Вход
София
Времето в София 17 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Скандално разхищение в парламента - над 100 000 лв. годишно гълтат депутатите само за временни комисии в парламента

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Скандално разхищение в парламента - над 100 000 лв. годишно гълтат депутатите само за временни комисии в парламента

на 12.10.2019
35839
9
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Скандално разхищение в парламента - над 100 000 лв. годишно гълтат депутатите само за временни комисии в парламента
Автор: ПИК
12.10.2019
9
35839

Петъчното безхаберие на депутатите, което прекъсна работата на Народното събрание, преди да е започнала, осуети продължаването на срока за работата на временната комисия за източването на данните от НАП. Това обаче не означава, че тя престава да работи, тъй като тази точка от дневния ред за изтеклата седмица ще влезе в дневния ред на парламента след общо 17-дневната ваканция, която си спретнаха под предлог местни избори.

Парламентът решава дали да създаде Временна комисия за замърсяването на водата с уран

Парламентът решава дали да създаде Временна комисия за замърсяването на водата с уран

Народните представители ще гласуват дали да бъде...

на 28.04.2017

А в сайта на парламента ясно е отбелязано, че т.н. временни комисии вече са преполовили броя на постоянните и ако се множат с тази скорост, до края на мандата може и да го задминат. Срещу 22 постоянни комисии временните вече са 11.

Дългата история на всевъзможните временни комисии в парламента през последните 30 години роди максимата: ако искаш да не решиш някакъв проблем, създай комисия да го решава. Уви, фактите доказват точно това. Както и посочват цената, на която става.

Според правилника на Народното събрание временна комисия в парламента се създава за проучването на конкретен въпрос или по-точно скандал, избухнал в обществото, и тя има определен срок на дейност. Този срок обаче може да бъде удължаван, а тези комисии действат по правилата, по които работят и постоянните и съответно техните членове получават същото заплащане.

Общо в 11-те временни комисии, създадени в 44-то Народно събрание за 2 години, членуват 153-ма депутати. 11 от тях са председатели, но има само 3-ма зам.-председатели в 3 от тях.

Депутатите, чиито заплати тази година станаха 3802 лева, получават надбавки за участие в комисии от 570 лева на човек. Председателите вземат допълнителни 1330 лева, а заместниците им - още 760 лева над основната си заплата.

ИЗВЪНРЕДНО! Създават временна комисия в парламента за кибератаката на НАП

ИЗВЪНРЕДНО! Създават временна комисия в парламента за кибератаката на НАП

На свое заседание тази вечер Изпълнителната комисия на...

на 24.07.2019

Така се получава, че един депутат, който е председател на комисия получава общо  5 132 лева, без да се брои участието му в друга комисия, ако е зам-председател - 4562 лева, а ако е обикновен член - 4372 лева. 

Общата сметка е следната: за временни комисии в парламента гражданите плащат допълнително: за членове - 84 930 лева, за председателите им - 14 630 лева, а за заместниците им - 2280 лева. Или общо временните комисии излизат на народа 101 840 лв. на година. И по-точно за тази година, защото заплатите на депутатите се актуализират, което повишава и сумите, които получават за участие в комисии, независимо дали са временни или постоянни.

Още по-забавно е за какво всъщност харчим тези над 100 000 лева годишно и какви проблеми временно проучват депутатите. Например 10 души се занимават с неизплатените заплати. Няма данни това да е помогнало за изплащането на заплатите на някого.

Други 11 изследват замърсената питейна вода в страната, причините за това и въздействието й върху гражданите. Е, и? Още се мъдри и временната комисия, която се занимаваше с отнемането на имунитета на Веселин Марешки по искане на главния прокурор. Няма данни работата на 10-те народни представители, които се занимаваха с това, да е приключила.

И бойния самолет уж вече го купихме, но 19 души още фигурират като обследващи процедурата по сделката и не е посочено, че са прекратили работата си. Както не е ясно и какво става с работата на други 19 народни представители, които установяваха фактите и обстоятелствата около изхарчените средства за ремонта на НДК за българското европредседателство, макар то отдавна да приключи.

БЕЗ ДЕБАТИ: Сформираха временна комисия за хакерската атака срещу НАП

БЕЗ ДЕБАТИ: Сформираха временна комисия за хакерската атака срещу НАП

Депутатите сформираха без дебати временна анкетна комисия...

на 25.07.2019

Сделката с ЧЕЗ още не е приключила и не се знае дали работата на съответната парламентарна комисия, в която участват 15 депутати, е приключила. Най-вероятно - не. В нарочна временна комисия 5-има народни избраници разследват и издаването на шофьорски книжки.

Цели 17 депутати разследват - забележете! - "изнесените в европейските и българските медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство" от чужденци. 15 други се занимават с изтичането на данните от НАП. А от няколко дни 10 депутати проучват обстоятелствата за спирането на програма "Хоризонт" и - отново забележете! - "твърденията за политически натиск върху ръководството и журналистите от БНР".

В какво се изразява дейността на временните парламентарни комисии ли? Ами, в нещо. Викат в парламента  разни заети хора да ги разпитват, задават им въпроси, които подсказват, че изобщо не разбират какво им говорят тези заети хора. После написват някакво становище или решение и го носят на всеослушание в пленарната зала. Но това става много после. Преди да го направят, си удължават срока на работа понеже все им е малко да разберат какво точно се е случило.

Доколко съществуването на такива комисии, създавани от първата власт в държавата, влияе върху някакви процеси пролича в четвъртък. Преди временната комисия за разследването на скандала със спряното измълчане на програма "Хоризонт" да е започнала работа и да е изяснила каквото и да било обстоятелство, СЕМ откри процедура за отстраняването на генералния директор на БНР. И направо се изплю в лицето на депутатите, че и на главния прокурор, когото те изслушаха ден след решението на надзорничките да уволнят Светослав Костов. Един вид: хич не ни пука какво правите тамп в Народното събрание, ние ще си правим, каквото си щем. И си го правят.

Няма лошо депутатите да се занимават с какво ли не. Зер, народни избранници са и трябва да познават народните тежнения. Но те нямат нито възможности, нито способности, нито познания да разследват каквото и да било и да установяват каквито и да било факти. В такъв случай е важно да се знае каква е тяхната мотивация да създават временни комисии за щяло и нещяло - да повлияят върху процесите или просто да приберат по половин или цяла хиледарка вповече на месец.

Сподели:
свързани новини
Временна комисия в парламента ще нищи спирането на БНР Временна комисия в парламента ще нищи спирането на БНР
Парламентът създаде Временна анкетна комисия...
на 27.09.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 3442
архив

Казали на мъжа ми: – Вашата жена изглежда много млада! Той им отговорил: – Разбира се, вампирите не стареят!

 

няма нови новини
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
сега
1753
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Овните да не дават заеми, Раците ще се убедят, че не са непогрешими
x