Вход
София
Времето в София -2 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Правителството обяви новите мерки за справяне с кризата. Дават по 150 лева на всеки пенсионер, свалят ДДС за бира и вино на 9%. Вдигат парите за лекари, полицаи, безработни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Правителството обяви новите мерки за справяне с кризата. Дават по 150 лева на всеки пенсионер, свалят ДДС за бира и вино на 9%. Вдигат парите за лекари, полицаи, безработни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 27.07.2020
165403
0
ПЪРВО В ПИК TV: Правителството обяви новите мерки за справяне с кризата. Дават по 150 лева на всеки пенсионер, свалят ДДС за бира и вино на 9%. Вдигат парите за лекари, полицаи, безработни (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
27.07.2020
0
165403

Правителството обяви новите финансови и социално-икономически мерки за справяне с последиците от коронавируса.

Припомняме, че заявката беше дадена миналата седмица от премиера Бойко Борисов. Тогава той заяви, че през почивните дни ще се работи по програма за излизане от очакваната криза.

Министър-председателят коментира в началото на брифинга, правителството отпуска 1 млрд. 163 млн. за социални мерки за борба с кризата, възникнала зарди пандемията от COVID-19. Още 731 милиона ще бъдат заделени за нови икономически мерки.

Борисов каза още, че извънредната епидемична обстановка се увеличава с още един месец.

"Увеличаване на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия и са натоварени със справяне с последиците от коронавируса. Средствата са предвидени за структури от Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ и други", заяви Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Увеличават се и ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. - общо 24.6 млн. лв.

"За три месеца подред по 50 лева ще се дават на всички пенсионери. Това са 318 млн. лв.", разкри Борисов.

Увеличават се средствата за субсидии на лечебните заведения със 17,3 млн. лв.

Увеличава се стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ.

"За личните асистенти по Закона за личната помощ се осигуряват 122 млн. лв.", разкри Борисов.

"Увеличава се минималното обезщетение за безработица от 9 до 12 лева, Мярката влиза в сила от 1 октомври", коментира още министър-председателят.

Увеличава се и срокът на изплащане на обезщетенията за безработица с още три месеца.

15 млн. лв. допълнителни средства се осигуряват за творци на свободна практика.

"За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с коронавирус, се осигуряват по 1000 лева нетно възнаграждение", каза още премиерът.

"За допълнителни средства по Министерството на туризма за осигуряване на помощ в размер на 210 лева, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, Това са 38 хиляди лица", разкри Борисов.

Той обяви и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка.

355 млн. лева се отпускат за строежа на магистралите.

"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем с закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. ДНес ще го входираме, за да може в петък да бъде прието", уточни премиерът.

"Към този момент няма да ползваме заем, а ще ползваме мазнинките, които имаме във фискалния рeзерв" добави министър-председателят.

"За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила", каза още Борисов.

"Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония", разкри зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По върховенството на закона им ВСС, където ние не се изказваме по тема съдебна система. Мерките, които сега предлагаме, идват след разговори с работодатели и синдикати", добави министър-председателят.

"Интересно е, че от намаляване на ДДС в туризма приходите са с 28 млн. лв. повече за юни спрямо миналата година", разкри премиерът.

"Милиони хора чакат, браншовете чакат да им се осигурят по-добри условия. Огромна работа има да се върши", каза Борисов.

"Протестите трябва да спазват закона, има закон", допълни министър-председателят на въпрос на агенция ПИК.

"Втори сме по най-нисък дефицит. След нас дефицитите са минус 5, минус 6.  Има държави и сектори, които са с минус 20%. Целта е да минимизираме тези щети, които има във всички сектори. Над трилион евро губи туризма в Европа. Сметнете авиокомпаниите, сметнете загубите в автомобилостроенето", призова Борисов.

"Съжалявам, че няма отговорни хора, които да кажат, че политиката си е политика, но какво правим след това, когато дойдат студените месеци, денят намалее и дойдат и другите грипове", негодува министър-председателят.

"Разбирам някой да има ясен план и да каже какво трябва да се случи. Ние все още се опитваме да запазим бъдещето на следващите поколения. Ние все още не сме взели заем. Ами това, което строим? Предстоим изключително лесни месеци, не завиждам на този, които ще седи и ще обяснява през следващите месеци. Само нашата отговорност ни държи на власт. Затова на протестите нищо не казват, а говорят в имагинерни величини. Накрая всичко опира до сметката, до парите и къде колко ще отидат", добави премиерът.

"От петък сме започнали. Три дни мислим тези мерки. Те осъзнават, че идва и зелената сделка. Маришкият басейн няма да остане така. Плащаме три пъти повече вредни емиси. Златен ни се оказва този договор. И тук трябва политически решения и някой да излезе и да каже, че няма да излезем от зелената сделка. Никой не говори по тази тема", отсече Борисов.

"Две са версиите за газопровода с Гърция. Според мен са много стари тръбите и е станала авария. Екипите са там и до края на деня ще бъде подновено подаването на газ", разкри министър-председателят.

"И Балкански поток и интерконекторът с Гърция се строи на пълни обороти. А най-големите икономисти и финансисти вещаят изключително тежка рецесия, най-голямата рецесия. Единственият шанс е с компромиси и с единение на нацията да минем през нея. Най-лесно ще е за този, който ще е извън правителството следващите месеци и може да критикува за всичко, защото за всичко ще е по-лошо, няма да има по-добро", отсече той.

"Ситуацията е толкова вредна за инвеститорите и климата. Дано тези, които го правят, да знаят защо го правят. Защото след това трябва да излязат и да кажат защо го правят. Свободата на словото - да биеш журналист, нали има бит журналист, да не даваш на инакомислещите да изразят мнението си? Това ли е демокрацията. Всяка партия има по 100-200 хиляди избиратели и може да изкара 2-3 хиляди на улицата. Затова е демокрацията, има избори, прави се мнозинство и се управлява четири години", завърши Борисов на въпрос на ПИК TV за нападението пред сградата на БНТ срещу лидера на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателя на БСП Корнелия Нинова.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

Борбата с корупцията в България e като риболова по „Дискавъри“ - хващат ги, показват ги, даже ги и целуват понякога и ги пускат!

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x