РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Ето кой е мъжът на Галя от посолството. Как мистериозната дама дърпа конците на сглобката

Епицентър

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Ето кой е мъжът на Галя от посолството. Как мистериозната дама дърпа конците на сглобката

535439
на 29.08.2023
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Ето кой е мъжът на Галя от посолството. Как мистериозната дама дърпа конците на сглобката
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Галя от посолството" е на път да се превърне в нарицателно за задкулисното дърпане на конците на "сглобката". Повече от ясно е, че от "Козяк" дирижират нестройния гръцки хор на уйдурмата ППДБ - ГЕРБ-СДС. Кой обаче е мъжът до Галина Събева, разкриваме в ПИК.

препоръчано

Припомняме, че името на "Галя от посолството" изплува, когато стана ясно, че близката до съпругата на Иво Прокопиев (също Галя) "държи изкъсо" родни политици. Самата Събева с охота разказва, че един от "най-интересните периоди" от работата й в американската амбасада са именно срещите с предизборните щабове в големите ни градове.

Галина Събева е от старо комунистическо потекло. Дядо й е комунистът-активист от Сливен Съби Димитров, самоубил се през 1941 г. Баща й, като наследник на славния комунист, пък се урежда с посланическо място в Швейцария по времето на соца. Галина работи известно време като репортер за Ройтерс, но след като се задомява за Кенет Лефковиц, се преориентира към пламенна служба в посолството на "Козяк". 

Името на Кенет Лефковиц не е непознато за българските медии. Той ту се появява като "председателя на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация", когато коментира скандалите с ВЕИ централите, или пък е "американец, който от години живее в България", когато незнайно защо коментира президентските избори в САЩ, той е и "бизнесмен и финансист", който дава компетентно мнение за встъпването на Байдън в длъжност. 

Бизнесът на господин Лефковиц е пример за балансиран просперитет, подплатен с връзки с "правилните хора в правилното време".

Той е съсобственик на консултантската компания „Ню Юръп корпорит адвайзъри“, която в последните няколко години извършва консултантски услуги най-вече в енергийния сектор, но също и в сектора на телекомуникациите.

Енергийните проекти той развива още по времето на приватизацията, а с телекомуникациите го свързва периодът, в който е изпълнителен директор на българска телеком компания – „Нетикс комюникейшънс“ (NetIX Communications). В края на 2018 и почти цялата 2019 г. се занимава с преструктуриране на Булсатком от името на основателя на компанията Пламен Генчев. В последно време се занимава основно с развитието на един вятърен парк.

„В България е трудно да правиш бизнес“, казва философски Лефковиц пред "Форбс" и добавя, че е толко­ва отдавна в страната, че вече е свикнал с всички трудности. За него една от голе­мите трудности е, че понякога има сравни­телно кратки прозорци, когато пазарът и обстановката изискват бързо приключване на дадена сделка. И в същото време има пречки от всякакво естество. „По-голяма­та част от времето буташ срещу вятъ­ра“, описва кратко положението в страна­та Кенет.

Консултантската компания, в която той е съдружник, е създадена като клон на ав­стрийската EPIC в България през 1996 г. Лефковиц е изпъл­нителен директор на EPIC България от 1999 до 2003 г. В края на същата година той прави мениджърско изкупуване и оттогава компанията е „Ню Юръп корпорит адвай­зъри“.

Законната половинка на Галина Събева е от Нова Англия – Масачузетс. Учи в икономи­ческия департамент на университета в Къ­нектикът – Wesleyan University. Завършва образованието си през 1992 г. и почти три години работи в Американския институт за икономически изследвания в Масачузетс.

Пристига в България през 1995 г., тогава е 26-годи­шен. „Дойдох в страната на рождения си ден“, казва той. Първото му впечатление, когато идва, е старото летище, което е със стария си терминал отпреди ремонта. Още видът му е доста тоталитарен, а когато излиза от него, вижда квартал „Дружба“ и се чуди къде е попаднал. Първото му посещение е за две седмици, връща се в САЩ, но след второто си идване остава за постоянно.

Малко след като пристига в страната, започва подготовката за приватизация и той открива, че има пазарна ниша за писане на анализи. Създава бюлетин за тези, които следят масовата приватизация, и ЗУНК об­лигациите (облигации, издадени по Закона за уреждане на необслужваните кредити). Тези облигации (за разлика от Брейди облигации­те – по външния дълг на страната) не са били прозрачни и е имало нужда някой вътре в страната да дава информация на чуждите инвеститори.

След това навлиза директно в привати­зацията и три години е изпълнителен ди­ректор на Приватизационен фонд „Надеж­да“. Казва, че е доволен от работата си във фонда, защото е успял да „осребри“ основни­те му позиции. След приватизацията фон­дът има дялове в „Солвей Соди“, „Калиакра“, „Плевенско пиво“ и „Ален мак“, които са продадени успешно.

Няколко години е представител на фонда в козметичната компания „Ален мак“, като две години е и член на съвета на директо­рите.

Не се отказва от възможността да по­мага с опита си, като се включва в различни организации. Няколко години е член на борда на Американската търговска камара в Бъл­гария, съосновател е на Българската ветро­енергийна асоциация. Член е и на Съвета на Института за пазарна икономика.

Остава в България, защото по неговите думи тук има предизвикателство и нещата се случват доста трудно. Има доста изпи­тания в страната, но той харесва да до­кара нещата докрай, упорит е. В един мо­мент създава и семейство и това определя живота му. 

Вероятно заради "спецификата" на работата си Галина Събева никога не е афиширала кой е мъжът до нея. Нито пък господин Лефковиц е споменавал името на законната си половинка. Факт е, че "Галя от посолството" е осребрила успешно както личните си отношения, така и професионалната си кариера в американското посолство. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 22 октомври - приходите на Телците са впечатляващи, положителна промяна в личния живот на Стрелците
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК ТV! Бойко Борисов БЕСЕН: 217 милиона лихви сме платили само заради глупостите на Промяната. Вече ми поставят условия кой да е премиерът (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК ТV! Бойко Борисов БЕСЕН: 217 милиона лихви сме платили само заради глупостите на "Промяната". Вече ми поставят условия кой да е премиерът (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 123
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК