Вход
София
Времето в София 13 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Човек на Цветан Василев в центъра на разследването за шпионаж в полза на Москва - шефът на "Русофили" Николай Малинов в афера с 300 млн. лв. дълг на ТВ7 към КТБ

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Човек на Цветан Василев в центъра на разследването за шпионаж в полза на Москва - шефът на "Русофили" Николай Малинов в афера с 300 млн. лв. дълг на ТВ7 към КТБ

на 09.09.2019
81180
33
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Човек на Цветан Василев в центъра на разследването за шпионаж в полза на Москва - шефът на "Русофили" Николай Малинов в афера с 300 млн. лв. дълг на ТВ7 към КТБ
Автор: ПИК
09.09.2019
33
81180

Човек на банкера-беглец Цветан Василев е в центъра на разследването за шпионаж, заради което е арестуван бившият депутат от БСП Юрий Борисов, научи ПИК. Става дума за бившият издател на "Дума" и настоящ шеф на движение "Русофили" Николай Малинов. 

Припомняме, че той бе замесен в афера за милиони покрай фалита на КТБ. През 2015 г. формалните собственици на ТВ7 "Краун медия", зад които стои Цветан Василев, подадоха до Търговския регистър искане за прехвърляне на телевизията на бившия собственик на в. "Дума" Николай Малинов, съобщи тогава ПИК. Стана ясно, че по този начин Василев и шайката му са искали да бъде заобиколено задължението от близо 300 млн. лева, което ТВ7 е натрупало към КТБ.

Малинов се отказа и от "Дума", и от БСП през 2015 г., именно за да стане началник на ТВ 7, след като тя вече беше пред фалит, а банкерът Цветан Василев беше напуснал България. Тогава се говореше, че руският олигарх Малофеев ще поеме издръжката на телевизията. Както абсолютно всички медийни начинания на Малинов, това също катастрофира.

Името на Малинов по-късно изплува в редица медийни разследвания, които го сочеха като близък сътрудник на Цветан Василев. Според публикации в "Монитор" шефът на "Русофили" бил офицер за свръзка с руските му олигархични приятели като Константин Малофеев и изпълнявал ролята на острие на Кремъл за налагане на руско влияние над България.

"Бизнесменът и бивш депутат, който е дългогодишен председател на Национално движение „Русофили“, официално се счита за главния проводник на интересите на Кремъл у нас. Блесна на международната сцена с участие в Четвъртия международен ливадийски форум. Форумът се проведе на анексирания от Русия украински полуостров Крим, под егидата на горната камара на Федерално събрание на Русия. Участвали са русофилски организации от цял свят", пише още изданието.

По собствените си самохвални твърдения Малинов се изявил като един от най-страстните агенти за влияние на Русия и идеите му за увеличаване на властта на Кремъл над България и държавите от Източна Европа били горещо посрещнати от представителите на властта в Москва на въпросния форум.

Според изданието русофилските изпълнения на Николай Малинов са част от политиката на Кремъл за налагане на влияние и овладяване на държави от бившия Източен блок, като България, отделянето от европейските им партньори като ЕС и НАТО и приобщаването им към Евразийския съюз.

Не е ясно дали именно тези му изяви или по-сериозни връзки с шпиони или финансови задкулисни сделки са повод за акцията на прокуратурата и разследването за шпионаж. Медийни публикации за Малинов обаче от години сочат, че дипломатическите му напъни, както и на хората му от движение "Русофили" за влияние на Русия са част от т. нар. хибридна война, която Кремъл води за овладяването на България.

Пръв за нея предупреди преди няколко години бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в доклада на МО за състоянието на армията за 2014 година.

Малинов е известен у нас и като бизнесмен и представител на редица руски медии у нас. Той е бивш издател на партийния вестник на БСП „Дума“ и от години има сериозни интереси в овладяването на медийния пазар в услуга на руските си другари. Докато е партиен деец в БСП и издател на печатния им орган „Дума“, Николай Малинов поддържа и тесни бизнес контакти с Цветан Василев, за което свидетелстват и собствените му показания по делото КТБ. Излиза, че с благоволението на банкера-беглец по времето на Малинов „Дума“ едва ли не е издържана с пари от КТБ, пише още "Монитор" в свои разследвания преди време.

В Русия сред близките приятели на Малинов пък бил митичният генерал от съветското разузнаване Леонид Решетников, както самият генерал неведнъж е обявявал. Много добър приятел на Решетников и негов колега в ръководството на Дружеството за развитие на историческото образование „Двуглав орел“ е руският православен олигарх Константин Малофеев. Съответно като приятел на приятеля именно Николай Малинов запознава Малофеев със своя мустакат авер Цветан Василев.

В свое интервю от преди години Малофеев сам разказва, че след фалита на КТБ, когато Василев се укрива в Белград, той се свързва с него чрез Малинов и дори му отива на гости, където двамата олигарси Цветан Василев и Константин Малофеев си говорили.

Както ПИК съобщи преди минути за връзки с Решетников и Николай Малинов е разпитван и арестувания бивш депутат от БСП Юрий Борисов и по всичко личи, че разследването за шпионаж се върти именно около това.

Съмненията за намеса на българската политическа сцена от страна на прокуратурата пък стават ясни от въпросите, задавани на социолога Живко Георгиев. Пред ПИК той съобщи, че днес е бил разпитан в следствието дали му е оказван натиск за негово изследване за нагласите на избирателите преди президентските избори през 2016 г., когато бе избран Румен Радев. Припомняме, че ген. Решетников сам преди време призна в свое интервю, че е имал разговори с Корнелия Нинова за кандидатурата на Румен Радев. 

Преди време ПИК разкри, че именно Николай Малинов е и един от двигателите на идеята да се създаде президентска партия около Радев. 

Малинов е свързан с бившия президентски съветник и сега евродепутат от БСП - Иво Христов и като доскорошен работодател на жена му - журналистката Галя Горанова, която катапултира при него след като напусна в. "Сега" в някакъв абсолютно неоткриваем проруски сайт. След като мъжът ѝ обаче стана дясна ръка на президента, Горанова се е скатала от електронното издание.

Николай Малинов дори ходи преди време при президента да обсъжда отношенията между България и Русия. Малко след това като акт на проруска ориентация на държавния ни глава се тълкува и заявката му, че дава споразумението за СЕТА, подписано от България, на Конституционния съд.

Фигурата на Малинов е потвърждение и на догадките, че новата обществено-политическа инициатива в лицето на "Иван Вазов", подкрепяща Радев, се финансира от Цветан Василев, тъй като в един момент той дори бе въдворен от него като шеф на ТВ7 след фалита на банката, бягството на банкера и срива на самата телевизия. Там той се надяваше да реализира схема с покупката на медията от санкционирания от САЩ и ЕС руски олигарх Константин Малофеев.

Преди това Малинов бе докарал до клинична смърт партийното издание на БСП "Дума", което пое с гръмки обещания да изправи на крака. Впоследствие обаче напусна и него, и БСП, за да отиде в ТВ7 и сега се изживява като свободен русофил, когото не е ясно защо руснаците финансират, ако изобщо го финансират, тъй като авторитетът му у нас е под точката на замръзване и едва ли може да придаде блясък на русофилските идеи. Говори се, че той държи правата и на много руски филми, но очевидно не може да реализира и тази продукция въпреки огромния брой почитатели на руското кино у нас. И тъй и ще си остане като вечния карък за всякакви медийни проекти.

В един момент преди последните предсрочни парламентарни избори Малинов се опита да се прикачи и към "Обединени патриоти", когато още се говореше, че БСП може да спечели изборите и в такъв случай се очакваше да направи правителство именно с тях, но оттам бързо му разписаха червения картон.

Така е стигнал до заявеното като пропрезидентско движение "Иван Вазов". Колкото и да е странно, целта на новата лява проруска формация е същата като на десните протестъри - да се борят за създаването на втора прокуратура, само и само сегашната да не продължава с атаките си срещу родната олигархия и кражбите по високите етажи. В случая с "иванвазовците" битката е за спасяването на банкера беглец Цветан Василев, чиито обвинителен акт всеки момент ще бъде снесен в съда, за което ПИК разкри още преди две години.

