Вход
София
Времето в София 21 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Фаворитът за кмет на София на "Демократична България" разследван от прокуратурата и "Антимафия". Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Фаворитът за кмет на София на "Демократична България" разследван от прокуратурата и "Антимафия". Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона

на 07.08.2019
152435
30
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Фаворитът за кмет на София на "Демократична България" разследван от прокуратурата и "Антимафия". Бившият съдия Методи Лалов нагласил обществена поръчка за близо 400 бона
Автор: ПИК
07.08.2019
30
152435

Грозен скандал е на път да се разрази за кметската надпревара в София покрай един от мераклиите за граноданачалник, хвалещ се с подкрепата на психодесните и протестърите от партията на проваления Христо Иванов "Демократична България".

ПИК разузна, че тежки проблеми със закона има не само финансовият гуру на бутиковия кръжец - подсъдимият и обвинен в пране на пари Иво Прокопиев, но и новият им флагман Методи Лалов. 

Скандалният съдия, който преди седмица подаде оставка и напусна съдебната система, срещу която и докато беше магистрат, правеше скандални политически набези, от повече от две години е разследван за тежка давалера. ПИК научи, че срещу него тече проверка и в прокуратурата, и в антикорупционната комисия КПКОНПИ.

По втората дори вече има конкретен резултат и достатъчно доказателства за участието на Лалов в афера с близо 400 бона, отпуснати от него като шеф на Софийски районен съд по обществена поръчка. Разследващите от "Антимафия" са събрали достатъчно признания на свидетели, че Методи Лалов лично е нагласил конкурса така, че на него да се яви една фирма и тя да предлага исканите условия, за да лапне близо 400-те хиляди държавни пари. 

"Голям брой служители на СРС са признали, че той без дори да се крие предложил въпросната фирма и е направил така, че тя да вземе поръчката. Дори има очевидци, присъствали на разговор по телефона между него и компанията, в който Лалов има диктувал точно как да си подготвят документацията за конкурса и какви условия да предложат, така че да отговорят на изискванията", разкриха пред ПИК запознати с разследването. 

Бившият председател на Софийския районен съд е разследван още от 2017 г. от прокуратурата, след като Висшият съдебен съвет я сезира за случая и изпрати до обвинението одит на Сметната палата за 2014 г. В него финансовите контрольори бяха констатирали драстични нарушения по обществени поръчки, част от които свързани и с ремонтни дейности на сградите на съда.

В един от пунктовете държавните одитори бяха установили нарушения при провеждане на процедура по ЗОП, които са довели до опорочаване на цялата поръчка. Става дума именно за въпросната афера, по която от "Антимафия" са констатирали, че има данни за нарушението на Лалов. 

Поръчката е за "доставка на многофункционални устройства за копиране, сканиране и принтиране и предоставяне на услуги по управление на печата в сградата на СРС на бул. "Цар Борис III".

Процедурата е открита на 27 юни 2014 г. от Лалов при критерий за оценка на офертите - икономически най-изгодната. Обявлението за поръчката е изпратено 42 дни преди крайния срок за получаване на офертите, което е в съответствие със закона. Предметът на обществената поръчка обхваща доставката на общо 86 мултифункционални устройства, разпределени в 7 типа.

При преглед на документите Сметната палата е установила, че като условие е поставено изискването всички хардуерни устройства да са от една и съща марка.

"С поставеното изискване неоснователно е изключена възможността да бъде предложено най-доброто устройство от даден тип, независимо кой е неговият производител. Включеното в предмета на обществената поръчка "пълно сервизно обслужване на оборудването за период от 48 месеца" гарантира техническа поддръжка и работоспособност на устройствата, независимо от модела и марката на отделните устройства. Различните марки и модели на оборудването, предмет на поръчката имат сходен интерфейс, който позволява на потребителите лесна употреба, дори отделните типове устройства да са от различни марки.

С поставеното в техническата спецификация условие "всички хардуерни устройства да са от една и съща марка" е дадено предимство на лица, които предлагат оборудване от една марка за всички 7 типа устройства, покриващо минималните технически изисквания, като едновременно с това необосновано е ограничено участието на лица, които биха могли да предложат оборудване, съответстващо на изискванията, но от различни марки", се казва в одитния доклад.

Въведено било изискването и за теглото на хартията. Според Сметната палата предметът на обществената поръчка и потребностите, които се очаква да бъдат удовлетворени чрез изпълнението ѝ, не обосновават необходимост от по-високи изисквания, спрямо стандартно приложимите.

Въведени били различни минимални изисквания относно "скорост на сканиране монохромно" и "скорост на сканиране цветно" за различните устройства. По този начин е дадено предимство за участие на лица, предлагащи техника, която не би могла да покрие изискване за по-висока скорост на монохромно сканиране, казват от Сметната палата.

И още: "Описаните условия и изисквания в документацията за участие, поотделно и в своята съвкупност дават предимство и необосновано ограничават участието на лица при възлагането на обществената поръчка, в нарушение на чл. 25, ал. 5 от ЗОП (отм. ред. ДВ, бр. 37/2006 г.)."

Само една фирма е подала документи за участие в процедурата - "Дилекс" ООД. С нея бил сключен договор за 368 436.41 лв. без ДДС.

Установените съществени нарушения в условията на поръчката са довели до цялостното ѝ опорочаване, заключва Сметната палата. Докладът е приет на 15 декември 2016 г., а на СРС е връчен в началото на януари 2017 г., след което ВСС го праща в прокуратурата, а оттам възлагат и допълнителна проверка на антикорупционната комисия за установяване на действията от страна на Методи Лалов, като заемащ висша публична длъжност.

"Налице е предварително уговорена поръчка с предварително избран изпълнител", са установили разследващите, разкриха запознати пред ПИК и сега се очаква прокуратурата да предприеме по-нататъшни действия спрямо Лалов.

Ако му бъдат повдигнати обвинения за скандалната афера, той ще е поредният подсъдим кандидат за кмет на София, който има мераци да яхне народа. Осъдената на 20 години затвор за подкуп Десислава Иванчева също даде заявка, че ще се бори за кметския стол.  

Сподели:
Напиши коментар »
(30)
1
Ужас. Мафия. ДеБъ е мафиотска шайка.
2
разкритие на пик .....еди какво си ала бала.....разследван от прокуратурата .... и така нататък. Тълкуване с няколко думи прокуратурата е подхвърлила тази информация на въпросния сайт щото е удобна на тиквенската система. На това не му се вика разследване на подхвърляне на информация
3
И кой е този разследващ журналист с такова сериозно разследване. бабабягааивааа или ниделилклоуунидеилкоуфф. Кипи от опитни журналисти тук. Май по скоро някой прокурор е на заплата в сайта хаха. Абе изказвам си съмнението че това е плод на журналистическо разследване с две думи. тук такива таланти немааа
4
А пък тука една жена какво разправя за Бойко, мани мани.....
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Много ме кефи как слагате кофти снимка а или кадър (най често извадени от контекста и най вече при Слави) дръпнати от нета за хора които пишете и които не харесвате. И кво си мислите че така ще ги направите по малко симпатични на обществото ли? Ж£а$л*ки...
7
да обрули всички червени и жълти маймуни и котараци от столичния общински съвет, София ще стане като Прага, ама де тоя късмет.
8
Този май ще се окаже по-голям разбойник от мен.
9
Какъв кандидат за кмет,бе?Ам'чи той от брат'чедите!С този тен,само за районен на Столипиново...
10
Методи при Баневи.
11
П-И-К е-ба-ли сте си мамата. Щом се яви нов кандидат за властта и сте готови с компроматите си. И ние ви вярваме!!!
12
Герберастката шайка от неграмотни, корумпирани, нагли и некадърни простаци изпадна в ужас от страх и веднага поръча на ПИК кофата с помия! Те пък, както е известно, са много "изпълнителни"
13
КАКЪВ СЪДИЯ Е БИЛ ТОЗИ - НИКАКЪВ, ЩОМ НАПУСКА СЪДА И ВЕДНАГА С МЕРАЦИ ЗА КМЕТ И ТО ОТ КОГО НОМИНИРАН --ХА, ХА, ХА ЯСНО Е И КАКЪВ СЪДИЯ Е БИЛ ТО МАЙ ВБЪЛГАРИЯ НЕРЕАЛИЗИРАЛИТЕ СЕ НАЧАЛНИЦИ В СЪДА ВСЕ С ПОЛИТИКА СА СЕ ЗАНИМАВАЛИВМЕСТО ДА ПРАВОРАЗДАВАТ ПОЛИТИЗИРАН СЪД ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ
14
Гн**усните тролове на ДеБъ бързо изкочиха от кочината си да защитят Лалов
15
отговор на коментар
CLUB като едно вярно герберотиквеномуренско изпълвително слугин4ие се включва точно навреме
16
Стига глупости Пик ,излагате се!!! Лалов е честен човек,гледали сме го,човека ако е далавераджия както го наричате,щеше да си остане председател,а не да става адвокат. Защо ли никой не ви вярва!!!
17
НЯМА човек в България, който да се изправи срещу Боко ТИКВАТА и цялата ГЕЙберастка МАФИЯ, и да не бъде очернен....НЯМА ТАКЪВ......БОКЛУЦИ. Всеки който е срещу престъпниците,които са на власт е очернен по всякакъв начин и репресиран.....ИЗРОДИ.
18
Юрист нарушил закона това e върхово престъпление
19
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
20
Голям страх тресе ГЕРБерити и има защо. Всеки евентуален кандидат, който не се казва Фандъкова, е подложен на разправа. Грешна тактика. Така отблъсквате още повече и без това разочарованите от г-жа Ф.
21
Господата от ПИК всеки ден си търсят белята.Искат за пореден път да ги съдят за клевети внушения.
22
Амчи, що не? Да не е по-малко умен от Цветанов, Радков, Димитров, Борисов, Цачева и т.н.
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
За пореден път Демократична България са много далеч от успех на изборите, ама с такива лумпени в партията, как да е иначе
25
Явно всички около Иво Прокопиев са разследвани и без качества, за да заемат високи позиции!
26
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
27
Нямат никакви шансове на изборите, хората просто не вярват на тези крайно неопитни хора.
28
Новото ходещо доказателство какви измамници са се събрали в коалицията ДБ
29
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
30
ЛЪЖА!! Тази проверка отдавна е преминала и прокуратурата оттегли обвиненията си. Това е манипулация с цел, но....................... Лалов е един доказан смел, честен и достоен човек
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 13213
архив

Художник рисува картина и я носи в галерия за продажба. Галеристът го пита: - Как се казва картината? - "Във Враца"… - Аха… А, какви са тези голи тела? - Това са жена ми и комшията… - А Вие къде сте? - Във Враца…

 

няма нови новини
Днес: 141
hot
най-четени новини в момента
сега
2396
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Див полицейски екшън с участието на българин в Лос Анджелис - ето как въоръжени до зъби ченгета нахлуха в къщата на актьора Антон Касабов
x
Опасно ли е готвенето с алуминиево фолио
x