ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Кантарджиев емоционално: Никой не плашим! Щабът осигури ниска заболеваемост и смъртност, без да има полицейски часове и забрана за излизане от вкъщи. 2175 са заразените, 131 от тях са деца. Трима са починали (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Кантарджиев емоционално: Никой не плашим! Щабът осигури ниска заболеваемост и смъртност, без да има полицейски часове и забрана за излизане от вкъщи. 2175 са заразените, 131 от тях са деца. Трима са починали (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

87585
на 16.05.2020
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Кантарджиев емоционално: Никой не плашим! Щабът осигури ниска заболеваемост и смъртност, без да има полицейски часове и забрана за излизане от вкъщи. 2175 са заразените, 131 от тях са деца. Трима са починали (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев съобщава последните данни за атаката на инфекцията. Той започна с емоционални думи по повод атаките на определени политици, включително президента Румен Радев, че се създавал страх у хората и хипноза. Шефът на Националния център по паразитни и заразни болести, бе категоричен, че само благодарение на навременните мерки и пълна честност от страна на щаба с изнасяне на данните пред обществото и правителството, се е постигнал такъв нисък резултат на заболели и починали у нас, тъй като хората са знаели всички подробности за заразата и са предприели нужните мерки за ограничаването й. 

препоръчано

"Повече от 10 седмици НОЩ информира обществото за данните, като се разглеждат и други проблеми. Като най-възрастен член на щаба и имайки опит в годините, съм на мнение, че когато заплахата е преодоляна и системата вече е спокойна, че е осигурена,  доста специалисти започват да се изказват и да коментират кое как било. 

Говоря и за бруцелата преди години, антракса по морето, заплахата от ебола, която дори не беше нищо в сравнение с коронавируса. Излизат и мнения, че като специалисти насаждаме страх. Но ще ви кажа, че още януари, когато разбрахме, че нещата в Китай са страшни, започнахме подготовка и казахме, че трябва да има предпазни маски и костюми, да видим как лесно да диагностицираме. 

Винаги посланията на щаба в последните 10-11 седмици са били на базата на научен анализ и целта е била да направим така, че при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случва на държави дори в Европа, които са били пример в здравеопазването. И нито сме плашили, нито сме хипнотизирали, а само сме казвали истината според анализа на световните учени. 

Цифрите сами говорят дали сме успели, а те показват, че в нашата страна са по-малко заболелите и смъртните случаи", започна в началото проф. Кантарджиев. Той отчете, че НОЩ е направил така, че със забавяне на случаите, държавата е имала време и са се осигурили екипи, обучение на медици, готовност на болниците и медиците, осигуряване на запаси от лекарства и предпазни средства, което е било решаващо, за да могат да се лекуват хората навреме, да бъдат приети в олница всички нуждаещи се и да няма починали. Имахме една лаборатория, а сега има 25, припомни проф. Кантарджиев.

"Сухите цифри, които ще ви прочета, говорят за това, че сме успели с всичко. Нито имаше декларации за излизане от вкъщи, нито полицейски часове, нито забрани за работа на магазини. Това е блгодарение на навременните мерки", каза той. 

1161 са изследвани за денонощието. 37 са новите случаи за деня, като в болница са 10. 2175 са общо заразените.

131 са установени при деца до 18-годишна възраст, а 73 при деца под 11 г. Активните случаи са 1497. 573 са вече излекуваните лица.

Случаите, констатирани през последното денонощие /общо 37/, са разпределени по области, както следва: Благоевград - 2; Видин - 2; Кюстендил – 1; Пазарджик - 3; Плевен – 2; Пловдив – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София – 23; Ямбол - 1.

В лечебни заведения с потвърдена коронавирусна инфекция са 322-ма пациенти. В интензивни отделения и клиники са настанени 45 от тях.

При общо 233 лица-медицински персонал е доказана коронавирусна инфекция. Нови три случая са установени при лекар в София, лекар в Кнежа и санитар във Видин.

Починалите лица, при които е доказан COVID-19, са 105.
Във ВМА е починала жена на 76 г. Пациентката е страдала от ХОББ. В МБАЛ-Ямбол са починали двама души. Единият е мъж на 68 г., който е страдал от артериална хипертония. Другият смъртен случай е на 67-годишен мъж със сърдечно-съдови заболявания. Пациентът е имал и два стента.

Специалистът каза и за притеснителната тенденция за болни, които са излекувани и имат отрицателни писиар тестове, да продължават дори след 28-я ден да отделят вируси. "Тези хора не можем дори след толкова много време да ги пуснем, защото те могат да предават вируса", обясни проф. Кантарджиев. 

Проф. Кантарджиев отчете, че изследване от Шотландия сочи, че всеки възрастен, починал с коронавирус би могъл да живее още средно 11-13 години. Средната продължителност на живота в ЕС ще намалее след пандемията от коронавирус, заяви той. 

64 000 са новите случаи в света вчера.

В Швеция, които изостанаха след нас с мерките, има 625 случая, а в Дания - 78 нови случая, защото там съвсем малко след нас въведоха мерките. Не плаша никой, но цифрите говорят сами, каза професорът. 

"В Румъния са 190 новите случаи. Никой не плаша, но те са три пъти по-голяма държава, а имат значи два пъти повече случаи.

В Сърбия случаите са вече 10 000, а имаше забрана за излизане. В Гърция вчера имат 40 случая, тъм също не се излизаше от вкъщи", отчете проф. Кантарджиев. 

"Никого не плашим и не насаждаме хипноза. Даваме точни цифри, казваме всичко пред обществото и се вижда резултатът. Плавно се развива епидемията, няма много жертви.

Имаме и план и не е вярно, че работим безпланово. Имаме план за седмици напред според развитието на епидемията какво и как да отваряме и с какви условия и мерки.

Народът и Господ са ни свидетели, че благодарение на навременните мерки и поемане на голяма политическа отговорност, постигнахме тези резултати и накрая на бива да правим така, че на брега на Дунав да се удавим", категоричен бе проф. Кантарджиев. 

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 312
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това