ПЪРВО В ПИК TV: Щабът за борба с коронавируса разкри Националния план за пандемията и кога и как ще се ваксинираме (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Здраве

ПЪРВО В ПИК TV: Щабът за борба с коронавируса разкри Националния план за пандемията и кога и как ще се ваксинираме (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

48993
на 02.12.2020
ПЪРВО В ПИК TV: Щабът за борба с коронавируса разкри Националния план за пандемията и кога и как ще се ваксинираме (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на "Пирогов“ проф. Асен Балтов представят Националния план на България за готовност при пандемия, който се разглежда на днешното правителствено заседание. 

препоръчано

Основните цели на Националния план са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността при пандемична инфекция, поддържането на здравоепозването и осигуряването на доставерна информация за обществото и предприетите мерки, каза проф. Ангелов.

"С това държа да подчертая, че представеният план е програмен документ, основополагащ за справянето на държавата, необходими за реализирането на всички действия на цялата държава. Този план е основата, на която се изготвят конкретните пандемични планове за справяне с конкретно заболяване. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашето общество се изправи и пред друга пандемия", допълни той.

"Основното, което се опитваме да кажем, че беше разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии, което означава, че ако се появи конкретен патоген, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки поотделно, както е за грипа. Такъв план дава основните насоки и как да прекъснем епидемичния процес, минем през това да осигурим нормалното функциониране на държавата, доставките на ток, храна, газ, дейността на пожарната, МВР, държавното управление и стигнем до чисто комуникационната стратегия. Ключово значение имат посланията до хората и правдивото обяснение или стигаме дотам, когато стигаме върха на пандемията, а 20-30% не вярват във вируса. Живот и здраве, след Нова година ще започнем имунизацията", обясни от своя страна доц. Ангел Кунчев.

До четвъртък министерство на здравеопазването ще разработи национален план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи проф. Костадин Ангелов. За председател на координационния съвет за ваксинирането е проф. д-р Красимир Гигов, който е главен директор на БЧК. "Не мисля, че е необходимо да представям богатата биография и неговите качества на професионалист и организатор, който би се справил успешно по целия процес и реализирането на целия план, който правителството ще приеме", коментира повече за предстоящата ваксинация здравният министър.

"Ваксините ще бъдат доброволни. Всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност да го направи. Те ще бъдат абсолютно безплатни", подчерта дебело проф. Ангелов.

"Ваксините, които ще дойдат в страната, ще бъдат тези, които ще пристигнат във всяка една европейска държава", уточни той. Докрая на седмицата пък ще бъде оборудвано всичко с хладилници за първата доставка на ваксината на "Пфайзер".

С ласкави думи за личността на проф. д-р Красимир Гигов се изказа и ген. Венцислав Мутафчийски. "Той може да разчита безрезервно на ВМА", увери го ген. Мутафчийски. "В края на седмицата получаваме три фризера за ваксина", допълни той и пожела успех на проф. Гигов.

Шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също каза много добри думи за проф. Гигов и досегашната им съвместна работа в различни направления.

"Защо мислите, че има някаква скрита заболяемост за това, че не са приравнени бързите с PCR тестове? Никой никъде не е казал, че за да се потвърди диагнозата, трябва да има PCR тест. Ако ми посочите една държавата в света, която да ги е приравнила, но такава няма", обясни доц. Кунчев за бързите тестове.

И допълни, че този план е бил поискан от Народното събрание, а в него няма включени никакви финансови разчети. 

"Към настоящия момент, отпусната сума, до момента за борба с коронавируса, минава 2 млрд. лв. Като само сумата за служители на първа линия, вече достига 80 млн. на месец, ако така продължават тенденциите, в началото на януари да надминем 100 млн. на месец", съобщи малко финансови данни проф. Ангелов и така хвърли повече яснота колко до момента ни е струвала борбата с китайския вирус.

"Аз предлагам тогава, когато представим плана за ваксиниране, да отговорим на всичките ви въпроси. Мисля, че това ще стане докрая на седмицата, най-вероятно в петък. Всеки български граждани ще има достъп до ваксини, както в Германия, Испания, Италия, достъпът ще бъде до същите ваксини, каквито в тези държави, затова осигуряваме от всички достъпни ваксини в количества и след подписване на информирано съгласие, ще проведем кампания и хората ще изберат коя ваксина да приложат", отговори проф. Ангелов на въпрос на ПИК TV за ваксините и ваксинирането на населението.

"Информацията, с която разполагам знам, че тя се работи от екип на БАН. Не мога да ви отговоря кога и как тя ще бъде готова. По отношение на инвестинцията за хладилниците, в момента са подписват договорите с фирмите, които имат такива хладилници в наличност. Дозите ваксини, които очакваме да дойдат, ще бъдат най-вероятно в края на тази година, с още по-голяма вероятност началото на следващата година", изтъкна повече за ваксините проф. Ангелов.

"С недобро чувство забелязвам как се правят опити да се заобиколи заповедта на здравния министър за събирането на хора по различни поводи. За мен е важно това, че ние сме дали тази рамка, а ако някой се опитва да надскочи заповедта, сигурен съм, че могат да се намерят начини тя да се надскочи. Много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната. Пращайте ни сигнали, където смятате, че има нарушаване на мерките. По отношение на спорта сме изключително толерантни, затворили сме обектите там, където експертите са преценили, че са потенциално опасни", оплака се проф. Костадин Ангелов от хитростта на разни недобросъвестни елементи, които се опитват да хитруват и заобикалят наложените до 21 декември мерки.

"Наблюдаваме лек ефект от мерките, ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, ние имаме визия кои да са първите неща, които ще започнем да отваряме. Открехвам вратата - това ще са детските ясли и градини", предупреди здравният министър.

"Когато дойде ваксината и се разпространят в хладилната мрежа, една седмица след това ще може да започне ваксинирането. Винаги, за всяка една ваксина, човек трябва да бъде здрав и затова ваксината ще се поставя от лекари. Да, личните лекари ще участват в нея. В самото начало на ваксинирането, личните лекари няма да участват, тогава ще участват лекарите в болниците", обясни обширно как ще става ваксинирането след пристигането на ваксините у нас.

"Антигенните тестове не влизат в статистиката, която се представя всяка сутрин. То е ясно като слънцето", върна се отново на темата за бързите антигенни тестове министърът на здравеопазването.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това