Не е ясно дали президентът Радев съзнателно се е поддавал на внушенията на родните русофили, но е абсолютно ясно, че българската общественост е напълно глуха за посланията им. Припомняме, че нито едно от тези лица не им вдъхва доверие, а на учредителната им сбирка през 2017 г. в Стара Загора са се събрали едва 20-ина души, след което проектът заглъхна. 

Предстои да стане ясно дали и това движение е било свързано по някакъв начин с шпионаж в полза на чужда страна и кои ще са следващите разпитани от прокуратурата по мащабното разследване. 

ПИК потърси и Николай Малинов, но телефонът му е изключен. До момента не е ясно дали той също е арестуван или е в неизвестност. Подробности за разпитите на членове на движение "Русофили" разкриха пред ПИК и проф. Ваня Добрева, която е част и от Националния съвет на БСП, както и социологът Живко Георгиев, които също са разпитани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Сподели:
Напиши коментар »
(33)
1
Уважаема Редакция, имам предложение за увеличаване броя на коментарите. Така времето за прекаване в сайта ще бъде по-продължително и ще спечелите още много потребители. Моля потребителите да гласуват.
2
Тризонетът на бул.“Шанз Елизе” в Париж не е мой, а е на братовчед ми. И всичко е законно, всичките му доходи са декларирани. Това отговори водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки на въпрос, свързан със слуховете, че има апартамент за 9 милиона евро в центъра на Париж. “Братовчед ми е бизнесмен. Спечелил е, платил си е данъците, вижте му данъчната декларация, и е купил имота. Аз понякога го ползвам, но не е мой...” – добави Джамбазки. Справка в Търговския регистър обаче показва, че братовчедът е станал преуспяващ бизнесмен в последните 5 години – когато Джамбазки е бил евродепутат. При това дейността му е доста странна – посредничество при уреждане на визи. Т.е. това много прилича на свързано с трафика на мигранти и продажбата на паспорти от ВМРО. Спецове по визите, в бизнеса от 20 години, казаха че да се изкарат 9 милиона евро от подобна дейност е невъзможно. Т.е. ако са само визите, братовчедът няма как да се замогне. Но в схемата с паспортите са издадени около 100 хиляди бройки, средно с подкуп за всеки между 3000 и 5000 евро. Това са 300-500 млн. евро и от там могат да се купят много повече апартаменти, и не само в Париж
3
Не ме учудва. Сърбите пазят Цветан Василев от правосъдие. А сърбите слушат само какво им нареждат от Кремъл. За сметка на това Василев работи за тях с анти-българска дейност!
4
ПИК, излъчвайте на живо “ Марша”, интереса е голям, но не всички Ваши читатели са СОФИЯНЦИ. Успех!
5
Прибирайте го и него или е емигрирал в Москва?
6
Ако в основата на шпионската афера е КТБ незабавно трябва да се задържи възпитаникът на Кременчуг от Драгалевци!
7
Следващия е мунчо дали заради грипени и едни 5 пури или заради шпионаж няма значение може комбинация от двете :)
8
ei gladali sa pres uikenda mnogo filmi to po tas logika shte trebva da arestuvate vsichki v bg edni sa rusofili drugitesa amerokradli anglo manafi turski heroinadghii i kolumbiiski koki
9
Да му изгният доживотно костите на тоя мръсен и долнопробен русофилси мерзавец, а мустакатия крадец да бъде върнат спешно от Белград и да изгният и неговите кости в пандиза измет корумпирана !
10
Същите бомбастични заглавия бяха за Митьо Очите а сега мълчите като Гешев не можа да намери доказателства .Пунта Мара
11
отговор на коментар
Подкрепям с високо вдигнати ръце и кpaка:) Искам във всяка статия да има минимум 100 коментара:Подкрепям с високо вдигнати ръце и кpaка:) Искам във всяка статия да има минимум 100 коментара:)
12
