Вход
София
Времето в София 11 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Ето защо е уволнен проф. Коста Костов от ВМА - съдил академията и кръшкал от работа заради частна дейност. И друг член на "Съвета" изгонен от Военна болница...

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Ето защо е уволнен проф. Коста Костов от ВМА - съдил академията и кръшкал от работа заради частна дейност. И друг член на "Съвета" изгонен от Военна болница...

на 27.03.2020
361330
0
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Ето защо е уволнен проф. Коста Костов от ВМА - съдил академията и кръшкал от работа заради частна дейност. И друг член на "Съвета" изгонен от Военна болница...
Автор: ПИК
27.03.2020
0
361330

Острият сблъсък между Националния оперативен щаб за борба с коронавируса начело с ген. Венцислав Мутафчийски и т. н. Медицински съвет към правителството начело с проф. Коста Костов пролича още в първите минути от представянето на новия орган.

Конфронтацията лъсна веднага след бурната пледоария на доц. Атанас Мангъров в защита на бързите тестове, чиито ефект категорично отричат както ген. Мутафчийски, така и останалите членове на щаба.

До този момент обаче в пълна загадка тъне причината, поради която проф. Костов и проф. Мутафчийски са в остър конфликт, за което намекна и премиерът Бойко Борисов, когато обяви, че създава Медицинския съвет.

Ген. Мутафчийски категорично отказа да отговори на въпроса на ПИК защо проф. Костов е уволнен от ВМА. Самият проф. Костов страшно се разгневи също на въпроса на ПИК защо вече не работи във ВМА и обяви, че на такива въпроси няма да отговаря.

Отговорите обаче са необходими, за да е ясно откъде идва противопоставянето между лекари, които в момента би трябвало да имат само една задача - опазването на здравето на нацията. Уви, то не идва по професионална линия, а на почвата на остра нужда от реваншизъм. Случаят с конфликта между ген. Мутафчийски и проф. Костов е точно такъв.

В течение на години проф. Костов, който е ръководил Клиниката по белодробни болести във ВМА, всъщност изобщо не е изпълнявал служебните си ангажименти там. Изцяло е бил посветен работата си като консултант в медицинския център INSPIRPO и председател на едноименната фондация. Бил е неоткриваем от колегите си, когато се е налагало да изпълнява функциите си.

Много от тях са се оплаквали, че не виждат нищо от парите, които пациенти плащат за избор на екип, в който е включен и той.

Макар пред кабинета му почти никога да не се е забелязвала опашка от чакащи за среща със специалист, каквито имало пред другите кабинети.

Към ръководството на ВМА са валели множество оплаквания от хроничната липса на проф. Костов на работното му място и постоянните му ангажименти с добре платената му работа в частната клиника, разкриват медици.

Бурният скандал обаче се разгорява не благодарение на това, а именно на проф. Костов. Когато Академичният съвет от 30 души на ВМА, сред които е и проф. Костов, прави избор на шеф на Катедрата „Пневмология, фтизиатрия и ендокринология и болести на обмяната”, проф. Костов се надява да я оглави той. Съветът обаче избира друг началник на катедрата. Дълбоко обиден, проф. Костов завежда дело и го печели на първа инстанция.

Окрилен, Костов иска от шефа на ВМА ген. Мутафчийски да оправи проблема, за да не продължава делата. Генералът обаче не се поддава на рекета и е категоричен, че само Академичният съвет има право на това. По настояване на медицинския състав той е уволнен. 

Според лекари от ВМА причината за това са не само серията от нарушения на проф. Костов и оплакванията на колегите му, но и фактът, че макар да е израснал като лекар и учен именно във ВМА, Костов е имал нахалството да съди Академията, и то заради това, че собствените му колеги не са го избрали за нещо, за което го смятат за недостоен, макар проф. Костов да изгражда цялата си научна кариера именно във ВМА.

След като до 1985 г. работи като военен лекар в Мичурин, той работи в кардиологичното отделение на Военноморската болница във Варна, която е част от ВМА. През 1989 г. става асистент в Клиниката по остри, хронични и онкологични белодробни болести вече във ВМА – София. През 1993 г. е избран за старши асистент по белодробни болести, а през 1996 г. – за главен асистент по белодробни болести също във ВМА. Клиниката по белодробни болести в Академията пък ръководи от 2003 г. до миналата 2019 г.

Натрупали достатъчно впечатления от този началник, повечето лекари във ВМА го смятат и за човек, който системно руши и трови атмосферата, като обясняват това с твърде слабата му професионална ангажираност с ВМА. А следващите две съдебни инстанции отхвърлят претенциите на Костов към избора на шеф на Катедрата във ВМА.

Практикуващи лекари от болницата твърдят, че след неговото отстраняване от шефския пост Клиниката по белодробни болести в лечебното им заведение функционира значително по-добре.

Същата участ спохожда проф. Костов и като Председател на Българското дружество по белодробни болести. Той е отстранен и от този пост заради злоупотреби с членски внос и нерегламентирани отношения с фирми, разкриват информирани пред ПИК.

Между другото в Медицинския съвет има и друт изгонен от ВМА за нарушения лекар. Това е реаниматорът Николай Младенов, заловен от военна полиция, че чрез далавери е успял да се уреди с втори трудов договор, въпреки заетостта си в държавната болница. Това е коствало работата му във ВМА.

Тъй или иначе, сегашният шеф на т. н. Медицински експертен съвет проф. Коста Костов не практикува постоянно като лекар в нито едно лечебно заведение. В Окръжна болница "Св. Анна" той е на консултантски договор и няма ежедневни ангажименти и наблюдения върху пациенти. Нито едно лечебно заведение не слага таралеж в гащите да назначи на постоянна работа конфликтната и хипер амбициозна личност, която може да посегне към всякакъв пост и, ако не го получи, да съди лечебното заведение.

Любопитен обаче е фактът, че в автобиографичните данни на проф. Костов все още фигурират постовете му във ВМА.

А за различните му увлечения във всевъзможни посоки говори и фактът, че той е член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. В Съюза на писателите трудно се сещат кой е той, но се шегуват, че сигурно е най-добрият лекар между писателите и най-добрият писател между лекарите. А в Съюза на журналистите само бившата секретарка Снежана Тодорова, която няма нито миг журналистическа практика, но се е циментирала на върха на творческата организация, управлявана от хора в дълбоко пенсионна възраст, може да каже за какви журналистически постижения го е приела за член.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30476
архив

Прибрали се седемте джуджета вечерта и започнали: - Кой ми е ял от супичката? - Кой ми е нахапал хлебчето? - Кой ми е пипал лъжичката? И т.н. Седмото погледнало в креватчето си и казало: - Абе я гасете лампата да лягаме, пък утре ще се разправяме.

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1081
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x