Вход
София
Времето в София 8 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Секретарката на Валери Симеонов оглави Съвета по киберсигурност - любителката на командировки Марияна Николова с нов ключов ресор

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Секретарката на Валери Симеонов оглави Съвета по киберсигурност - любителката на командировки Марияна Николова с нов ключов ресор

на 20.08.2019
74368
29
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Секретарката на Валери Симеонов оглави Съвета по киберсигурност - любителката на командировки Марияна Николова с нов ключов ресор
Автор: ПИК
20.08.2019
29
74368

Нов ключов ресор е поверен на вицепремиерката Марияна Николова, научи ПИК. Бившата шефка на кабинета на Валери Симеонов, която е изпълнявала единствено секретарски функции преди да го замести на поста му, е била назначена за шеф на Съвета по киберсигурност към Министерски съвет, разузна медията ни, макар заповедта да не е официално публикувана все още.

Така тя поема поредния изключително важен за държавата ресор, без да е ясно нито какви компетенции има, нито какъв контрол е в състояние да окаже или пък да предложи стратегия по проблемите в сектора.

Съветът по киберсигурност към Министерския съвет бе създаден в края на миналата година от парламента след приемане на ресорния закон и сега органъта започва работа. 

Не е ясно също и кой изобщо я е предложил за този пост - лично премиерът Бойко Борисов или заместникът му Томислав Дончев, който отговаряше дълго време за електронното управление и иновационните политики и избираше кадрите по тях в кабинета и министерствата.

При всички положения обаче назначаването й е одобрено от премиера, което го поставя в тежка ситуация да защитава това решение при всеки провал в сектора, включително пробиви като този в НАП. Борисов трудно може да обясни защо се е съгласил напълно неопитната изобщо в политиката, а още повече по въпросите на киберсигурността Николова да оглави този съвет.

Ясно е обаче, че прехвърлянето на горещия картоф в полето на бившата секретарка на Валери Симеонов е добре дошло за Дончев, за да не пари под неговия стол. А че темата е повече от пареща и опасна, вече стана ясно след серията от хакерски атаки.

Стана ясно и че е ключова за стабилността на държавата и именно това би следвало да е водещото при избора на човек, който да оглави въпросния съвет. Защото всеки провал в киберсигурността и атака срещу властта и държавността, като замислената и поръчана на "ТАД груп", може да е фатална и да предизвика хаос и безредици в страната. Затова изборът на Николова, която ПИК вече разкри, че е най-бездействащият член на Министерски съвет, е озадачаващ. 

Припомняме, че медията ни детайлно разкри какво точно е правила Марияна Николова до средата на юли, когато чукна 10 месеца като вицепремиер срещу 5 бона заплата - 5 внесени документа в Министерски съвет и 10 командировки в чужбина. Битуването й в кабинета "Борисов" 3, където би трябвало по ресор да работи по ключови политики като икономика и туризъм, до момента с нищо не подсказва, че оправдава гласуваното й доверие. Ако това се случи и с киберсигурността, трусовете в държавата са неизбежни. Или поне смените по вицепремиерските кресла. 

ПИК разкри след атаката срещу НАП и друг притеснителен факт - че именно Николова е фигурата в Министерски съвет, отговорна и за електронното управление, в който ресор влизат политики за защита от хакери. До края на пролетта за това отговаряше вицепремиерът Томислав Дончев, който обаче явно е намерил хитър начин да се отърве от електронното управление, да се измъкне от парещия ресор и да си гарантира, че няма да е човекът, чиято глава ще хвърчи при подобни случаи.

И в този случай не стана ясно с какъв повод и мотиви контролът върху Държавната агенция за електронно управление е прехвърлен на Николова, това стана тихомълком и така и не бе обявено публично.