СТАТИЯТА Е ПИСАНА ВСЕ ЕДНО ОТ АНДРЕЙ ГУЛЯШКИ, МОЖЕ ДА СЕ ФИЛМИРА И ПУСКА ЗА СТУДИО Х
13
Аз ще те подпра отзад да не се превърнеш във марионетка..ще Увиснеш като Трайчо Костов но няма да видим дали се плезиш .....И много не дей да искаш,че ще се превъплатиш на Болен Варадеров.......????
14
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
15
И сега Кошлучето, дет беше баш началник в ТВ7, кви ще ги тръшка в бенетето?
16
отговор на коментар
:-( Надявай се! ... Това, чe крaката ми са вдигнати, не ознaчава, че диpя сегс..вземи си думите обpaтно:-(
17
КОМУНИСТ , Б С П ЛИ Е --- ЗАПЛЮЙ ГО ! КОМУНИСТ , Б С П ЛИ Е -- ДО СТЕНАТА !
18
А , БЕ ХОРА --- НЯМА ЛИ В НАШАТА БЪЛГАРИЯ --- БЪЛГАРОФИЛИ ? СТИГА СМЕ ПОДГЪЗУВАЛИ НА ГОЛЕМИТЕ БРАТЯ ! КАТО СА НИ ,, ОСВОБОДИЛИ ,, -- ДАЙ ДА СМЕ ЗАВИСИМИ ДО ГРОБ !
19
примката около радев се затяга...
20
Няма какво да се правите на ощипани а си припомнете за разпасаното поведение през последните 30 години когато бъркахте дружбата между двата народа с порочната практика на проповядване на преданост към комунизма и държавата СССР която вече я няма на картата на света. С руски майки или бащи с родители работили за КГБ някои станаха министър председатели, депутати, министри, евродепутати, шефове на комисии и служби отговарящи за сигурността и отбраната и .... И си помислихте че това ще бъде до безкрай. Къде в кой свят живеете другари дори в Русия Партията на Путин при цялата държавна машина пресираща народа вчера на частичните избори е събрала едва 33%. Какво си мислехте че чрез капиталите на Тайните служби на Русия в КТБ ще купите всички политици? Не другари демократи и комунисти попаднахте само такива лакомии които от години сте на тази хранилка като предводителя ви Костов и агентите работещи дълги години за Русия под прикритието на видни разследващи журналисти, създатели на движения, фондации, медии .... Времето тече и скоро ще спрат и финансовите потоци от спонсорите ви от Сърбия и фондациите работещи против развитието на България като част от НАТО и ЕС. Последната ви надежда за сваляне на властта комсомолката снайперистка Мая на която сте заложили толкова пари другари комунисти и демократи върви към пълен провал поради вродената и алчност и настървеност за рушене
21
САМО БАЙ ДОНЧО ТРАМПАТА!!! ДА МУ Е ЖИВА И ЗДРАВА ЖЕНИЦАТА!
22
Решентиков-Радев-Нинова- Мая снайперистката- комунистите русофили антибългари -сборище руски агенти в България - всички на съд за антибългарска дейност. Защо мислите грипена не си затваря гнусната уста от Дондуков 2? Усеща си края!! Да се почне разплитането на чорапа, ще стане много интересно...
23
Антимедия, прочула се с извратени публикации е постигнала договорка с прокуратурата. Държавното обвинение няма да се самосезира за публикациите и няма да проверява офшорки и милиони на собственика с произход КТБ. Срещу това издателят на немедията организира „марш за законност: „за“ Гешев, против олигархията“. Идеолог и вдъхновител на сделката е известен едрогабаритен депутат-олигарх. При сключване на договорката той хихикал: Най-големият олигарх организира марш срещу олигархията… Преди правихме кампания срещу вредата от цигарите, а контрабандирахме цигари, ха-ха... Не е ли велико! Обичам тая държава - в краката ми е! "Е, и с наша подкрепа", - скромно допълнил един от магистратите. Дупе давам в подкрепа, - бодро се включил и водещият антижурналист. Милионерът-политик и висшите прокурори доста се забавлявали с реакциите в мрежата, че хора от МВР са предоставили на антимедията компрометиращите кадри. Който трябва той ги е предоставил, - превивали се от смях хората, които в действителност контролират правосъдната система, цели институции и тайните служби. Те обаче били