РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Протестърът Никола Вапцаров - данъчен длъжник (ДОКУМЕНТИ)

Политика

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Протестърът Никола Вапцаров - данъчен длъжник (ДОКУМЕНТИ)

88176
на 10.04.2019
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Протестърът Никола Вапцаров - данъчен длъжник (ДОКУМЕНТИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Протестърът Никола Вапцаров също се оказа данъчен длъжник заедно с цялата си фамилия, както неговият събрат по викане по площадите и улиците Мариан Башур, показа справка на ПИК. Вапцаров дължи над 8000 лв. на община Банско за местни данъци и такси към 2018 г. за магазин.

препоръчано

Неговата фамилия, която е наследник на поета Никола Вапцаров, като цяло има задължения в размер над 163 000 лв. данъци към общината. Скандалът между тях и кметството в Банско е от години. Семейството на Никола Борисов Вапцаров заедно с жена си Светла и със синовете си Никола и Борис дължат огромната сума за неплатени данъци от 2008 г. насам. Дадени са и на съдия изпълнител. Наследниците плащат данък от 2003 г. за определената им с решение на съда собственост върху част от къщата-музей на Вапцаров по 150 лв. на година. Общината през 1982 г. преотстъпва право на строеж на Майя и Никола Вапцарови, върху който си построяват хотел „Шато Вапцаров”. През 2003 г. го купуват за 2467 лв.

Отношението на гражданите на Банско е негативно към тези родственици, които не престават с исканията си. Светла Барякова, директор на Музеен комплекс, Банско разказва пред „Струма“ през 2016 г.: "Никола Борисов Вапцаров, следван от жена си Светла и двамата им сина Никола и Борис влязоха в музея, седнаха на двора и извадиха да играят шах. Малко след 18 ч. ги поканих да напуснат, защото работното време свършва и пускаме СОТ-а. Всички в един глас заявиха, че къщата е тяхна и ще стоят в нея колкото си искат. Предложиха ми да сключим договор за наем за 1 лев и да започнем заедно да събираме таксите от билетите."

При тази провокация Барякова отива при дежурния в общината. Той звъни в участъка, пристигат двама полицаи и криминалист, като след два часа разговори чак след 20 часа всички Вапцарови са конвоирани до полицейския участък, двамата синове са закопчани с белезници. Писмени свидетелства дават и музейните работници. Малко след полунощ Вапцарови са освободени. Това е епизод от екшън сериала, който върви вече 27 г.

Претенциите на племенниците са отдавна. В писмо от 2 юли 1991 г. до министъра на финансите Иван Костов те твърдят, че къщата им е отчуждена, че експозицията е едностранчива, че липсва ролята на дядо им и предлагат “да облекчат държавната хазна”, като музеят стане частен. “Музеят не се ползва по предназначение(!?) и си искаме къщата, за да направим частен музей - заявява тогава Майя Вапцарова. - Не предявяваме претенции за музея в София (?! ларж иначе), защото той действа по предназначение”, отсъжда тя великодушно със самочувствие на институция. Никола не бил единствената видна личност в рода. И тогава, и сега ищците премълчават факта, че къщата е превърната в музей, когато баща им Борис Вапцаров е секретар на областния комитет на БКП, заместник министър на културата, посланик и на още отговорни постове.

Освен това братът на поета никога не е стоял встрани от съдбата на музея и да се твърди, че е пренебрегвана неговата позиция и воля, меко казано, е невярно. А защо се е примирил баща му Йонко да не е представен подобаващо, както твърдят днес синът и дъщерята, е отделна тема. Най-добре това го знаят банскалии.

Веднага след приемането на Закона за реституцията от 1992 г. наследниците на убития Никола Вапцаров Венера Вапцарова - съпруга на брата Борис, Майя и Никола Борисови Вапцарови - техни деца, завеждат дело за родната къща на поета. Тя е музей от 1952 г. и не е отчуждена по нито един от членовете, които третира споменатият закон. Окръжният съд в Благоевград отхвърля молбата.

С разпореждане 3171 от 3.12. 1952 г. по доклад 685 от 28.10. 1952 г. на Комитета за наука, изкуство и култура Министерският съвет разрешава на КНИК да откупи за музей къщата, собственост на Елена Вапцарова, Борис и Райна Йонкови Вапцарови, заедно с мястото от 178 кв. м, върху което е построена. Съгласно оценката на спазарителната комисия, имотът струва 19 648 лв. Продавателният протокол е сключен доброволно от наследниците на имота, водени от съкровеното желание да видят в него разказ за личността на своя родственик. Още същата година идеята е реализирана. Баба Елена остава да живее в къщата. Тя е човекът, който посреща и разказва за сина си на гости от цял свят.

Държавата след 1962 г. изготвя проект за нова сграда на мястото на тази част от къщата, която е била в недобро състояние. За последното преустройство и разширение на музея са откупени четири други съседни къщи - Сирлещова, Чучулайна, Фидошева и Рабаджиева.

Припомняме, че въпросният Никола Вапцаров, който днес е виден протестър е наследник от редиците на БКП. Интересен момент е, че той беше зам.-кмет на община Младост по времето на кметицата Десислава Иванчева. Той е приближен на бившия кадър на БСП Георги Кадиев и на неговата партия „Нормална държава“, твърдят от обкръжението им. Кадиев лъсна, че се е срещал със злополучния банкер Цветан Василев. Той бил искал пари от него, за да разцепи БСП.

Припомняме, че замесени в аферата с евтини апартаменти са и президентът Румен Радев, който все още не е дал обяснение по въпроса и не се е оттеглил, както и шефът на ВКС Лозан Панов и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Антикорупционният орган разследва и сигналите за техните имоти.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК