ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов, ген. Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев с горещи данни за новата вълна от COVID-19: Тенденцията е към нарастване на случаите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов, ген. Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев с горещи данни за новата вълна от COVID-19: Тенденцията е към нарастване на случаите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

52540
на 18.02.2021
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов, ген. Мутафчийски и доц. Ангел Кунчев с горещи данни за новата вълна от COVID-19: Тенденцията е към нарастване на случаите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и представители на здравните власти, изнасят новите горещи данни за вихъра на третата вълна на коронавируса и въздействието на ваксините.

препоръчано

"Доволни сме от постигнатите резултати до момента. С необходимата загриженост и тревога следим всяко едно число. Следим нарастването на случаите, но въпреки това отчитаме нещо, което към момента е добър знак - нямаме наплив и натиск върху лечебните заведения. Има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да вървим уверено и следваме плана, по който действаме. Отправното число е 200 и малко над 200 заболяемост за 14 дни, която заболяемост дава възможност на системата да работи нормално", започна проф. Костадин Ангелов.

След това, традиционно, проф. Ангелов даде и актуалната информация за изминалите 24 часа.

"По отношение, 6370 са потвърдените случаи за последните 7 дни, 3678 са излекувани за същото време. 42% е заетостта на интензивните легла, като най-висока тя е в Благоевград, Силистра, София-град и Хасково", продължи с данните здравният министър. 729 пък са активните случаи към днешна дата на лекари и медицински сестри.

"Няма някаква особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. За 127,4 на 100 000 е заболяемостта у нас за последните 14 дни, което ни отрежда 25-о място в ЕС и пето на Балканите. 3,4 на 100 000 е смъртността у нас, което ни отрежда 15-о в ЕС", обобщи данните доц. Ангел Кунчев.

"Процентът на положителните за британския вариант в Кюстендил е твърде висок, но няма как неговото разпространение да бъде спряно. Нямаме все още установени случаи на вариантите от ЮАР и Бразилия. Продължаваме със секвенирането", обясни той.

"Тенденцията е на нарастване на случаите. Имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души, 173 са в момента, миналият четвъртък са били 139. Намираме се на нивата около 22 октомври миналата година. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване. Смъртността има намаление с 9% от миналата седмица. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи, колебае се между 7 и 9%. Нивата в момента отговарят на 5 ноември миналата година. Тенденцията е ясна - има увеличаване на случаите. Леглата тази седмица са заети средно на 40%", заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Гигов съобщи и актуалната информация около ваксинирането. До края на месеца се очакват още 100 000 ваксини, а следващият месец още повече. Към днешна дата се приключвало с втора и трета фаза и се прави предложение да се пристъпи към ваксинирането на хората от четвърта фаза.

"Бяхме включени с два пункта за ваксиниране. Ние сме направили и няколко подпункта, в момента имаме пет пункта, които ваксинират. Това, което направи много лошо впечатление е, че при заявените списъци, които идват от РЗИ, реално се явяват 50 души при заявени 170. Ние правим заявка да ваксинираме 500 човека, а реално идват 30%. Нашата молба беше към проф. Гигов дали не може да се включат и хората от четвърта фаза. Проблемът е, когато не се явят хората, които трябва да бъдат ваксинирани", коментира от своя страна проф. Асен Балтов.

"Количествата, които очакваме до края на месеца, са около 240 000 дози. Имаме вече и предварителна информация за доставките за месец март, те са над 500 000 дози. В началото на тази седмица беше подадено заявление от четвърти производител, очакванията са оценката да приключи към средата на месец март. Тази ваксина е еднодозова, на компанията "Джонсън и Джонсън". Предоставят се обучителни материали на медицинските специалисти", допълни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По отношение на руската ваксина, консултациите между Европейската агенция и консултантската компания, ангажирана с комуникацията, все още няма подадено заявление. Това се очаквало да се случи в следващите седмици. Иначе работата тече изключително сериозно, допълни Богдан Кирилов.

"Има проблем, който наблюдаваме с хора, които са записани и не идват. Този проблем е решим. От днес до деня, в който ще бъде ваксиниран и последният български гражданин, мой приоритет ще бъде ваксинирането на всеки гражданин. Ако ние говорихме в края на миналата година, че 2021 г. е годината на надеждата, и ваксината е тази надежда, то е много просто - нека не я зачеркваме. Само ваксината може да ни върне спокойствието и свободата, които ни отне тази пандемия. Ако ние продължаваме да отстъпваме от медицинското, няма да ни чакат добри дни", емоционално обясни проф. Ангелов.

Здравният министър обясни и, че се надява личните лекари да са спокойни и да могат да отговорят на всеки един въпрос на пациента си, който той им задава.

"Бъдете сигурни, че ние също проявяваме загриженост. Аз ви казах, че опитваме да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни. Нашите мерки с индекса на строгост, постигаме изключително добри резултати. Това, което искам да кажа, е че разхлабвайки мерките, през определен период от време, в това време ние анализираме всички числа. Съгласете се, че не можем да бъдем затворени изцяло месеци наред. Има хора, които вече наистина не издържат, не могат под никаква форма да стоят затворени. Вървим върху много тънък лед, знаем го, осъзнаваме го. Знаем какво се случва във всяка една област, всяко РЗИ ни докладва. Няма нито един показател, който да сме неглижирали. Да, има покачване, но няма покачване над 200 на 100 000, това са добрите резлутати", отговори проф. Ангелов на въпрос на ПИК TV за добрите резултати. 

"Преценката за хоспитализацията е на лекар. Аз като лекар съм се убеждавал колко много пъти преценката е водена от страх. На страха очите са големи. Александровска болница е като всички останали структури. По отношение на изискването за питане на родителите за извършването на антигенен тест - да, това е инвазивно изследване, стресово за децата. Опитахме се да обясним с всички наши експерти каква е целта на това наше изследване. Целта е да има максимално дълъг учебен процес, децата трябва да бъдат научени. Нека да не правим образованието някаква бутафория, нека да намерим баланса. Няма как да искаме нашата нация да бъде успешна, ако ние за две години сме зачертали това, което е нормално в нашето образовение. Не е лесно решение, боли да спреш образованието и спорта", отговори на друг въпрос на Ива Николова министърът на здравеопазването за проблемите, възникнали с хоспитализациите и с изследванията на децата в детските градини и началните класове.

"Не се изисква тест преди ваксинация", обясни повече за ваксинирането проф. Ангелов. Така стана ясно, че за да се ваксинира човек, то няма нужда от антигенен или PCR тест.

"В кратките характеристики не се препоръчваше да се ползват от бременни или кърмещи жени, като основанието е, че няма достатъчно поставени ваксини на такива хора. Първо в САЩ беше пренебрегнато това с първата одобрена ваксина. В Израел ваксинацията, да, става и на бременни жени с "Пфайзер". Във Великобритания с "АстраЗенека". Резултатите се очакват тепърва. Трябва да имаме научни доказателства. В България има определено негативно отношение, над 40% са против и са негативно настроени към ваксинацията", обясни повече за ваксинирането на бременни и кърмещи жени ген. Мутафчийски.

"Нашето общество е разделено. В един и същи ден двама експерти говорят различни неща. Няма да се откажем, става все по-трудно, но много е трудно, повярвайте ми", оплака се проф. Ангелов.

Той сподели и очакванията си, че с настъпването на четвъртата фаза, ваксинацията ще ускори своя темп. Освен това ваксинационният план не бил пред провал.

"Никога те отваряме флакон преди да сме се убедили колко хора имаме за този флакон. Но не както е по списък, а както е на терен. Постоянно ми се задава въпросът "Какво дължим за ваксините?". Нищо, няма да има такса във ваксинационните пунктове. Който има желание, може да се ваксинира. Никой не търси от хората здравноосигурителни права", направи много важно разяснение проф. Балтов.

Журналистката Миролюба Бенатова се опита да направи внушение от високата трибуна, че има нарушение на правилата в Правителствена болница, където били допуснати грешки няколко десетки пъти по клинична пътека. "Министерство на здраевопазването ли е правило тази проверка? Аз не съм директор на болница", отговори й проф. Ангелов.

"Да, наистина, прочетох това, което се случва. За пореден път се изненадвам от оригиналността на въпросната организация. Опитаха се да превърнат това в бутафория. Разбирате защо няма да седнем на една маса. Ние боравим с числа, не се стремим да утежним ситуацията или да противопоставяме работещите в този сектор. Разбираме колко е трудно. Такава снимка няма, няма и как да има, защото аз си спомням ясно когато съм бил последен път на заведение и то беше месец преди да затворят заведенията", коментира проф. Ангелов налудничавата награда за негова снимка в заведение от страна на ресторантьорите.

"Дали това е разрешено от морална и юридическа гледна точка. Навсякъде беше обявено. Второ, както министър Ангелов заяви, нямам никакъв проблем с такава снимка. Чудя се как не са измислили някаква фалшива снимка. В България 1000 лв. са... чак ми идва да отида и да се снимам сам", коментира същата ресторантьорска акция ген. Мутафчийски.

Здравният министър заяви още, че вече е готов и представен пред ЦИК протоколът, по който ще се проведат изборите. Направените бележки от избирателната комисия били приети и снощи бил завършен окончателният вариант.

Сподели:
Бомба x
Тези три зодии са родени с късмет Тези три зодии са родени с късмет
ПИК TV x
МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ) МИСТЕРИЯТА СЕ ЗАПЛИТА: Не една, а четири жълти торбички за Рашков и магистратите от масата му (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 75
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това