категорични, че ако някой посмее дори да намекне нещо за жената, с която живее кандидатът за главен прокурор и за придобитите от нея имоти на смешни цени и предишната й професия, ще бъде жестоко преследван и смазан. Но всичко това, според нас, са слухове. Лицата които, или ако разпознавате в този сюжет са некорумпирани, чисти, големи патриоти, професионалисти, морални стожери и не биха си позволили да участват в подобни договорки. Внушенията, че на „марша“ ще бъдат изпратени шпиц команди от някои футболни агитки срещу хонорар – кеш или в бяло – са несъстоятелни. Нали полицията разследва случаите, когато маскирани носеха кървящи агнешки главички пред ВСС и замеряха с яйца критикуващи прокуратурата и не откри нито извършители, нито поръчители. А българските органи са известни с високата разкриваемост на онова, което разследват… Световноизвестни. Съобщаваме тези съмнителни новини, защото антимедията призовава да се показва истината. Е, самите слухове са истината, а никой не е длъжен да им вярва. Да не забравяме Феликс Едмундович, който е казал: Това, че не сте обвиняем не е ваша заслуга, а наш пропуск. Да живее дружбата между немедиите и прокуратурата. Такава дружба-договор вече е описвана от Фирдоуси в „Шах-наме“, където царят-змей Зохак сключва договор със злия дух Иблис и от Гьоте във „Фауст“… Тук се реализира успешно проект за създаване на свинехора, свинемедии, свинеинституции и дори свинедържава.
24
Сега разбрах защо Руската империя е огромна, a България толкова малка. Защото там е пълно със милиони русофили готови да загинат за марушка Рус, а тук е пълно с гнусни болшевишки българофоби, готови за рубли да продадат род и родина!!
25
Отдавна трябваше да ги арестуват тези долни червени боклуци! Непрекъснато пропагандират терористичната бкп и ссср, развяват знамената на враждебната империя, носят портрети на масови убийци...!?!
26
възмутен от източването на ТВ7 и имал идея да инициира едно всенародно събиране на средства за възстановяване на присвоените пари.
27
Като сте казали "А" давайте до "Я". Малинов е изключително близък с АБВ на Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков. На последния сина му е записан в МГИМО безплатно - да учи, да става "наш товариш" дипломат-руски агент под прикритие в България. Въпрос с повишена трудност - защо е проведена т.нар. "Славянска закуска" без разрешение от МВнР в посолството ни в Москва на 27 септември 2017 г., кои български дипломати са участвали в нея и какво тайно се е обсъждало на нея?
28
И какво- накрая всички руски Бого-фили и български Русо-фили се оказват едни прости ПАРИЧКОФИЛИ и ДАЛАВЕРОФИЛИ, навързани и оплетени като свински черва.
29
Това сдружение "Русофили" е такава перачница на пари, че въобще не се и съмнявам, че са хора на Цветан Василев, сигурно заедно въртят далаверки.
30
а тук за колко пари става въпрос....идея си нямате и разбира се в центура е престъпният ум на василев
31
Далаверите на Цветан Василев и хората му нямат край! Кога най-после мустакатия габровски тарикат ще бъде екстрадиран от Сърбия и вкаран зад решетките за фалита на пирамидата КТБ?
32
Определено освен за фараон, Василев трябва да бъде коронован и за цар на измамите.
33
Всички авери на Василев са престъпници като него…
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 23423
архив

- Тате, тате, циркът дойде!
- Не, тати, не. Това са абитуриентки.

няма нови новини
Днес: 264
hot
най-четени новини в момента
сега
1987
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
МВР с горещи подробности пред ПИК за случващото се под моста "Чавдар" в София (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
5 билки и добавки за по-добър секс
x