 
без малко да паднат. Каубоят казал: "Едно!". Не след дълго конят пак се препънал. Каубоят извикал: "Две!". За трети път конят се препънал пред вратата на ранчото. Каубоят казал "Три!", извадил пистолета и застрелял коня. Младоженката се развикала: Как можа да застреляш хубавото животно?
Каубоят само казал: - Едно!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Валери Симеонов приветства новите мерки срещу коронавируса, но има забележки: Детските площадки и басейните са опасни, БСП масово не носят маски в залата (ОБНОВЕНА)
x
Ето какво искат мъжете в леглото
x