РАЗКРИТИЕ В ПИК: Надежда Йорданова умишлено бави процедурата за отстраняването на Гешев

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗКРИТИЕ В ПИК: Надежда Йорданова умишлено бави процедурата за отстраняването на Гешев

101551
на 20.04.2022
РАЗКРИТИЕ В ПИК: Надежда Йорданова умишлено бави процедурата за отстраняването на Гешев
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Правосъдната министърка явно се надява да тупа топката до избора на нов ВСС и да се събере мнозинство, близко на статуквото, което да изпълни задачата

препоръчано

Правосъдната министърка Надежда Йорданова скоростно изпрати части от решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за отказа на магистратите да разгледат части от искането й за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор във Върховния административен съд (ВАС), с което буквално блокира процедурата.

Става дума за случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и „коментари“ на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. ВСС отказа да ги разглежда в частта им за периода, в който Гешев не е бил главен прокурор с аргумента, че процедурата все пак касае негови твърдени нарушения във времето, в което е заемал именно този пост. Кадровиците напълно отхвърлиха за разглеждане и казуса, наречен „Жоси“, понеже той пък изобщо не засягаше Гешев.

Междувременно обаче буди любопитство защо Надежда Йорданова толкова много бърза да прати казуса около отстраняването на главния прокурор в съда, при положение че обсъждането по същество на искането й все още не е преминало и предстои да се състои на 4 май. Ако ВСС откаже да го отстрани по всички внесени от нея случаи, то тогава тя по законов ред ще има право да обжалва в цялост отказа на кадровия орган и да спести настоящата загуба на време.

Отговорът е много прост – правосъдната министърка Йорданова цели умишлено да забави процедурата и обсъждането по същество на искането й. Това е очевидно, като се има предвид фактът, че ако ВАС образува дело по искането на Йорданова, то тогава най-вероятно на следващото си заседание на 4 май ВСС ще отложи и ще замрази изцяло обсъждането, в това число и по допуснатите случаи, за да изчака произнасянето на съда. Поне такава е практиката досега, когато кадровиците се занимават с казус, по който има висящо дело за решаване от компетентния съд.

От действията на правосъдния министър, както и от нейни предходни изказвания в насока, че няма вяра на членовете на ВСС, че ще отстранят главния прокурор Иван Гешев, става ясно единствено, че тя цели за момента да бламира процедурата, докато бъде избран новият състав на кадровия орган. Последното предстои да се случи съвсем скоро, тъй като мандатът на настоящите членове на Съвета изтича през октомври, а преди – това през юни и юли – ще се проведат и избори за новия състав сред магистратите и в Народното събрание. Това очевидно дава надежда на правосъдната министърка, че, ако тупа топката през процедурни хватки, то след избора на нов ВСС, в него ще могат да бъдат вкарани „подходящите“ магистрати, които подкрепят политическите линии на статуквото, и съответно – ще успеят да изпълнят поръчката за отстраняването на Гешев без много шум.

Подобно забавяне е нужно на Йорданова и заради процедурните правила, по които искането й за отстраняването на главния прокурор се движи. Именно според тях, ако сега настоящият състав на ВСС откаже да отстрани Гешев по точките и с мотивите, предложени от Надежда Йорданова, то при следваща атака срещу него пред кадровия орган няма да могат да бъдат ползвани същите случаи и същите аргументи. Тоест – ако Йорданова не успее да постигне елиминирането на главния прокурор с тези мотиви сега, от първия път – повторен шанс за това тя няма да има. Поне не и по същите казуси и със същите доказателства. Нови доноси обаче ще се намерят трудно.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК