РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Паника в правителството, свикаха извънреден Съвет по сигурността (ДОКУМЕНТ)

Епицентър

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Паника в правителството, свикаха извънреден Съвет по сигурността (ДОКУМЕНТ)

243426
на 24.08.2023
РАЗКРИТИЕ НА ПИК! Паника в правителството, свикаха извънреден Съвет по сигурността (ДОКУМЕНТ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Премиерът Николай Денков е свикал извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет в 10.00 ч. тази сутрин, научи ПИК.

препоръчано

Причината е предсрочното прекратяване на дерогацията на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас", издействана от правителството "Петков".

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г. Преди лятната ваканция на парламента обаче ГЕРБ-СДС, подкрепени от ПП-ДБ и ДПС, внесоха предложение за предсрочното прекратяване на това изклучение.

Поради тази причина са били мобилизирани Министерството на икономиката и индустрията, министерствата на финансите и на транспорта и съобщенията, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване" да изготвят доклади за потенциалните ефекти от евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията. Докладите са били представени на съвещанието на Съвета по сигурността в понеделник.

След края му от пресслужбата обявиха, че решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността. Малко по-късно същия ден, понеделник - 21 август, администрацията на Министерски съвет е разпратила до вицепремиера Мария Габриел, ключови министри и ръководителите на службите за сигурност писмо, че следващото заседание ще се проведе днес, 24 август, от 10 ч.

За свикването на новия Съвет по сигурност обаче не бе разгласено от пресслужбата, а пети час вече няма информация какво е взетото решение: ще се прости ли "Лукойл" с дерогацията или тъкмо обратното - докладите от министерствата на "Промяната" и службите ще твърдят, че евентуалното й прекратяване застрашава националната сигурност.

До късно снощи из сглобката упорито се мълвеше, че на извънредното заседание днес ще бъде взето решение против това, внесено от депутатите - тоест против отмяната на дерогацията.

Според мнозина енергийни експерти чрез нея директно се облагодетелства режимът на Путин и се финансира войната на Русия в Украйна.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК