Вход
София
Времето в София 20 o C

ПЪРВО В ПИК TV! Скандал във ВСС след 4 часа безумни дебати: Жената на член на ДеБъ пред рев - оплаква се, че Цацаров искал да й говори на "ти", а пък Гешев я похвалил, че става за политик (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ПЪРВО В ПИК TV! Скандал във ВСС след 4 часа безумни дебати: Жената на член на ДеБъ пред рев - оплаква се, че Цацаров искал да й говори на "ти", а пък Гешев я похвалил, че става за политик (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 14.11.2019
275078
72
ПЪРВО В ПИК TV! Скандал във ВСС след 4 часа безумни дебати: Жената на член на ДеБъ пред рев - оплаква се, че Цацаров искал да й говори на "ти", а пък Гешев я похвалил, че става за политик (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
Автор: ПИК
14.11.2019
72
275078

Висшият съдебен съвет продължава вече четвърти час водевила с безкрайни изказвания и процедурни хватки да бави законовата процедура по избор на следващ главен прокурор, която изискваше днес да бъде прегласувана кандидатурата на Иван Гешев. Съпругата на кандидат на депутат от "Да, България" - Атанаска Дишева, съвсем умишлено часове наред взима думата с нови и нови безумни аргументи, само и само да бави момента на гласуването.

ВСС решава дали да допусне Иван Гешев до изслушване

ВСС решава дали да допусне Иван Гешев до изслушване

Прокурорската колегия във Висшия съдебен...

на 09.10.2019

В 13,25 ч. магистратите решиха да си дадат втора десетминутна почивка, докато навън мокри до кости стотици граждани скандират "Победа" на "Марш за законност" и очакват спазване на законовата процедура и гласуване. 

В социалните мрежи пък вече започнаха да се разказват вицове и да се леят обиди срещу магистратите за смешните опити да се отлага до безкрайност гласуването. 

Към 14,30 ч. истерията на съпругата на кандидат за депутат от ДеБъ Атанаска Дишева изпадна в истерия в опитите си да бави процедурата и почти ревяща започна да обяснява, че се чувствала заплашена. Причината била, че след като Сотир Цацаров искал да си говорят на "ти", сега пък Иван Гешев й казал, че става за политик. Тя обяви, че приема това като заплаха, но не можа да отговори на въпроса на Данаил Кирилов какво лошо има в това човек да е политик и защо приема това за заплаха. 

Опитите й да бави заседанието в крайна сметка продължиха кратко и правосъдният министър реши след 4 часа и половина да сложи край на водевила с празноговорене и безумни дебати и да продължи законовата процедура и предложи да започне гласуването. 

Припомняме, че причина за новото заседание стана отказът на президента Румен Радев да подпише указ за назначаването му и върна решението в ръцете на магистратите, като по този начин удовлетвори неистовите крясъци срещу единствения кандидат за поста на психодесните от ДеБъ.

Прокурорската колегия единодушно допусна Гешев на изслушване за нов обвинител №1

Прокурорската колегия единодушно допусна Гешев на изслушване за нов обвинител №1

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)...

на 09.10.2019

Думата в началото взе скандалният шеф на ВКС Лозан Панов, който призова членовете на ВСС да се вслуша в мотивите на президента Румен Радев и да издигнат нова кандидатура. Той обясни на колегите си, че никой от тях не е пряко избран и в този смисъл не се ползва от общественото доверие.

"На телефон 112 снощи е постъпил сигнал за бомба, поставена в кола. Тази сутрин в 7:30 часа е постъпил сигнал за взривно устройство, поставено в сградата на ВСС". Това съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той попита членовете на съвета дали са съгласни да продължат работата си, а питането му беше потвърдено утвърдително и така заседанието днес ще се състои.

Припомняме, че и на предното заседание, протестиращите психодесни, приложиха същата схема с уж заложена бомба в сградата на Висшия съдебен съвет, но и тогава, както днес, заседанието продължи.

Атанаска Дишева, която гласува против кандидатурата на Иван Гешев и е част от кликата на Лозан Панов и Иво Прокопиев, се съгласи с направеното предложение от Лозан Панов, ВСС да се вслуша в санкцията на президента и да се обяви нов конкурс за избор на главен прокурор. Според опорната точка на соросоидите, старата процедура била провалена.

Вероника Имова изтъкна, че ВСС има правомощието да избира магистратите и тримата големи в съдебната власт. "Никой от останалите представители на субектите, които са оправомощени от Конституцията, включително и президентът, нямат правото за изземват функциите на пленума на ВСС в избора на тримата големи", отсече тя и така изобличи нечестната игра на Румен Радев. Тя отново припомни, че от президента се иска само и единствено да официализира този избор, а не да го предопределя и призова да се спазват Конституцията и разделението на властите.

Цветинка Пашкунова, която на предишното гласуване не присъстваше, защото беше в отпуск, се изказа в подкрепа на мотивите на Румен Радев и влезе в ролята на негов говорител като заяви, че първата процедура по избор на главен прокурор нямала характера на състезателност и затова мотивите му били целесъобразни. 

"На няколко пъти по отношение на думите на президентът, бяха използвани различни думи - мотиви, съображения, а дори и позиция. Този указ не съдържа мотиви в юридическия смисъл на думата. Това обаче в никакъв случай на омаловажава казаното от президента. Той направи обръщение пред медиите. Никой не неглижира тази, как да кажа, пламенна защита, направена от двама преждеговоривши колеги, не омаловажава и не обезстойностява казаното от президента. Има публична позиция, а няма мотиви. Общо взето сме свидетели на процедура, която вече се е развила", разби сегашният главен прокурор Сотир Цацаров отказа за издаване на указ от страна на Румен Радев. Той направи предложение за гласуване дали да се продължи сегашната процедура или да се обяви нова.

"Колегата Цацаров каза по-голямата част от това, което искам да кажа. Преди две години минах по тази процедура, като сегашния кандидат за главен прокурор. Подкрепям изцяло становището на главния прокурор, че няма юридически мотиви в чистия юридически смисъл. Колегата Дишева знае много добре какво значат мотиви към акт. Няма мотиви, но ние трябва да ги съобразим при нашето гласуване. Считам, че трябва да гласуваме как да процедираме оттук нататък", включи се в дебатите и шефът на ВАС Георги Чолаков.

Даниела Марчева посочи, че указът на президента не е основание за иницииране на нова процедура по избор. Тя включи в тълкуването си и българската граматика и разясни на колегите си какво значат морфемите.

"Аз ще гласувам против предложението процедурата да бъде прекратена и да бъде обявена нова", отсече Пламена Цветанова. 

Данаил Кирилов скастри Цветинка Пашкунова, че два пъти е взела отношение и три пъти е прекъснала оратора.

"Съгласна съм с г-жа Марчева, която очерта двете основни насоки на президентските мотиви. Това, което той каза е, че е очаквал истинско състезание на кандидати и главният прокурор да се ползва с високо обществено одобрение. След като има такива мотиви длъжни ли сме да ги обсъдим? Бях силно изненадана, когато наши представители - имам предвид колегата Машева, Машева и главният прокурор казаха, че ние днес ще прегласуваме кандидатурата на г-н Гешев", заяви Олга Керелска, която на първия избор гласува "против" Иван Гешев. Данаил Кирилов я изобличи, че процедурното й предложение е маскирано, макар и минимално, като изказване. Тя пък си позволи да изкаже и мнение, че процедурата от момента на нейното обявяване, е чисто формална.

Сотир Цацров се възмути, че от началото на днешното заседание, всички които са гласували против Иван Гешев, са направили едно и също предложение. "Без грам лична отсянка, "няма какво да продължаваме и няма какво да прекратяваме", това каза г-жа Керелска. Тя каза, че "върти се в българското общество". Това въртене на гласуване дайте да го предложим и гласуваме, иначе ще се въртим в кръг", посече той Олга Керелска.

Атанаска Дишева отново взе думата и отново завъртя плочата на психодесните, че днес първо трябвало да се реши как ще продължи процедурата, преди взимането на каквито и да било други решения. "Аз се чудя дали изобщо има указ на президента с мотиви в чисто юридически такива. Той каза, че прави това, за да мотивира своя указ", защити за пореден път Румен Радев въпросната членка на ВСС.

"Спекулирате, г-жо Дишева! Вие грубо излъгахте залата за историята на член 173, алинея 7, подменяйки алинея 11. Дано викащите отвън да отчетат вашата манипулация", прекъсна Данаил Кирилов двадесетминутният й монолог, в който Дишева не каза абсолютно нищо освен, че направи опит да внуши невярно тълкуване на Конституционния съд.

"Колега Дишева, това решение, което поднесохте на колегите, сякаш са в първи клас, е четено и препрочитано. аз мога да ви разкажа и предисторията. Много добре знаем, че указът не може да се атакува, но може да се обжалва пред Конституционния съд. Правим нещата изкуствено да се проточват. Аз след малко ще поканя членовете на съвета да го гласуваме, за да знаем накъде вървим. Едно и също, едно и също - само повтаряме тук", прекъсна я представляващият ВСС Боян Магдалинчев и привика в залата всички членове, за да се гласуват направените процедурни предложения.

"За мен текстът на Конституцията в изречение второ на алинея 2 на член 22, е повторно - същото предложение, не различно предложение. В частта за повторност, тя е относима, защото Народното събрание си прегласува изменения на второ четене акт. Този кандидат има правото да бъде гласуван повторно. В този смисъл, тук се направи историческа справка по гласуването на председателя Чолаков през 2017 г. Тогавашното гласуване също е недопустимо спрямо конституционната норма. Тогава г-н Чолаков е имал право на прегласуване, тогава привършва започналата процедура на този избор. Ако във второто гласуване не се получи подкрепа, тогава се обявява нова процедура. Няма да говоря за опита за политически дебати, ще се въздържа", каза Данаил Кирилов.

Той заяви, че е формулирал две процедурни предложения - едното на Вероника Имова, а второто - пленумът да гласува нова процедура и да се открие нова така. Заседаващите отново изпаднаха в спор за точната формулировка на процедурните искания, а Олга Керелска и Атанаска Дишева с поведението и изказванията си, се демаскираха напълно като поддръжнички на ДеБъ и олигархичните кръгове на Иво Прокопиев, които ги подкрепят. Даниела Машева предложи да се гласува за продължаване на процедурата на настоящата процедура. Срещу това възрази Атанаска Дишева, която се похвали, че първа била направила процедурно предложение и тази процедура трябвало да бъде прекратена сега и да бъде обявена нова. "Претендирам, че първа го направих и това предложение трябва да е първо", нахално постави своето предложение тя. Боян Магдалинчев пък й опонира остро. "Имаме една процедура, която е открита. Трябва да гласуваме да продължи ли тази процедура или не. Защо трябва да казваме, че ще откриваме нова процедура?". 

"Целта е да бъдем вкарани в конституционен проблем - или продължаваме процедурата, или не", реагира остро на психодесните Боян Новански. "Това прекратяване не му е мястото тук", подкрепи го Светлана Бошнакова. "Диспозитив прекратява ще ни вкара в Конституционния съд", предупреди Вероника Имова. "На кой законов текст ние прекратяваме тази процедура? Г-н Панов, не желая да влизам в диалог с вас", взе думата и Сотир Цацаров.

"Гласуването, което г-жа Дишева предлага, аз не съм съгласен с него", каза правосъдният министър. В крайна сметка Данаил Кирилов предложи първо да бъде гласуване предложението на Атанаска Дишева за прекратяване на процедурата, а вторият вариант - предложението на Даниела Машева, подкрепено от Цветинка Пашкунова. Гласуването започна, но настана смут в залата, защото Олга Керелска не успя да гласува заради технически проблем. В крайна сметка с 20:3 гласа, предложението на Анастасия Дишева, беше отхвърлено. направено. "Гласуваме дали да продължи настоящата процедура", обясни преди второто гласуване Даниела Машева. То беше подкрепено с 20:4 гласа. Така дневният ред продължава с точка втора, а именно - прегласуването на кандидатурата на Иван Гешев.

В 12:05 часа заседанието беше прекратено за 10 минути. Почивката беше поискана от Гергана Мутафова.

На протеста против Иван Гешев пред ВСС освен куп други политици, които оказват натиск върхи независимата съдебна система, се появи и провалената кандидатка за кмет на София Мая Манолова.

Тя не можа да обясни защо е на това събитие. Обяви, че се притеснява, че няма достатъчен контрол над главния прокурор. Според нея трябвало да има и втори кандидат, въпреки, че това не се изисква по процедура. Манолова не отговори и дали присъствието й е сделката, която е приела, за да получи на втори тур гласовете на психодесните, които организират тези протести и оказват политически натиск върху независимата съдебна власт.

Заседанието отново влезе в руслото на разправии, прекъсвания и препирни между членовете на ВСС. Атанаска Дишева отново приложи стария си номер с протакване на гласуването, за което беше скастрена от Данаил Кирилов. "Нямаше да взема думата, нито съм длъжен да давам обяснения. Прокурорите не са втора ръка хора. Ние дължим уважение на техните мнения и становища", взе думата Огнян Дамянов. "Благодаря ви г-н Дамянов, но не нося крем против изгаряне", отговори му Кирилов.

Олга Керелска направи опит за внасянето на сериозен смут, след като хвърли безпочвеното обвинение, че хора от прокурорската колегия са ходили в определени сгради и са се поддали на политически натиск. "Аз ще попитам тези, които гласуваха против кандидатурата на Иван Гешев - подлагани ли са на политически натиск от определени политически сили", отвърва й Гергана Мутафова. "На този въпрос ще ви отговори г-жа Дишева", подхвърли Данаил Кирилов. "Не, няма да отговоря на този въпрос", измъкна се тя и зачете някакви стенографски материали от незнайно заседание на ВСС. 

"Вие за кого работите? Кой ви написа със същия шрифт това, написано и на г-н Панов? Спрете с политическите речи и да ползвате съдебния съвет за политечски цели", ядоса се на психодесните хора на ДеБъ Данаил Кирилов.

"Ако 20 гласуват по политически натиск, що си мислим, че другите трима или четирима, не го правят под същия натист. Сценарият е ясен - да се провали това заседание. Единственото правилно нещо на г-жа Дишева бе това: "Да приключим". Да приключим с тази празноговителница", призова Сотир Цацаров. "Г-жо Керелска, вие никъде не бяхте засегната, защо искате лично обяснение?", скочи на някакво безумно искане на Олга Керелска да се намеси в разговора.

"Не искам това заседание да става по румънския модел на румънското ВСС. Няма да позволя да се конфронтират двете колегии. Апелирам членовете от прокурорската колегия да не се поддават на провокациите", призова към ред в залата правосъдният министър. "Г-жо Дишева, вие сте готова да отговорите на всички предизвикателства", жегна Кирилов неспиращата с опитите си да провали заседанието Атанаска Дишева, която е доверен човек на проваления правосъден министър Христо Иванов. "Ето, г-жа Дишева ще протестира, естествено по протестни указания", изобличи я Данаил Кирилов

"Предлагам на повторно гласуване кандидатурата на Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България", сложи точка на споровете министърът на правосъдието. "Гласуването е еднозначно в един вариант. Моят диспозитив е правилният", отсече Кирилов. "В процедура на гласуване няма изказване по процедура", скочи той на Лозан Панов, който отново дръпна политическа реч, в която запя песента, че нямало дебати. "Вие какво правихте в предходните 4 часа и преди това 10 часа? Има колеги, които трябва да уплътнят тайминга на протеста и ние да не приключим преди края на протеста. Вие сте свободни хора, припознавайте се", подигра го Кирилов

Боян Новански изтъкна, че с ВСС се заиграват някои политически сили, а това е опасно. И заяви категорично, че няма да промени начина си на гласуване от 24 октомври, а именно "за" Иван Гешев. "Аз ще гласувам така, както при първото гласуване. Процедурата беше нарушена, с начина, по който беше издигната кандидатурата", съвсем неизненадващо си призна Атанаска Дишева. Йордан Стоев заяви, че ще гласува отново "за" Иван Гешев. Според него, Гешев е изцяло отдаден на прокурорската професия: "От изявлението на президента става ясно, че мотив затова, е излъчването само на една кандидатура. Никъде в законите и разпоредбите не е казано, че не може да има само един кандидат. Никъде не се посочва конкретна бройка за кандидатите. Борис Велчев беше избран като един кандидат. Не са състоятелни и твърдения, че г-н Гешев е подкрепен от изпълнителната власт и тя не е издигнала друг. Не споделям и становището за подкрепата към г-н Гешев", разби никаквите мотиви на Румен Радев за връщането на кандидатурата.

Цветинка Пашкурова, която ще гласува против, пусна в обръщение плочата за един-единствен кандидат като мотив за отрицателния си вот. Севдалин Мавров попита какво щеше да стане, ако министърът на правосъдието издигне свой кандидат и попита как би се погледнала една такава кандидатура, защото е член на изпълнителната власт и на министерския съвет. "Аз съм съдия и сам знам какво съм взел, за да гласувам "за" г-н Иван Гешев", завърши той. Евгени Диков се изказа в същия дух и отново потвърди, че ще подкрепи Иван Гешев. Пламена Цветанова се изказа остро на нелепите твърдения на Атанаска Дишева за дирижиран избор.

След това думата взе Лозан Панов. "Аз няма да подкрепя кандидатурата. Кандидатът беше поставен в ситуация да се състезава сам със себе си. Организираната институционална подкрепа целеше да удави дебата за етичните качества на кандидата", прочете написаните му опорни точки оскандаленият председател на касационния съд, овъртолен в имотните сделки на "Артекс".

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че не намира никакво основание от първото си гласуване, за да промени гласа си, който е в полза на Иван Гешев. "Процедурата не е нарушена, тя е такава, каквато е в закона", изтъкна той.

Всички 5 часа на "Марш за законност", дебатите и гласуването на заседанието на ВСС и брифинга след него вижте във видеата на живо на ПИК TV:

гласуването на предложението на Атанаска Дишева

гласуването на предложението на Даниела Машева

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10270
архив

Катаджия спира блондинка с джип. Блещи се и не може да повярва на очите си:
- Мога ли да ви попитам защо колата ви има различни номера отпред и отзад?
- Ами много просто. Толкова ли е трудно да се сетите? Отпред е номерът на мобилния ми телефон, а отзад е номерът на домашния.

няма нови новини
Днес: 300
hot
най-четени новини в момента
сега
2850
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Божков се уговаря с медии и политици от БСП за метежите: Протест до дупка и го мачкаме Бойко, да пратя ли 10 000 души пред парламента? Виж как се управлява тълпата по мрежите! Гешев не ни е проблем - ако спечелим властта, може да му орежем правомощията. Румен Радев трябва да се съветва какво правителство ще направи (АУДИО/ОБНОВЕНА)
x
Грешките, които правим след секс
x