Вход
София
Времето в София 3 o C

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Човек на Цветан Василев в центъра на разследването за шпионаж в полза на Москва - шефът на "Русофили" Николай Малинов в афера с 300 млн. лв. дълг на ТВ7 към КТБ

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 30
Починали: 14
Заразени: 485

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Човек на Цветан Василев в центъра на разследването за шпионаж в полза на Москва - шефът на "Русофили" Николай Малинов в афера с 300 млн. лв. дълг на ТВ7 към КТБ

на 09.09.2019
83481
33
РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Човек на Цветан Василев в центъра на разследването за шпионаж в полза на Москва - шефът на "Русофили" Николай Малинов в афера с 300 млн. лв. дълг на ТВ7 към КТБ
Автор: ПИК
09.09.2019
33
83481

Човек на банкера-беглец Цветан Василев е в центъра на разследването за шпионаж, заради което е арестуван бившият депутат от БСП Юрий Борисов, научи ПИК. Става дума за бившият издател на "Дума" и настоящ шеф на движение "Русофили" Николай Малинов. 

Припомняме, че той бе замесен в афера за милиони покрай фалита на КТБ. През 2015 г. формалните собственици на ТВ7 "Краун медия", зад които стои Цветан Василев, подадоха до Търговския регистър искане за прехвърляне на телевизията на бившия собственик на в. "Дума" Николай Малинов, съобщи тогава ПИК. Стана ясно, че по този начин Василев и шайката му са искали да бъде заобиколено задължението от близо 300 млн. лева, което ТВ7 е натрупало към КТБ.

Малинов се отказа и от "Дума", и от БСП през 2015 г., именно за да стане началник на ТВ 7, след като тя вече беше пред фалит, а банкерът Цветан Василев беше напуснал България. Тогава се говореше, че руският олигарх Малофеев ще поеме издръжката на телевизията. Както абсолютно всички медийни начинания на Малинов, това също катастрофира.

Името на Малинов по-късно изплува в редица медийни разследвания, които го сочеха като близък сътрудник на Цветан Василев. Според публикации в "Монитор" шефът на "Русофили" бил офицер за свръзка с руските му олигархични приятели като Константин Малофеев и изпълнявал ролята на острие на Кремъл за налагане на руско влияние над България.

"Бизнесменът и бивш депутат, който е дългогодишен председател на Национално движение „Русофили“, официално се счита за главния проводник на интересите на Кремъл у нас. Блесна на международната сцена с участие в Четвъртия международен ливадийски форум. Форумът се проведе на анексирания от Русия украински полуостров Крим, под егидата на горната камара на Федерално събрание на Русия. Участвали са русофилски организации от цял свят", пише още изданието.

По собствените си самохвални твърдения Малинов се изявил като един от най-страстните агенти за влияние на Русия и идеите му за увеличаване на властта на Кремъл над България и държавите от Източна Европа били горещо посрещнати от представителите на властта в Москва на въпросния форум.

Според изданието русофилските изпълнения на Николай Малинов са част от политиката на Кремъл за налагане на влияние и овладяване на държави от бившия Източен блок, като България, отделянето от европейските им партньори като ЕС и НАТО и приобщаването им към Евразийския съюз.

Не е ясно дали именно тези му изяви или по-сериозни връзки с шпиони или финансови задкулисни сделки са повод за акцията на прокуратурата и разследването за шпионаж. Медийни публикации за Малинов обаче от години сочат, че дипломатическите му напъни, както и на хората му от движение "Русофили" за влияние на Русия са част от т. нар. хибридна война, която Кремъл води за овладяването на България.

Пръв за нея предупреди преди няколко години бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в доклада на МО за състоянието на армията за 2014 година.

Малинов е известен у нас и като бизнесмен и представител на редица руски медии у нас. Той е бивш издател на партийния вестник на БСП „Дума“ и от години има сериозни интереси в овладяването на медийния пазар в услуга на руските си другари. Докато е партиен деец в БСП и издател на печатния им орган „Дума“, Николай Малинов поддържа и тесни бизнес контакти с Цветан Василев, за което свидетелстват и собствените му показания по делото КТБ. Излиза, че с благоволението на банкера-беглец по времето на Малинов „Дума“ едва ли не е издържана с пари от КТБ, пише още "Монитор" в свои разследвания преди време.

В Русия сред близките приятели на Малинов пък бил митичният генерал от съветското разузнаване Леонид Решетников, както самият генерал неведнъж е обявявал. Много добър приятел на Решетников и негов колега в ръководството на Дружеството за развитие на историческото образование „Двуглав орел“ е руският православен олигарх Константин Малофеев. Съответно като приятел на приятеля именно Николай Малинов запознава Малофеев със своя мустакат авер Цветан Василев.

В свое интервю от преди години Малофеев сам разказва, че след фалита на КТБ, когато Василев се укрива в Белград, той се свързва с него чрез Малинов и дори му отива на гости, където двамата олигарси Цветан Василев и Константин Малофеев си говорили.

Както ПИК съобщи преди минути за връзки с Решетников и Николай Малинов е разпитван и арестувания бивш депутат от БСП Юрий Борисов и по всичко личи, че разследването за шпионаж се върти именно около това.

Съмненията за намеса на българската политическа сцена от страна на прокуратурата пък стават ясни от въпросите, задавани на социолога Живко Георгиев. Пред ПИК той съобщи, че днес е бил разпитан в следствието дали му е оказван натиск за негово изследване за нагласите на избирателите преди президентските избори през 2016 г., когато бе избран Румен Радев. Припомняме, че ген. Решетников сам преди време призна в свое интервю, че е имал разговори с Корнелия Нинова за кандидатурата на Румен Радев. 

Преди време ПИК разкри, че именно Николай Малинов е и един от двигателите на идеята да се създаде президентска партия около Радев. 

Малинов е свързан с бившия президентски съветник и сега евродепутат от БСП - Иво Христов и като доскорошен работодател на жена му - журналистката Галя Горанова, която катапултира при него след като напусна в. "Сега" в някакъв абсолютно неоткриваем проруски сайт. След като мъжът ѝ обаче стана дясна ръка на президента, Горанова се е скатала от електронното издание.

Николай Малинов дори ходи преди време при президента да обсъжда отношенията между България и Русия. Малко след това като акт на проруска ориентация на държавния ни глава се тълкува и заявката му, че дава споразумението за СЕТА, подписано от България, на Конституционния съд.

Фигурата на Малинов е потвърждение и на догадките, че новата обществено-политическа инициатива в лицето на "Иван Вазов", подкрепяща Радев, се финансира от Цветан Василев, тъй като в един момент той дори бе въдворен от него като шеф на ТВ7 след фалита на банката, бягството на банкера и срива на самата телевизия. Там той се надяваше да реализира схема с покупката на медията от санкционирания от САЩ и ЕС руски олигарх Константин Малофеев.

Преди това Малинов бе докарал до клинична смърт партийното издание на БСП "Дума", което пое с гръмки обещания да изправи на крака. Впоследствие обаче напусна и него, и БСП, за да отиде в ТВ7 и сега се изживява като свободен русофил, когото не е ясно защо руснаците финансират, ако изобщо го финансират, тъй като авторитетът му у нас е под точката на замръзване и едва ли може да придаде блясък на русофилските идеи. Говори се, че той държи правата и на много руски филми, но очевидно не може да реализира и тази продукция въпреки огромния брой почитатели на руското кино у нас. И тъй и ще си остане като вечния карък за всякакви медийни проекти.

В един момент преди последните предсрочни парламентарни избори Малинов се опита да се прикачи и към "Обединени патриоти", когато още се говореше, че БСП може да спечели изборите и в такъв случай се очакваше да направи правителство именно с тях, но оттам бързо му разписаха червения картон.

Така е стигнал до заявеното като пропрезидентско движение "Иван Вазов". Колкото и да е странно, целта на новата лява проруска формация е същата като на десните протестъри - да се борят за създаването на втора прокуратура, само и само сегашната да не продължава с атаките си срещу родната олигархия и кражбите по високите етажи. В случая с "иванвазовците" битката е за спасяването на банкера беглец Цветан Василев, чиито обвинителен акт всеки момент ще бъде снесен в съда, за което ПИК разкри още преди две години.

Не е ясно дали президентът Радев съзнателно се е поддавал на внушенията на родните русофили, но е абсолютно ясно, че българската общественост е напълно глуха за посланията им. Припомняме, че нито едно от тези лица не им вдъхва доверие, а на учредителната им сбирка през 2017 г. в Стара Загора са се събрали едва 20-ина души, след което проектът заглъхна. 

Предстои да стане ясно дали и това движение е било свързано по някакъв начин с шпионаж в полза на чужда страна и кои ще са следващите разпитани от прокуратурата по мащабното разследване. 

ПИК потърси и Николай Малинов, но телефонът му е изключен. До момента не е ясно дали той също е арестуван или е в неизвестност. Подробности за разпитите на членове на движение "Русофили" разкриха пред ПИК и проф. Ваня Добрева, която е част и от Националния съвет на БСП, както и социологът Живко Георгиев, които също са разпитани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 36360
архив

Разговор по телефона:

- Ало, Пешо, к' во прайш? Чух, че работиш в моргата. Как е?

- Ами к' во да те кажа? Умряла работа.

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1702
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: На безпрецедентен вот депутатите приеха удължаване до 13 май на извънредното положение и промените в бюджета. ДПС, патриотите, "Воля" и независимите подкрепиха ГЕРБ (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Всяка връзка си има зодия... Вижте на коя е подвластна вашата
x