Вход
София
Времето в София 14 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Нов скандал с шефката на Филмовия център, която унизи Руси Чанев. Била ли е замесена в конфликт на интереси?

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Нов скандал с шефката на Филмовия център, която унизи Руси Чанев. Била ли е замесена в конфликт на интереси?

на 23.11.2018
36557
9
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Нов скандал с шефката на Филмовия център, която унизи Руси Чанев. Била ли е замесена в конфликт на интереси?
23.11.2018
9
36557

Преди седмица Националният филмов център / ИА НФЦ/ с шеф Жана Караиванова забърка грозен скандал с Руси Чанев, чийто документален филмов проект не бе допуснат до конкурс заради конфликт на интереси с председателя на художествената комисия Борислав Колев. Вместо обаче Колев да бъде отстранен от обсъждането на сценария на Руси Чанев, чиновниците от Филмовия център отрязаха проекта на големия актьор, с което нарушиха собствения си правилник.

Гаврата, която НФЦ причини на Руси Чанев, би следвало да накара филмовата общност, а и някои държавни органи да погледнат малко назад в историята и да проверят какво се е случвало, когато настоящата  директорка на НФЦ сама е била член на националните художествени комисии. И имало ли е конфликт на интереси?!

Внимателното проучване на архивите на Филмовия център , достъпни за всеки любопитен онлайн, показва някои доста странни ситуации с участието на г-жа Караиванова и предишни директори на НФЦ.

Оказва се, че  два пъти - през 2014 г. и 2016 г., бившата актриса Жана Караиванова хем е била член на Национална художествена комисия , хем е и е получавала финансиране от държавния бюджет по процедури, организирани от Агенцията. Става дума за финансово подпомагане за реализацията на фестивала „Дни на българското кино в Ню Йорк”, който се организира от нейната частна фирма „Юнайтед Продакшънс”.

Според  член 26, ал.5 от Закона за филмовата индустрия  „Членовете на националните художествени комисии, финансовата комисия и служителите на агенцията не могат да кандидатстват за финансово подпомагане по реда на този закон“. Същото разпореждане е повторено и в член 14, ал. 5 от Устройствен правилник, според  който „Членовете на органите по ал. 1, т. 2 и 5 ( а именно Националните художествени комисии и Финансовата комисия на НФЦ – бел. авт.) не могат да кандидатстват за финансово подпомагане по реда на Закона за филмовата индустрия“.

Филмови дейци искат да знаят дали получаването на такова финансиране не представлява нарушение и на чл. 9, ал. 1, който не допуска лица, заемащи публична длъжност,  да разходват бюджетни средства в интерес на „търговски дружества или кооперации, в които то или свързани с него лица са членове на орган на управление или контрол, управители, съдружници или притежават дялове или акции“.

В същото време пред Националния филмов център и до днес не са отчетени държавните средства, които Жана Караиванова е получила  за организирането на миналогодишните филмови фестивали в Ню Йорк и София, организирани от частната й фирма „Юнайтед продакшънс“, твърдят посветени в кинаджийските дела. След назначаването й за директор в НФЦ Жана Караиванова е прехвърлила собствеността на  тази фирма на собствената си дъщеря, а впоследствие със заповед  е удължила срока за отчета на средствата, който отдавна бил просрочен.

„А същата госпожа сега, като директор на Филмовия център, трябва да следи за отчетите на всички кинаджии, които са получили държавни субсидии. Е как, като самата тя не е изрядна”, коментират в съсловието.   

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30770
архив

- Скъпи, какво ще ми подариш за Нова година?
- Себе си, разбира се, скъпа...
- Наистина... Нали идва годината на Плъха...

няма нови новини
Днес: 253
hot
най-четени новини в момента
сега
2375
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Комисията по енергетика прие идеята за държавните бензиностанции (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОПАСНО БЛИЗО: Астероид убиец лети към Земята
x