ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов: Пускаме автошколите и индивидуален спорт на открито. Отварят се басейните и заведенията на открито, на Гергьовден падат КПП-тата. Хората вкъщи са герои наравно с тези на първа линия и спасяват животи! (ОБНОВЕНА)

Здраве

ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов: Пускаме автошколите и индивидуален спорт на открито. Отварят се басейните и заведенията на открито, на Гергьовден падат КПП-тата. Хората вкъщи са герои наравно с тези на първа линия и спасяват животи! (ОБНОВЕНА)

91661
на 03.05.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов: Пускаме автошколите и индивидуален спорт на открито. Отварят се басейните и заведенията на открито, на Гергьовден падат КПП-тата. Хората вкъщи са герои наравно с тези на първа линия и спасяват животи! (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерът Бойко Борисов и министрите съобщават новини за облекчаването на мерките в условията на извънредно положение заради епидемията от коронавирус. От 10 часа днес правителството проведе извънредно заседание с Националния щаб за борба с коронавируса, на което обсъдиха вариантите за разхлабване на мерките. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

"Брифингът е по желание и само за медиите, които желаят и хората, които искат да ни чуят и да се информират", каза премиерът Борисов в началото. 

Проф. Тодор Кантарджиев ще изброи хората от щаба, понеже вчера чух много приказки за некомпетентността на щаба. 

"Ръководителят на щаба проф. д-р Мутфачийски е доктор на медицинските науки и е един от най-добрите наши коремни хирурзи. В САЩ най-големият военен медицински институт е кръстен на един американски хирург, който прави противоепидемичните мерки и спасява американската армия 1900 г. в Куба, когато войниците мрат като мухи. Той е военен хирург, но сега името на института по военна медицина носи неговото име. 

Проф. Мутафчийски има специалност хирургия, военна хирургия, степен по здравен мениджмънт и се занимава с организацията, която много хора нямаше да успеят, защото той е учил тези неща, а има и военният опит в Афганистан и Ирак. С него работи цял колектив във ВМА, на които това им е работата - епидемиолози и специалисти по медицина на катастрофите. 
Мъчно ми е, когато се каже, че нямаме специалисти. Ние имаме най-добрите аналитици също именно в този сектор - епидемиологичния. Сега анализите ни се потвърждават от тропическия институт в Лондон и ни дават за пример. 

Проф. Мутафчийски е в първата тройка на хирурзите в България и идеално се справи с управлението на тази криза. 

Доц. Ангел Кунчев - доцент по епидемиология и главен здравен държавен инспектор. Завършил е здравен мениджмънт също. Той беше в организацията на борбата с морбили и при всеки взрив от Хепатит А, който е проблем за нашия регион. Той дава съветите за здравната политика за имунизации и противоепидемични мерки. Той е човекът, който е на среща и има експертиза при всяка остра ситуация. 

Аз имам специалност по епидемиология на инфекциозните болести и по клинична имунология, както и микробиология, от която е част и вирусологията", уточни проф. Кантарджиев и каза, че досега си е мълчал, когато са обиждани, защото резултатите от труда им говорят повече, а те са, че България успя с мерките да има най-малко заразени и починали.

"Щабът работи и цял ден влизат министрите един по един, но виждам, че продължават с глупостите, че щабът не работел и бил закрит. Това е лъжа, която не знам какво цели, а излиза да я каже опозиционен лидер. Това е лъжа! Лъжа! 

Изказвам съболезнования за двамата починали лекари. Страдаме и съжаляваме за тях и се потвърждава това, което преди два месеца ви казахме - 11% държи заболяваемост медицинският персонал. Затова въвеждаме тези мерки и благодаря на всички, които ги спазват, защото благодарение на тяхната дисциплина имаме тези резултати. За съжаление хората на първа линия дават свидни жертви и скърбим за тях. 

Всички усилия на тези, които си стоят по домовете и вие на екраните изписвате "Останете си вкъщи" имате принос да сме на този етап днес", каза Борисов.  

Премиерът съобщи, че курсовете по кормуване, както и въздушен и морски транспорт, от утре могат да се възобновят. "Бяха при мен и се разбрахме за мерки - маски, дезинфекция, а теоритичната подготовка да е по интернет, а изпитите в зала - на съответната дистанция. 

"Обсъдихме и индивидуалните спортове на открито след като пуснахме и парковете и се надяваме мерките да се спазват. Всички мерки са в полза на здравето и психиката на хората, а не са икономически. Даваме възможност да се излезе на открито и да се диша въздух и на 100% се подкрепят от щаба. Например - тенис на корт, да тичат по пистата или в парка. Това ще подобри здравето. Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни, където има хлор и дезинфектанти, но трябва в съблекалните и около басейна да се спазват мерките. Собствениците трябва да подсигурят дезинфектанти и дистанция. това е правило за всичко", уточни Борисов. 

Третото облекчение е терасите на заведенията и на открито да работят. "Ясни правила ще има, има го и в други държави. Ще видим дали ще са семейство на маса, или 4 човека на 10 кв. м., ще го уточним. Но трябва да се научим да живеем така и да спазваме мерките, защото не се знае кога ще свърши това. Сериозни институции говорят за една, две години. Затова умоляваме и призоваваме да спазваме дистанция. 

Мислим и за ваксината и ЕС ще участва със 100 млн. евро, събираме и 7-8 млрд. евро от страните в ЕС, за да сме готови за купуване и записахме и едно видео обръщение. 

Думата извънредно положение създава стрес, въпреки че Франция го удължи до края на юли. И другите колеги ще прибегнат до таи мярка. Но тук юристите работят и утре сутрин ще имаме проекто закон така, че да отменим закона и да имаме санитарно извънредно положени, което да се гарантира от правила в други два-три закона. Ще останат противоепидемичните мерки, 60/40, както и други, които са свързани с кризата. Утре сутрин ще го имаме и дай Боже да стане добре, за да я няма тази дума. 

Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Всички считаме, и Мутафчийски, и Ангел, и Кантарджиев, че те изиграха важна роля. Ще продължим да действаме при нужда така - в махали, улици и където има нужда. Някъде следобед на Гергьовден считаме, че може да ги махнем, защото ако е сега, хиляди ще се изнесат и ще обезсмислим мерките. Но ако ги няма КПП-тата ще спестим работата на тези полицаи, които ще могат да си тръгнат по районите. 
За детските градини и яслите нямаме съгласие- Кунчев и Кантарджиев считат, че можем, но Мутафчийски счита, че не може, защото децата нямат проблеми, но поставят под риск учителите и лелките, които са там, както и едно дете да има на 20, всички ще се разболеят и ще се приберат вкъщи с вируса. Тогава ще има епидемия, която според генерала, ще е сериозна. Затова не се съгласи с мнението на останалите за детските градини и яслите. Много са финансовите аргументи да работят, но от първия ден сме казали, че здравето и живота на хората, както и запазване на капацитета на медиците, са водеща цел и затова засега няма да се облекчава това. 

Обмислят в няколко държави в Европа да ги пуснат и ще видим как ще се развива там ситуацията и дали ще има пик. Според генерала рискът е сериозен и тогава ще преценим пак", отчете Борисов. 

Проф. Мутафчийски съобщи, че няма достатъчно данни в света как ще се отрази на епидемията отваряне на детските градини. "Трябва да сме предпазливи и да анализираме ситуацията в страните, където се прилага. Дори да са минимални рисковете за децата, помните, че Меркел каза, че децата носят болестта и убиват бабата и дядото. Трябва да се види какъв е ефектът и във всеки момент може да се преосмисли. По всички други въпроси нямаме разногласия, детайлите са изчистени и ще бъдат облечени в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е вече 67-и ден, който работим по този начин и не спираме", каза ген. Мутафчийки. 

Премиерът заяви, че облекчават тировете и транспортния бранш от декларации, за да не се бавят на опашките. 

"Още веднъж съболезнования за починалите. И големи благодарности на българите, които спазват мерките, защото те не са се минали, а са герои наравно с всички останали да сме на най-ниския праг. С тяхната саможертва да спазват дистанция и да стоят у дома, са спасили хиляди човешки животни", каза Борисов. На въпрос на ПИК той заяви, че няма да има въпроси, защото така плашат хората и са разпитвани от прокурори. "Веднъж в седмицата ще има въпроси, защото иначе се казва, че плашим", заяви Борисов и подчерта, че медиите трябва да излъчват и да питат, само ако имат желание.

"Разбрахме се и за учениците от 7 и 12 клас да се създаде организация и при дистанция, да се проведат в срок изпитите. Категорично сме на едно мнение. Няма мярка за която да не сме се разбрали или пък аз да съм предложил, защото аз съм по внимателен, те са по-авантюристични от мен, но аз съм за мерките, защото отговорността накрая пада върху мен", каза Борисов на въпрос на ПИК за кои мерки не са се разбрали с щаба.  

Премиерът уточни, че във вторник ще обсъдят с коалиционните партньори и отваряне на къщи за гости и ще уточнят при какви мерки евентуално ще може да се отварят. "Където няма дистанция, няма да отварят", заяви Борисов. 

Ген. Мутафчийски каза, че при всяко облекчаване се следи първо дали може персоналът да работи в такава ситуация и да има мерки, които гарантират дистанция. "Трябва да се изгради нова култура на обслужване на клиентите. Отварянето ще зависи от това с каква площ и възможности имат заведенията. На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Трябва да се работи на полу режим и разреждане на масите. Екипите трябва да се обучат да работят в условията на епидемия. Сега всички се учим да живеем в условия на коронавирус инфекция, докато не се измисли лекарство или ваксина", каза още шефът на щаба. 

"Дори една трета от заведенията да са - това са хора, които работят и се социализират. Една бира или един сладолед може да вземе човек. Така полека ще се учим да живеем. На нас не ни е приятно да стискаме и да държим тези мерки. Искаме да заработят тези облекчения, за да ги разширим. Да се обучим, да спазваме дистанция и ако е успешно, да продължим и към другите сфери", коментира още Борисов. 

Той напомни, че досега няма никаква сигурност - вирусът повтаря и дори оздравели като лекарката от "Спешна помощ" губят живота си.

"Само колективната дисциплина може да облекчава мерките. Ако не работи - веднага КПП-та и затваряме. Ще се отворят заведенията след като изпълнят мерките и бъдат проверени от Агенцията по храните. Когато си изпълнят мерките, разписани от заповедта, тогава може да отворят", уточни Борисов. 

Премиерът напомни, че при криза, всички българи от света се прибират. "Тук като кихнеш и веднага идва лекар. А в Германия се записват за след два месеца. Лъсна лъжата, че българската здравна система не е сигурна или не е добре финансирана. Защото ето ги, че сега тичат, а не си стоят в Холандия. 

Сега имаме 50% по-малко инфарктни, а това не може да се скрие. Как става това? Скъпо се лекуват по клиничните пътеки. Затова трябва да видим какви изводи ще си направим за здравната система, защото има много теми. Включително за плащането на ДДС. 

Но не можем да кажем на българите да си стоят в Холандия, защото са наши сънародници. Но ако не казват предварително, а са знаели, това е вече престъпление и разнасяне на заразата. Не е грешка, че сме ги прибрали, но е грешно, че не са казали на границата. Затова пуснахме и полетите от Лондон - искат да си дойдат хората, защото в България е най-хубаво и най-сигурно", обобщи Борисов. 

По повод закона, който се подготвя, премиерът заяви, че когато е готов, ще бъде уточнено всичко. 

Доц. Ангел Кунчев разкри, е за съжаление в последните няколко полета от Холандия действително има заразени с коронавирус пътници, част от които дори знаят,че са болни и имат клиника, но не съобщават предварително. "Всички тези хора са издирени и са установени контактните лица", допълни той, но призова заразените да не крият, защото застрашават живота на други хора. 

Ген. Мутафчийски съобщи, че лечението с кръвна плазма се е отразило добре на двамата пациенти и очакват единият от тях, който е бил интубиран, да бъде екстубиран. Провеждат се и разговори с "Пирогов" за евентуално снабдяване с плазма от доброволци, за да бъде въведена терапията и там. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
ПИК TV! ПРЕДИЗБОРНИ СТРАСТИ: ППДБ обвиниха ГЕРБ за спрените плащания по ПВУ (ВИДЕО) ПИК TV! ПРЕДИЗБОРНИ СТРАСТИ: ППДБ обвиниха ГЕРБ за спрените плащания по ПВУ (ВИДЕО)
ново
Днес: 64
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК