Вход
София
Времето в София 14 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Нов скандал с шефката на Филмовия център, която унизи Руси Чанев. Била ли е замесена в конфликт на интереси?

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Нов скандал с шефката на Филмовия център, която унизи Руси Чанев. Била ли е замесена в конфликт на интереси?

на 23.11.2018
33346
9
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Нов скандал с шефката на Филмовия център, която унизи Руси Чанев. Била ли е замесена в конфликт на интереси?
23.11.2018
9
33346

Преди седмица Националният филмов център / ИА НФЦ/ с шеф Жана Караиванова забърка грозен скандал с Руси Чанев, чийто документален филмов проект не бе допуснат до конкурс заради конфликт на интереси с председателя на художествената комисия Борислав Колев. Вместо обаче Колев да бъде отстранен от обсъждането на сценария на Руси Чанев, чиновниците от Филмовия център отрязаха проекта на големия актьор, с което нарушиха собствения си правилник.

Гаврата, която НФЦ причини на Руси Чанев, би следвало да накара филмовата общност, а и някои държавни органи да погледнат малко назад в историята и да проверят какво се е случвало, когато настоящата  директорка на НФЦ сама е била член на националните художествени комисии. И имало ли е конфликт на интереси?!

Внимателното проучване на архивите на Филмовия център , достъпни за всеки любопитен онлайн, показва някои доста странни ситуации с участието на г-жа Караиванова и предишни директори на НФЦ.

Оказва се, че  два пъти - през 2014 г. и 2016 г., бившата актриса Жана Караиванова хем е била член на Национална художествена комисия , хем е и е получавала финансиране от държавния бюджет по процедури, организирани от Агенцията. Става дума за финансово подпомагане за реализацията на фестивала „Дни на българското кино в Ню Йорк”, който се организира от нейната частна фирма „Юнайтед Продакшънс”.

Според  член 26, ал.5 от Закона за филмовата индустрия  „Членовете на националните художествени комисии, финансовата комисия и служителите на агенцията не могат да кандидатстват за финансово подпомагане по реда на този закон“. Същото разпореждане е повторено и в член 14, ал. 5 от Устройствен правилник, според  който „Членовете на органите по ал. 1, т. 2 и 5 ( а именно Националните художествени комисии и Финансовата комисия на НФЦ – бел. авт.) не могат да кандидатстват за финансово подпомагане по реда на Закона за филмовата индустрия“.

Филмови дейци искат да знаят дали получаването на такова финансиране не представлява нарушение и на чл. 9, ал. 1, който не допуска лица, заемащи публична длъжност,  да разходват бюджетни средства в интерес на „търговски дружества или кооперации, в които то или свързани с него лица са членове на орган на управление или контрол, управители, съдружници или притежават дялове или акции“.

В същото време пред Националния филмов център и до днес не са отчетени държавните средства, които Жана Караиванова е получила  за организирането на миналогодишните филмови фестивали в Ню Йорк и София, организирани от частната й фирма „Юнайтед продакшънс“, твърдят посветени в кинаджийските дела. След назначаването й за директор в НФЦ Жана Караиванова е прехвърлила собствеността на  тази фирма на собствената си дъщеря, а впоследствие със заповед  е удължила срока за отчета на средствата, който отдавна бил просрочен.

„А същата госпожа сега, като директор на Филмовия център, трябва да следи за отчетите на всички кинаджии, които са получили държавни субсидии. Е как, като самата тя не е изрядна”, коментират в съсловието.   

Сподели:
Напиши коментар »
(9)
1
Днес е денят на Св. Александър Невски, където е най- голямата катедрала в Бг.... https://www.youtube.com/watch?v=3SmPbeG9_mQ
2
.............БУЛГАРСКОТО КИНО УУМРЕ УТ ЕСТЕСТВЕНА СМРЪТ !......БЕШИ УТРОВЕНО УТ ШИБАНИ РЕЖИСЕРИ......И......ПАДЕНИЕ НА ЕРЗАЦ АРТИЗТИ !......ТАМ ПЛУВАШИ ВРЪХУ ЕНОИ ЛАИНОЦ ЛАМБО !........НЕГУ ГУ ВАДЕХА УТ ЛЕГЕНА НА БУРЯТА ШО ШЕШ СЕ УДАВИ !.......ИМАШЕ НЕКИ ИЗРУДИ КОИ РЕШИХА ШЕ КИНОТО Е ТЕХНО......И......УМРЕА С НЕГО.......ДВЕ ИМЕНА......НИКОЛА КОРАБОФ ГОВЕДО.....И ТОЯ ВОЛЕФ......ГОФНО......ПЛУЗ ТЕЯ ОКУЛО ЛУДМИЛ СТАИКОФ !......КИНО ЛИ ?......МА БЕГИ !.......
3
...................А ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !.............ОН ДА НАИЛС ИЗМЕТ !............ХОРОШО !....НАЧИ ОКЕИС !.............СЕИЧАС ПОЗВОНИМЕ НА ВОФКА !......ВЬИ У ТАИ ПОУЗ ЗА ВЕКИ У ВЕКОВ !.......МРЪШИ !................МРЪШКИ......МРЪШОЛЯВИНА !.........
4
https://www.youtube.com/watch?v=zQKdRd1UdMI
5
престанете с тези министри на културата халтурджии актьори , какво разбират те калтура халтура и какъв е този национале филмов център нали канарчето седесарче продаде киноцентъра сега си правят нов ето какво прави фестивали в ню йорк
6
Боил Банов, какво става?
7
Няма ли кой да сложи ред в тоя филмов център. Как може да се гаврят с Руси Чанев
8
Със субсидирането, и то съмнително на няколко филма годишно българското кино нито ще цъфне, нито ще върже. Пък и един по един филмовите фестивали си отидоха в небитието. И може би БНТ трябва да бъде инициатор за филмов и тв фестивал , вместо да произвежда радио говорилни една след друга.
9
Савецка USA е неуспелият оператор от БНТ Емил. Ненормални, неудачник и дърт пиргишин.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 14024
архив

Ново социологическо проучване на общественото мнение показа, че три четвърти от българите се чувстват щастливи. Останалите не пият.

няма нови новини
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
сега
1659
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Пикантни разкрития за ВИП-разделите на годината - антидепресанти, секс и лесни пари разбили връзките на Божинов, Андреа и Софи Маринова - само в "Жълтите новини"
x
Заснеха праисторически акули на 400 метра дълбочина
x