Сподели:
Напиши коментар »
(29)
1
Простотия след простотия ! Другарката на свободния пазар и 5 лева няма да изкара , а вечно я кара на народна хранилка , че и прескъпи командировки - пари на вятъра се трошат !
2
Доле ГЕРП
3
Какво друго да очакваме от ГЕРБ? Провал навсякъде и във всичко! Така е,когато нямаш подготвени кадри!
4
Ало, здрасти! Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.“
5
Тази тъпа физиономия и киберсигурност това да не виц някакъв стига с тези простачки в това управление един мъж не се ли намери читав
6
Има защо....
7
Добре че е била секретарка ми ако беше журнализка, а? Мани мани.
8
Кой ли е тропнал по масата за да и дадат този ресор? Дали не е начин да омилостивят Валерко? Във всеки случай не е станало без благословията на Началника.
9
Така Валерката взе да се прави на отворен и ПИкските слугойучета нападнаха мръвката. Дръж дръж извикал Боко Тиквата по телефона на верните си псиеатаа и посочил към другото си вече не мирно псиеее Валерката. Кога ли Боко ще посочи и вас ПИКски слугинажи
10
Явор Колев е завършил аграрна промишленост
11
Е ТОВА Е ДА СИ ВДИГАШ КРАКАТА НА ПРАВИЛНИЯ ЧОВЕК
12
Тази кифла знае ли как се пуска компютър? България е с ликвидирана държавна сигурност от такива кадри като нея.
13
Валериии !! Отлъчвамете от сектата до следващите парламентарни избори когато както на теб така и на нас ще са нужни врътки за да оцелеем. До тогава се покай!! АМИН АЛЕЙУЯ и все тая.
14
Сектор Киберсигурност е много сериозно предизвикателство. Модерното кибер шпиониране, в държава с един от най-бързите интернети в света изисква специална подготовка. Марияна Николова със сигурност я има, защото иначе нямаше да започне на тази позиция. Въпроса е от къде я има? Това е тясна, специфична и скъпа квалификация. ???
15
И защо обвинявате Валери и неговата кифла?! Теза комунистически олигофрени просто се забавляват с имитацията на държава... Що не питате Тиквопитека защо я назначават? Да не си мислете, че всичко това е станало без неговата благословия? Просто агентите на ДС си превъртат, където искат калинките за интимни забавления! А вие си мислите, че живеете в демокрация, ама тя не може да съществува при нагли и крадливи комунисти, които управляват чрез измамната партия ГЕРБ! Сегашната демокрация се е изродила в Тиквена диктатура, но на такова кротко и заспало племе какво друго да му предложиш, освен управление, чрез кражби и лъжи?
16
бе, един спец по киберсигурност, аре, да не е спец, а средно образован такъв - взема 5 бона не за пет дена, а за два и половина! та кво и се угледахте у заплатата, кви пари дава държавата за да и работят професионалисти!?
17
Тази жена е напълно неадекватно назначение..значи според Ге.рб пътят до минист.ерско кресло е да си с компете.нтност на секре.тарка, а да отговаряш за дигиталната сигурност излиза, че не се изискват компет.енции, могат да те вземат от улицата просто и да оглавиш един от най-важните важен ресопи..Очевидно е голям гъонсурат- не й пука от нищо, само да има командировки, пълна нула! Еманация на нагл.остта на управ.ляващиге, писна ми! А буна.ците гласуват за Симе.онов, пък той си я наб.ута гам, нали му е сол та.шак..Бас.та, иде октомври..
18
РУМИТО БЪЧВАРОВА БЕШЕ ШЕФ НА МВР ,ТА ТАЗИ ЛИ МАРИАНКА НЕМА ДА СЕ УПРАВИ С КИБЕРСИГУРНОСТТА!!!?!? АЗ СЪМ ПРОСТ ГОТВАЧ И ИСКАМ ДА СТАНА ПОСЛАНИК В БУРУНДИ, НО НЯМАМ ВРЪЗКИ ВЪВ ВЪНШНО! АКО НЯКОЙ МИ ПОМОГНЕ, ПЛАЩАМ В АВАНС С 300КИЛА СВИНСКО МЕСО ОТ ТОКУ ЩО ЗАКЛАНИ СВИНКИ! ПОСЛЕ ЩУЕГО ИЗТЕГЛЯ БАБАБАР С РОДАТА МУ В БОРУНДИ! НЕ ЗНАМ ЗАЩО, НО КАТО БЪРКАМ МАНДЖИТЕ СЕ ЗА ТАМ СИ МИСЛЯ!!
19
Бъдете сигурни, че ако на върха на държав.ата преди досга години бе застанал образован, ерудипан и достоен човек като Жорж Ганчев, познаващ световния елит (мир на праха му) нямаше да имаме такова опроста.чване на властта- слабо образовани, алчни и нагли министри, които нищо не вършат, пионки, които не разбират от.ресора си и изпълняват заповеди отгоре! Жадни за власт профани и селяндури от различни села и паланки на България, които дойдоха с домашно плетените пулов.ерчета като Цв Цв, Це.цка, Цвета, Донч.ев...и за 10 години станаха мили.онери в евпо..но държавата обедня и изпадна по всички показа.тели на дъното..Нямаше да е гака, но българинът е мазох.ист и сам се табутва в тинята и избипа простаци са го управлянат! Жорж беше прав за много неща..заги.ваме
20
То от тия неграмотни партизани дето ни налазиха има ли някой който да разбира от нещо,освен от усвояване на евро и нашите пари, всичкото калинки
21
Абе таа не беше от трудовец със старо име лажане
22
отговор на коментар
Кики, не си Гавраел Лазаров, разбрахме...2от2 са възможните позиции към US посолството на Козяк.Има и телефон за контакти.
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Кое точно е нецензурно, че няма киберсигурност и не може да има с кражби на софтуер и че най-нормално е да се купи крадения софтуер, за да спре трагедията на държавните системи и че предвид двата милиарда похарчени за кражби трябва да си приготвят няколкостотин милиона.
25
Е , кротна ли се "Валерката" , но скоро ще му "сипят" , всяка жаба да си знае гьола и реда на квакането в него !!!!!!!! И така трябва да бъде .
26
до 3 Друго си е да имаш такива "подготвени кадри " като др.Гечев,дето почти загробиха мамковината ни!
27
Божкее,това не знае как да си включи лаптопа за киберсигурност ще ми отговаря.
28
Секретарка със ...съмнителни качества в леглото
29
Да бяхте назначили за шеф на съвета по киберсигурност към Министерския съвет Кристиян Бойков. Това талантливо момче ще свърши добра работа и държавата ще има повече полза от него, вместо да го съди защото е кадърно.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 16303
архив

Баща отива да прибере сина си от детската градина. - Кой е вашият?- пита възпитателката. - Няма значение. Нали утре пак ще ви го върна.

няма нови новини
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
сега
1189
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Синът на подсъдимия олигарх Миню Стайков заби щерката на разстреляния висаджия Нарциса
x
НЕСТАНДАРТНО: 6 идеи за бърз секс
x