Вход
София
Времето в София 9 o C

ПЪРВО В ПИК TV: Спецсъдът остави в ареста Нено Димов (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: Спецсъдът остави в ареста Нено Димов (ОБНОВЕНА)

на 11.01.2020
41828
34
ПЪРВО В ПИК TV: Спецсъдът остави в ареста Нено Димов (ОБНОВЕНА)

Специализираният съд взе решение за мярката за неотклонение на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който бе доведен по-рано тази сутрин от Съдебна охрана, както ПИК TV показа ексклузивно. 

Спецпрокуратурата поиска Нено Димов да остане за постоянно в ареста. 

Решението на съда е той да бъде задържан за постоянно в ареста.

"Съдът каза, че той е имал съпричастност към деянието, тъй като той е подписвал графиците за водоползването, но те са за всички язовири", коментира адвокатът на Нено Димов.

"Защо го задържат за това, че е причинил кризата за водата, след като съдът обяви, че тепърва ще се разследва кризата с водата. Може би защото така очаква обществото и защото прокуратурата заяви, че ще разследва и висшите етажи на властта", добави Ина Лулчева.

"ВиК никога не е сигнализирало министъра на околната среда, че има проблеми и никога не е връщало графиците за водоползването" категорична е тя. По думите й прокуратурата е трябвало да проследи пътя, по който се прави цялата процедура за отпускането за водоползване.

Адвокат Ина Лулчева за ареста на Нено Димов: Очакваше се да започне акция срещу министри

Адвокат Ина Лулчева за ареста на Нено Димов: Очакваше се да започне акция срещу министри

Очаквах да се започне акция срещу министри, за да се...

на 11.01.2020

"Нено Димов твърди, че всички в министерството са си вършили работата", уточни адвокатът.

"Фактите за привличане на обвиняем се извеждат от писмените доказателства, конкретно от графиците за водоползване на язовир "Студена", обяви прокурор Кънев.

"Съдът реши, че обвиняемият Димов е съпричастен към престъпното деяние и има опасност да извърши друго престъпление", добави спецпрокурорът. По думите му няма документ, с който Нено Димов да е делегирал правомощията си за графиците на язовира на своя служител Живков.

"Министърът единствен и само той е имал разрешение да определя обемите за водоползване. ВиК дружеството е подавало актуална информация за състоянието на язовира", уточни прокурор Кънев.

"По делото са разпитани повече от 10 свидетели, управители на други дружества си закупуват промишлени води от "Стомана индъстри", а "Стомана" черпи от язовир "Студена", разкри магистратът.

"Най-вероятно ще има повдигнати обвинения и на други длъжностни лица, които не са от МОСВ. До този момент има доказателства само за повдигане на обвинение на Нено Димов", добави той.

По думите му разрешаването за водоползване идва само от Нено Димов. В спецпрокуратурата сигнал за случващото се е постъпил през месец декември.

"В момента в язовирът щеше да има плюс 7 млн. кубическа метра вода, ако не беше отишла за промишленост", каза още прокурор Кънев.

"ВиК Перник, събрано доказателствата до момента, е подавал коректно данните за състоянието на язовира", уточни спецпрокурорът.

Според него в момента е налице Нено Димов да извърши друго престъпление с оглед на високите обществени нагласи към наказателното производство.

В началото на заседанието стана ясно, че бившият министър е пожелал да не бъде сниман и затова медиите остнаха извън залата. Заседанието започна в 12,30 ч.  

Спецпрокуратурата поиска Нено Димов да остане за постоянно в ареста. Сред мотивите на прокурор Ангел Кънев е фактът, че ако Димов остане навън, може да повлияе на свидетели. Вече има разпитани такива от МОСВ, стана ясно по време на заседанието. Доказателствата по делото пък са вече 59 тома. 

Пред съда Нено Димов заяви, че е изпълнявал съвестно задълженията си на министър. Защитата му пледира, че той е разчитал на експертизата на специалисти от министерството и ВиК, а данните за нивото на язовирите се получавали от зам.-министър Красимир Живков. Той поиска да бъде пуснат.

В 14,30 часа съдът се оттегли, за да вземе решение и насрочи продължението на заседанието за 15,30 ч., съобщи репортерът на ПИК TV Вероника Янкова от спецсъда.

Припомняме, че той беше задържан в четвъртък по време на мегаакция на прокуратурата, ДАНС, КПКОНПИ и МВР заради водната криза в Перник и в София в Министерството на околната среда и водите, където бе извършен обиск и изземане на документи. Бяха претърсени и двете жилища на Нено Димов, а привечер той бе отведен с полицейско задържане от 24 часа в Трето РПУ, където прекара нощта в самостоятелна килия.

Вчера Специализираната прокуратура обяви, че повдига обвинение на Нено Димов за умишлена безстопанственост в условия на продължаващо престъпление, тъй като в течение на 20 месеца не е предприел никакви мерки за овладяване на водната криза в Перник, въпреки ежемесечните сигнали от местното ВиК и областната управа, че водата в язовир "Студена" критично намалява и застрашава населението с безводие. Въпреки това Нено Димов е продължил да разрешава използването на вода за индустриални цели на "Стомана - Перник" и на още няколко предприятия.

Министърът на околната среда и водите е единственият, който има право всеки месец да подписва количествата вода, които ще се изразходват в даден регион, той като използването на водата е част от националната сигурност на държавата.

Междувременно Нено Димов написа оставката си от министерския пост в ареста, а тя беше отнесена в Министерския съвет и приета от премиера Бойко Борисов. Вицепремиерът  Красимир Каракачанов и лидер на ВМРО, от чиято квота Димов стана министър в коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти, нарече ареста му "показно убийство на политическа кариера".

Сподели:
Напиши коментар »
(34)
1
Доле шайката герп и Гешеф
2
Тиквуций и Свинетка Павлова трябваше да са на мястото на тоз забрайх му името
3
Направо на стадиона и корупция и кражби няма да има.
4
Явно, Боко, иска да прокара нещо в Парламента, за което Патриотите не са Съгласни, и Димов е Удобната Мишена за Натиск
5
Сега ще се появи трола на шайката и ще каже че сушата и Тодор Живков са виновни
6
ви се§ра в устите комунистически тролове прости
7
не позна. появявам се аз за да ти припомня че е желателно да умреш правилно боклук мръсен
8
Да се готвят червените крадци . Йончева , Добрев и сие
9
До 6,не знаех, че Димов е Комунист, но за теб разбрах, че си Прост
10
Що не дойдеш малко в Перник, таиба у тулупа прост.
11
Стрелби на посоки !
12
Гневна съм и бясна. Този достоен човек не заслужаваше това. Надявам се да започне да говори. Това ще тежи на съвестта на тиквата, Ирена Соколова, Петя Аврамова, Вяра Церовска. Ще има възмездие за тях и много ще боли
13
Нено с тебе са познава ме има , нема 35 години, човече казва ли сми ти не тоя от ДС, ЩЕ ТЕ НАРЕДИ, ПОСЛЕ НЕ МУ ВЯРВАЙ НА бб ЗА НЕКОИ НЕЩА, ТОЯ Е БЕЗСКРУПОЛЕН , С КОМПЛЕКСИ И ЗА НИЩО НЕ СТАВА ОСВЕН ДА ПАЗИ КОЛИТЕ НА сик,, приятел така ти го натаковаха че не ми го побира акъла
14
Къдe ca 500 млн. лeвa, дaдeни зa peмoнт нa 418 язoвиpa
15
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
16
Геребрасте № 6, бягай да сер@ш на мdйка си в червата, долен толуп!
17
Като му плащат - подписва. Какво му пука за хората. Важно е завода да си прави техните боклуци а толкова много хора да нямат вода. Ако този Димов беше на такъв режим щях да го питам...
18
Най - читавия ли дадоха курбан ?! А виновниците , заграбили стотиците милиони ЕС за водната евроструктора , траят и наблюдават грозния сценарий.....
19
Министър (бивш) Нено Димов - Магистър е по математика и доктор по физика. заместник министри - Красимир - Живков - историк Николай Кънчев - историк Атанаска Николова - биотехнология и инженерна екология и Европейска MSc степен по Опазване на околната среда и устойчиво развитие. А в самото министерство сигурно има дузина на държавната хранилка, дето хал - хабер си нямат от води и екология.... Немам думи!!!
20
Щом е от т.н. патрони от ВМРО, НЯГАЗИЛИ ДО ГУША В КОРУПЦИЯ, арестът винаги е закъснял. Съд за Каракачанов и крадци !!!
21
Познавам Нено Димов, работих с него две години. Не съм срещала по- възпитан, ерудиран и смислен човек. Много жалко, на тази територия ще пребъдат простаците...8
22
отговор на коментар
за къде ще стигнат тези пари? Падат се по 1 196 лева на язовир! Нито за материали, нито за транспортни разходи, нито за труд! На язовир трябват в зависимост капацитета и състоянието от 100 000 до към 1 000 000, за да отговарят на изискванията на съответните законодателни документи!
23
До 6 и 7..... CEPИ и мойта УCTA. И аз съм ЧЕРВЕН KOMУНЯГА...ДPИCKAЙ, моля те, преди ДА УМРА ПРАВИЛНО......Хахахаха, KEФ.
24
А парАта къде е, парАта от водата?
25
Дори и да си пожарникар, толкова ли е трудно да разпределиш приоритетите на народ и държава: вода въздух, храна образование, здравеопазване, култура, раждаемост, селско стопанство...... Тръгнал да прави некачествени пътища с милиарди, тръгнал пак с милиарди да санират по десетина блока на град, тръгнал с милиарди на гол тумбак чифте пищофи.....
26
С надежда, че Европейският съд ще вземе правилно решение.
27
отговор на коментар
Зам. Министрите ги назначава лично премиерът!
28
Винаги ми е чудно как супербогати членове на БСП се грижат лицемерно за бедните и онеправдани българи и безскрупулно ги лъжат как денонощно мислят и милеят за тях. Такъв безочлив пример е Корнелия Нинова- водачката на социалистите у нас. Такъв пример е и Румен Радев, който при пенсионирането си е получил 132 000 лева(сто тридесет и две хиляди лева), а пък осемдесетгодишният му баща кара с кеф сребрист Мерцедес из улиците на Харманли и околностите. Какво да кажем за това ние обикновените, освен да пожелаем всекиму пенсионеру, бедняку и несретнику такова количество пари, скъпи коли и богатства. И все пак гаче ли в учебника по "Научен комунизъм" май нямаше такива гротесктни несъответствия между думи и дела! А? Нямаше май, нямаше!
29
Защо сготвите така грозно човека??? Пирамидата има връх, а Нено е само обикновен изпълнител на нареждания от върха. Замислям се защо ли се наложи да го извадят този министър от играта... Предположения?
30
Аз съвестно съм докарал всичкия боклук у България.... А мойта руса колежка кога?
31
Вдигнаха дотациите на партиите в това число и на БСП и веднага изпълзяха от дупките си бесепедер@ските тролове. Плюят, псуват, заплашват като партизанин но осми септември 1994 г. И на какво се надявате тролове? На това, че госпожа Лъжа Техноимпексова няма да ви излъже и ще ви плати, или на това, че БСП ще дойде на власт и ще ви уреди с топли местенца, но нали точно затова и казват госпожа Лъжа, че лъже всички включително и собствените си тролове. А тия които тракат по клавиатурата простотиите си до ри без заплащане веднага трябва да посетят чичко доктор и да си пият редовно лекарствата. Сега е моментът за едни предсрочни избори да ви набие Борисов за 15 път и да си осигури още 4 години да управлява а вие да се самоизяждате от злоба.
32
Определено смятам че директора на ВиК - вече бивш носи вина за кризата.Той е длъжен да следи нивата и разхода на вода.Ако не е участвал и той в някоя схема както всеки който има зор отива на жълтите павета и вие.Защо не излезе пред някоя телевизия и да каже пред цяла България че се задава огромна криза в Перник.Да ама не - свински черва.Нищо чудно този Димов да са го подвеждали.Нали се сещате - както енергийната така и водната мафия са неуправляеми.
33
ЯВНО МИНИСТЪРЪТ Е ИЗБРАЛ ДА ИМАТ ЗАПЛАТИ В ПЕРНИК. Е СЕГА ЩЕ СТОЯТ БЕЗ ВОДА. ТО И ДВЕТЕ ЕДНОВРЕМЕННО ЯВНО НЕ Е МОЖЕЛО.
34
Ураааа, намерихме виновника за безводието в Перник. А за другите още 10 града кой е виновен? Дали ще дойде време когато българина ще разбере че виновни за трагичното състояние на държавата / последна по всичко в ЕС, но първа по корупция/са всички имащи право на глас. И тези които гласуват и тези които не ходят да гласуват на избори.Всеки народ заслужава правителството си.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6955
архив

Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педераси! - Глас от групичката: - Двама педераси, аз съм преводачът!

няма нови новини
Днес: 194
hot
най-четени новини в момента
сега
3944
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с гореща информация за протеста пред МРРБ - подхващат вандалите, нападнали сградата и ранили полицаи (ОБНОВЕНА)
x
Ето кои три зодии трябва да започнат нов живот
x