Вход
София
Времето в София 22 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Парламентът се разпусна заради коронавируса (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Парламентът се разпусна заради коронавируса (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 26.03.2020
51308
0
ПЪРВО В ПИК TV: Парламентът се разпусна заради коронавируса (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
26.03.2020
0
51308

Парламентът прекратява своята работа до изтичане на извънредното положение в страната заради коронавируса. Предложението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева беше прието от депутатите.

Припомняме, че в началото на пленарния ден се проведе извънреден председателски съвет в Народното събрание. Лидерите на парламентарните партии обсъдиха варианта парламентът да не работи до изтичане на извънредното положение в страната заради коронавируса. Предложението дойде от групата на ГЕРБ.

Въпреки, че от БСП бяха против предложението, депутатите гласуваха мярката за разпускане на парламента. Все пък Народното събрание ще е в готовност да се събере отново, ако се наложи да се гласуват спешни закони.

За гласуваха 115 от общо 180 народни представители. 65 пък гласуваха против. 

Дебатите продължиха почти 3 часа. В тях от БСП показаха тотална незаинтересованост към живота и здравето на населението. Социалистите бяха готови на всичко, само и само парламентът на продължи да работи.

Следващото заседание ще бъде свикано от председателя според дадените й от закона правомощия. Възможно е това да се случи още следващата седмица, когато депутатите ще разгледат закона за енергетиката.

Цвета Караянчева излезе на трибуната и прочете декларация, с която призова Народното събрание да бъде разпуснато, заради върлуващия коронавирус. Тя няколко пъти натърти, че депутатите са единствените, които към момента не спазват забраните на здравния министър за несъбиране на много хора на едно място.

"COVID-19 не подбира, не може да искаме цялата страна да е под карантина, която постоянно се затяга. Сега е време и ние да се подчиним на тези закони. Сега е времето да се отървем от илюзията за изключителност. Вирусът няма учтиво да ни попита: "Вие депутати ли сте? А, добре, ще ви подмина". Ако сме всички по домовете си, има ясно разписани правила на какво разстояние трябва да стоим. Ако всички народни представители излезем в карантина за 14 дни, ще блокираме всички законодателни инициативи. Грубо нарушаваме заповедта, като граждани на България. Сега сме събрани, няма как да става циркулация на въздуха. Няма как след всеки народен представител жените да минават и почистват дръжките. Спазването на тези препоръки е въпрос на гражданска отговорност.

Запитайте се дали сте готови да заразите някой близък, роднина, журналистите, които са тук в сградата и те не могат да си вършат работата, защото трябва да бъдат отделени горе. Да не коментирам, че имаше колеги, че които коментираха популистки ситуацията срещу свободата на словото. 

Уважаеми колеги, не казвам да затворим парламента. Той не е спирал работа дори и по време на война. Трябва да бъдем разумни и да вземем решение така, както сме го предложили - да се явяваме на заседание, когато има актове, които изискват гласуване според извънредното положение, а парламентарният контрол да бъде писмен. Е, няма да се гледаме по телевизията. Сега очаквам и твърдения, че това обслужва властта и двама генерали ще взимат решение", каза от трибуната председателката на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя призова колегите си да проявят дисциплина и да бъдат на висотата на останалите граждани, които стриктно спазват наложените мерки.

"С работата можем да наваксаме, но с човешкия живот не можем", завърши емоционално Караянчева.

От БСП пък не спряха да вдигат шум и да пречат на изказването й, като депутатът Валери Жаблянов не спираше да се провиква, за което му беше направена забележка да се държи така, както подобава. Той обаче изобщо не се съобрази, че се намира в парламента, а се държеше като продавач на пазар.

Колегата му Кристиян Вигенин пък заяви в монотонна и демагогска реч, че не е изненадан от предложението, защото то било подготвено отдавна. "Извънредното положение няма да приключи на 13 април, не си правете илюзии", каза той.

"Ние, като опозиция, ще намерим начин да се противопоставим на това посегателство. Тези от вас, които провокират това, ще си платят рано или късно", заплаши Вигенин.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък изрази острото си несъгласие с изказването и откровените заплахи, отправени от БСП чрез Кристиян Вигенин. "Недоумявам - да се изправи една парламентарна група, която няма нищо. Обръщам се към колегите - смирете се, смирете се, всички сме еднакви пред болестта и смъртта. Виждам и в този момент усмивки по лицата. Да, да - смейте се. Има време и начин как да изложите вашите политически възгледи и намерения за корекция като опозиция. По никакъв начин не сме защитени от този коронавирус. Преглътнете гордостта. Помислете върху това, което ви казвам. Аз мога и да говоря политически. Вие в прекрасни условия на парламента го напуснахте и се показвахте пред гражданите. Не търсихте тогава трибуната за вашата изява. Ние, хората, които представляваме тук гражданите, трябва да бъдем еталон и пример за мерките, които са наложени от щаба. Аз се обръщам към вас и да припомня просто, че на никой никога не е прощавано, няма да изпадам в медицински диагнози, ако вие имате сърца и осмисляте какво се случва в държавата, не искам да правим тиради днес от тази трибуна. Нека всеки един от нас бъде пример и да помага, да не политиканстваме, всеки един от тук присъстващите го може. Народното събрание не се закрива. Не се притеснявайте от това. Притесненията са ви други. Този период на карантина по никакъв начин няма да свали вашето обаяние сред вашите избиратели. Предлагам всички от нас да направим необходимото и да бъдем до нашите близки и всеки един, който има идея, да я подаде, за да можем да спрем епидемията в България", завърши той.

"Днес тук не седят парламентарни групи. Съвестта е лична, а не публична. Това, което днес предлага председателката на Народното събрание, е нарушение на Конституцията. Вие под един предлог, който трябва да бъде погледнат с цялата сериозност, под този предлог искате да се отървете от висшия законодателен орган.

Вие искате да управлявате с пресконференции, с подопечни журналисти, с декрети, с укази. Това управление има ясно название - това е диктатура, вие се стремите към диктатура. Никога не сте можели да водите политически дебат. БСП са десетки хиляди хора, вярващи в друг ред, който вие отхвърляте. Председателката на нашето учреждение заяви, че можем да наваксваме и да четем, парламентът не е кооператив", изказа се, изпаднал в ярост, Валери Жаблянов.

"Бях сигурен, че ще чуя такива подхвърляния къде е скафандъра. Те така си менят мнението - веднага дарих тези два костюма на два екипа, които благодарение на вас, са оставени без екипи. Бях се екипирал и днес, но по пътя раздавах на хората. Г-н Жаблянов, много гръмко хвърлихте нещо като заклинение, че има такива медии и журналисти, но искам тук от трибуната, да кажете кои са тези медии, които вършат тези неща. Не вярвам, че ще намерите мъжественост да направите това. Най-тежкото наказание, което може да получи една парламентарна партия, е безразличието. Гражданите просто не забелязваха, че ви няма три месеца", отговори му Веселин Марешки.

"Предложението не е само мое. Под него са се подписали и председатели на парламентарни групи. Да, нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се върне Чернобил, когато партийните величия бяха на скрито и се хранеха с биохрани, а хората манифестираха навън. Защо не провеждате вашите събрания за избор на председател? Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот, на мен, уважаеми приятели, това ми е достатъчно!", взе отново думата Цвета Караянчева.

"В Стара Загора вашият председател каза, че демокрацията ви е взела много, аз съм депутат от Стара Загора. Тук вашият колега говореше с апломб, че Народният съд бил необходимост. Да ви убеждавам в нещо, е кауза пердута. Ако някой от нас тук излезе и прехвърли нещо - зараза, болест смъртоносна, на някой гражданин, на чужд човек, близък, тогава какво ще ми кажете? Ще си посипвате главата с пепел, както не обичате да правите? Тогава няма да има полза. Айде сега, утре сутринта като се погледнете в огледалото, да си зададе въпроса, ако някой, когото лъгах, че затваряме парламента - и вие може да го свикате, и президентът може, и Бойко може, и ние може - и това е нормално. Не е нормално да отвориш да отвориш линиите за дарения, както направи президента днес. За да не слизам до вашето ниво - утре сутринта в огледалото и си задайте въпроса: Господи, ако някои от моите познати легне в болницата и животът му е на косъм, аз вчера какви глупости говорих в Народното събрание?", изобличи безотговорното поведение на БСП депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Антон Кутев от БСП пък стигна до прозрението, че коронавирусът е страшен. Той продължи линията на провокативно държание на социалистите и си позволи да отправи ехидна забележка, в стил Румен Радев, към депутатите в залата: "Ако толкова бързате, прибирайте се вкъщи".

"Някой даде власт на едни лекари-генерали", безпардонно отсече Кутев, напълно неглижирайки усилията на държавата да се справи с коронавируса и това от вируса да бъдат заразени възможно най-малко хора.

"Както очаквах, не намерихте сили, аз се обърнах към вашата мъжественост, не знам, може би следващия път ще трябва да се обърна към женственост. Ние от "Воля" сме щастливи, че само шест дена след миналия петък, в който аз ви разяснявах, че само парламентът и "Столипиново" разнасят заразата, а в "Столипиново" се взеха мерки. Днес вие смятате да си пропилеем времето, като безделници", отново се изказа остро срещу БСП и Валери Жаблянов аптекарският и петролен бос Веселин Марешки.

"От две седмици някъде аз алармирам, че цената на свободните пазари на литър дизел, е около 40 ст. на литър, а цената на масовия бензин е около 23-25 ст. на литър, не на 100 грама. Никой, дори и един професор Гечев, който обича да ме опонира по телевизиите, да ви заповяда да ми опонирате. Умни хора са казали дай му въдица и го научи да лови риба, а не му давай въдица", обърна на друга тема след това Марешки, връщайки се на любимата си тема за държавни бензиностанции с ниски цени на горивата.

Явор Божанков от БСП заяви, че Веселин Марешки е част от една дирижирана акция, като се появил със скафандър в Народното събрание, а целта на тази акция била хората да се отвратят от депутатите и да им е безразлично дали ще има парламент или не.

"От известно време и аз обитавам българския парламент. Първо искам да поздравя г-жа Корнелия Нинова, затова, че е с маска. Защо не носите маски, колеги от БСП? Може би мислите, че сте безсмъртни? Защо сте половината в залата, а твърдите, че искате да работите? Искате да внушавате чрез неверни сайтове, като "Неверни новини", в понеделник се начетох на глупости, че магазините са празни, а маските стрували десетки левове. Правителството и щабът работят добре, посочвани са за пример в целия свят. Там казват: "Искаме да работите като в България". В момента ние сме пример, да дадем пример на хората, че и ние ще затворим така, както те. Уважаеми г-н председател, обърнете съм г-н Жаборанов, Жаблянов, извинявам се, тук има микрофон, не викайте и не крещете, дръжте се прилично. Положението е много сериозно", захапа БСП депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов.

"Слушайте щаба, уважаеми управляващи. Маски носят медиците, маски носят онези, които се чувстват болни и не искат да заразят останалите, но здрави хора, в нормална обстановка, още повече в личните си автомобили, не е задължително да носят маски", скочи като ужилен на трибуната Валери Жаблянов, който в разгара на борбата за председател на БСП, показва завидна активност.

Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че от БСП предлагат редовни сбирки, които ще са безсмислени, а ВМРО и "Обединени патриоти" ще подкрепят предложението. "Вие търсите начин да блокирате Народното събрание, на вас нищо не ви отърва. Народни представители от БСП съобщават от трибуната фалшиви новини, че Народното събрание било разпуснато. Защо лъжете?", изобличи ги той и допълни, че от БСП искат да има заразени депутати, а Народното събрание да не работи по този начин. И тогава щели да казват пред медиите, че управляващите не са опазили здравето на народните представители.

"На вас не ви харесва нищо. Европейският парламент може да заседава дистанционно, ние не можем, защото се нарушавала Конституцията. Ами дайте варианти, вие нищо не давате. Превърнахте всичко на жълт вестник, внушавате паника и фалшиви новини. Чувам за купените медии, ами вие всеки ден сте в тия медии. Кои са контролираните медии, нека да ги кажат? Хибридните сайтове или други? Защо вие сте по тези медии, ако са платени от мнозинството?", допълни Ангелов.

"Съмнявам се да имате мерки, каквито и да било мерки. Искам да попитам - защо отменихте предизборните си събрания, вие се превърнахте в диктатура? Това се случи много преди въвеждането на извънредното положение. Изпускате нещо - комисиите продължават да заседават, това е важно да имаме актуална информация какво се случва в държавата. Петъчният контрол няма да се излъчва по телевизията. Трябва да проявим отговорност. Ние не трябва да прехвърляме отговорността си и отговорно да провеждаме заседания, когато има нужда", каза един депутатът Гаджев от ГЕРБ.

"Ние не искаме диктатура. Вие от БСП сте тези, които хвалите диктаторските режими от миналото, това трябваше да кажете г-н Гаджев", допълни го Юлиан Ангелов и напомни, че депутати от БСП възхваляват режимите на Сталин и Тито в Югославия.

Крум Зарков от БСП, който също искаше връщането на Народния съд, взе думата и съвсем нахално заговори уж от името на целия народ, като не подмина и темата за съда. "Вие ни предлагате да минем извън конституционния ред. Предприеха се мерки, създадоха се щабове и в същото време няма съд, който да ги контролира", изсъска Зарков.

"Чуха се драматични изказвания. Очевидно не са верни, не са факт. Това зависи от вашата съвест, ако ще свиквате парламента за безсмислени неща, към каквито сте склонни, ще съберем парламента. Това доказва, че парламентът не е разпуснат. Надявам се, че няма да злоупотребявате. Дали ще говорите от тази трибуна или от "Позитано" 20, никой няма да ограничи вашето мнение. В тази криза е много важно да демонстрираме спокойствие, да не говорим, че след тази кри ще дойде другата криза - социална може би, икономическа може би. Карантината има и добри страни - може да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си грешки. Никой не ви е казал, че ще има извънредно положение 10 години. Никоя партия не иска да носи отговорността в тези моменти. Нека заедно да я носим тази отговорност. Този дебат няма смисъл, няма смисъл в този му вид. Приберете се вкъщи, съберете се, върнете се към себе си. Бъдете отговорни", призова Тома Биков от ГЕРБ колегите се от БСП.

"Г-н Жаблянов, не се подвиквайте от място, започвате и мен...", направи поредната си забележка водещият заседанието Емил Христов към Валери Жаблянов, който съвсем се разхайти по време на дебатите.

Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че най-интересното в случая било, че следващата седмица най-вероятно ще има извънредно заседание, на което ще се обсъжда законопроектът, с който ще се върнат надвзетите пари от "Газпром" на българския бизнес, който по този начин ще може да вземе глътка въздух. Припомняме, че сумата, която предстои да бъде върната, е в размер на 150 млн. лв. "Г-н Биков е прав - ние не затваряме парламента", завърши той.

"Ние сме в извънредно положение, не чухме нищо смислено, има хора тук, които искат да се покажат пред камерите. Правя предложение да се увеличи времето на партиите с по 20 минути", направи процедурно предложение Веселин МарешкиЕмил Христов му отговори, че той не може да направи това, защото и без това един път партиите са получили увеличено време.

"Не ми се искаше да вярвам, че това е възможно. Западният свят, вие виждате, където живеем, всички тези ценности, се промени, промени се в миг. Най-развитите държави прибегнаха до крайни марки. В момента има 200 самолета, които летят над Европа. Това не е било никога", включи се в дебатите Александър Ненков от ГЕРБ.

"Българският парламент ще бъде в състояние да бъде свикан незабавно. Обръщам се от името на парламентарната група на ДПС с изключителна благодарност, с реверанс и поклон пред медиците, които са на първа линия, пред полицаите, които се стремят да спазват реда. Ние ще продължим да работим, но няма да се правим на герои", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Сигурно много пъти сте чували, че става дума за исторически момент и думи. Сигурно някой път е имало основание за това. Днес наистина става дума за исторически момент. Парламентарната република временно се отменя и се суспендира българската Конституция. Вчера правителството на Борисов предложи на българските граждани пари на кредит - живот на кредит, работа чрез кредит - това ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Всички се сещаме кой 10 години налага диктатурата като метод на управление", изпадна в демагогска реч, в типичен стил, Корнелия Нинова.

Тя оправи и странно обвинение - че управляващите не можели да осигурят голяма зала, в която депутатите да стоят на пет метра разстояние и която зала да има прозорци.

Корнелия Нинова отново забленува в залата да е премиерът Бойко Борисов, а депутатите би следвало да отворат с еднолично решение Държавния резерв и да се раздадат на хората запасите от спирт и медицински маски.

"Намерете си зала, направете си избори, намерете си и предпазни средства", отговори й Красимир Ципов от ГЕРБ. Той допълни, че хората от "Техноимпекс", приватизиран от Корнелия Нинова, все още не могат да се пенсионират, защото липсват документите за осигурителния им стаж.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17750
архив

Две блондинки си говорят:
– Скъпа, днес ходих да си правя тест за бременност!
Другата я пита:
– Я ми кажи, трудни ли бяха въпросите, че и аз искам да си направя такъв тест?

няма нови новини
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
сега
3499
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
МЕЛЕ В СОФИЯ: Две коли се помляха и задръстиха ключово кръстовище (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги трите неща, които ни правят по-щастливи от парите
x