Вход
София
Времето в София -2 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Кантарджиев съобщи за нова зараза и отчете: Трима души починаха - 31-годишен мъж загуби битката с коронавируса! 2211 са болните в страната (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Кантарджиев съобщи за нова зараза и отчете: Трима души починаха - 31-годишен мъж загуби битката с коронавируса! 2211 са болните в страната (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 17.05.2020
102349
0
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Кантарджиев съобщи за нова зараза и отчете: Трима души починаха - 31-годишен мъж загуби битката с коронавируса! 2211 са болните в страната (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
17.05.2020
0
102349

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса изнася последни данни за разпространението на заразата.

ПЪРВО В ПИК: Щабът с последни данни за болните с COVID-19 у нас - заразените са 2023, още двама са починали

ПЪРВО В ПИК: Щабът с последни данни за болните с COVID-19 у нас - заразените са 2023, още двама са починали

Щабът излезе с последни данни за заразените с коронавирус...

на 12.05.2020

За деня има 36 нови случая, от тях в болница са 15 души. Вчера са изследвани 1094 проби. Броят на заразените е общо 2211.

Потвърдените за изминалите 24 часа случаи /общо 36/, са разпределени по области, както следва: Благоевград - 3; Пазарджик - 6; Плевен – 3; Пловдив – 3; Русе – 1; Сливен – 2; Смолян – 2; София – 10; Ямбол - 6.

323-ма от пациентите с доказана коронавирусна инфекция са под лекарско наблюдение в болнични условия. 46 от тях са настанени в интензивни структури.

Медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус, са 240. Установени са 7 нови случая, от които 4 са в София, 2 в Пазарджик и 1 в Кнежа.

София и областта остават с най-много случаи - 931, от които 169 са в болница, 30 са в интензивни отделения. За тези хора се грижат екипи от лекари, сестри и санитари денонощно, каза проф. Кантарджиев. 

"Лабораториите също работят вече от два месеца и половина денонощно. Нашата държава полага грижи за болните и да бъдат по-малко случаите и да са диагностицирани на време. Ние сме единствената държава в Европа, която дава резултатите в рамките на 24 часа от писиар теста", отчете той. 

Децата с коронавирус са около 6% процента от заболелите. 

240 са заразените от медицинския персонал.

Излекуваните са 598 - 26% от общо заразените. 

"Припомням, че дори леко да се изкара това заболяване, може много дълго да останеш разпространител, затова ние изследваме болните и след срока на лечение и ги освобождаваме от карантина, само когато не са вирусоносители. Това можем да си позволим, защото нямаме много случаи и можем да наблюдаваме и да се грижим за всички", каза проф. Кантарджиев.

108 са починалите. Трима са починали вчера - мъж с инфаркт в "Пирогов", 66-годишна жена с перитонит в "Пирогов" и в Ямбол е починал 31-годишен мъж с диабет. Този мъж щеше да живее много години с диабет, ако не беше коронавируса. 

"Има случаи на Ку-треска при 14 души в две кравеферми и една овцеферма. В началото при температура колегите са търсили коронавирус, но не само той предизвиква висока температура. Ще вземем мерки за това огнище на Ку-треска", обяви проф. Кантарджиев. Засегнати са три габровски села - Крамолин, Ловнидол и Съботковци. 

Членът на щаба заяви, че е доволен, че има малко случаи и са ограничени огнищата в старчески и социални домове.

"Ние много се радваме на този резултат, защото сме вложили много усилия за това. Но на него не могат да се зарадват хората, които ни критикуват и говорят, че плашим хората.

Само няколко факта ще кажа, за да видите какви усилия са вложени. 1000 души от РЗИ правят карантина, проследяват по границите и обработват данните. Имахме 120 хиляди карантини! И може да си представите какъв ресурс на полицията, гранична полиция и РЗИ е вложен, за да се ограничи заразата с тези навременни мерки и да останем на разпространение от тип огнища.

Имаме вече данни по няколко показателя, които сочат за намаляване на заболеваемостта. 

При грипа един заразява 1,5-2 души. А при коронавируса това репродуктивно число без контрол и мерки е 3 - един човек заразява трима. Това е много важно число, защото отразява дали мерките са адекватни. И когато чуждите посолства ме питат нещо, то се интересуват именно от това. И когато това число е по-малко от 1, означава, че епидемията е овладяна. 

Тоест 10 души могат да заразят 7 души, а ако не се взимат мерки 10 души могат да заразят 30. В момента при нас това число е около 1. Последните две седмици го поддържаме именно толкова, а в първите седмици на заболяването беше 1,7. Сега виждате колко сме го ограничили и това зависи от усилията на обществото и дали хората спазват мерките. Това ще бъде светлината в тунела на тази епидемия. 

Третият важен белег статистически е времето за удвояване на случаите. Колкото е повече, толкова по-добре и това показва как се развива епидемията. След първите случаи през март времето за удвояване беше 10 дни, после стана 12, а сега вече е над месец. Помните как европейската държава с най-много случаи имаше удвояване за 5 дни. При нас това е много ниско число и това означава, че мерките дават своята ефективност, въпреки критиките, че сме плашели. Но е видно, че това е правилно и трябва да продължим с дистанцията и хигиената", призова проф. Кантарджиев.  

4 677 000 са в света заразените. Испания се изкачи в първата тройка и има много нови случаи - 2138 за деня, 104 починали за деня. Русия и САЩ остават също на първите места. Великобритания също остава в първите и това показва до какво води не взимането на мерки - 3450 нови случая, 468 са починалите вчера. Притеснително е положението в Бразилия, където е вече есенно време и започват респираторните вируси, отчете проф. Кантарджиев.

"54 989 са случаите в Белгия - 345 са новите за вчера и давам това сравнение, тъй като заедно с Белгия се откри вируса у нас, но ние веднага започнахме мерките и виждате колко по-добри са числата при нас", припомни членът на щаба. 

Той отчете също, че държавите, в които има остатъци от РЗИ и санитарни дейности се справят много по-добре. "Чувам сега, че някои министри бивши и зам.-министри сега изведнъж призовават да има епидемиологичен фонд и критикуват здравния министър, а същите тези хора са затваряли РЗИ-та и са съкращавали санитарните работници. Аз съм 25 години в тази област и знам кой какво е правил и затова сега се учудвам, че хората, които са махали РЗИ-та и не са направили нищо за здравеопазването, сега се извадиха като най-големите критикари. Това е добре да се знае от обществото и като видите някой бивш големец да критикува, отворете да проверите какво точно е направил, когато е имал тази възможност", не спести критиките си проф. Кантарджиев, като бе категоричен, че в момента именно благодарение на РЗИ и санитарните работници е овладяна епидемията до огнищно разпространение. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

Борбата с корупцията в България e като риболова по „Дискавъри“ - хващат ги, показват ги, даже ги и целуват понякога и ги пускат!

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x