Разследване в ПИК и "Ретро"! Фалшиви промоции и стари храни по празниците - ето ги лъжите на хипермаркетите
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Километрични опашки се вият в хипермаркетите и в магазините за хранителни стоки в цялата страна. В навечерието на Нова година народът се е юрнал да пазарува, защото се задават и повече почивни дни. А търговците трескаво се надпреварват кой ще пробута най-много от вехтите си стоки на изнервените и бързащи клиенти. Защото по-добър шанс, от предпразничен шопинг, да се отървеш от тръгналите към разлагане меса, колбаси, млечни произведения, наистина няма.
Както обикновено, и сега се залага на широко рекламираните промоции. Само че тъкмо те изиграха лоша шега на столичанката Стефанка Р., която преди Коледа се полъгала от лъскавия етикет “Промоция” и купила от търговска верига в подлез на пъпа на София кебапчета само по 29 ст. едното. За цялото семейство – общо 12. Още същата вечер, когато хубаво похапнали със съпруга си и двете деца, ги нападнали силно стомашно разстройство и повръщане. “Повече никога няма да купувам намалени храни, вече не вярвам на никой търговец!”, закани се Стефанка, която донесе едно от лъхащите на спарено кебапчета в “Ретро”.
Независимо от това, че 42 екипа за спешно реагиране на Държавната агенция по контрол на храните от седмица денонощно обикалят търговската мрежа в страната, безобразията по щандовете продължават с пълна сила. Една от чуждите търговски вериги се прочу с развалените си храни на топлия щанд, с макароните с червеи, ядките с буболечки, с детския сок с плесен и др.
Мария Евстатиева от Пловдив се оплака, че се полъгала по етикет за вкусен български кашкавал с атрактивната “коледна” цена от 5 лв. за килограм. Когато отворила опаковката му вкъщи, видяла, че това е вехт и твърд като гьон унгарски продукт от групата на руските ембаргови храни. Очевидно изкупен от наш търговец и препакетиран с български етикет.
Впрочем това е една от най-модерните тазгодишни далавери на бакалите. Тонове меса, птици, колбаси и млечни произведения, предназначени за Русия, но не заминали за империята заради ембаргото, застояват по складовете на Европа. И тя с охота ни ги пробутва на символични цени, само и само да се отърве от развалящите се продукти.
“Внимавайте какво купувате от хипермаркетите по празниците, на всяка крачка ви лъжат с фалшиви коледни намаления! Не влизайте доброволно в капаните!”, предупреди и Павел Кърлев, шеф на Федерацията на потребителите. Според него в тези обекти
работят печени хитреци.
Наскоро обявили на промоция евтино филе “Елена”. И хората се юрнали да го купуват. Но на касите се оказало, че го плащат по нормалните цени, никакво намаление никога не е имало. Или пък рекламираните коледни пилета по 2,99 лв. килото. Отиват хората да си купят от свежите пернати – няма и следа от тях. Уж се били свършили.
Търгашите се състезават по майсторство как да измамят наивниците с мними преференциални цени на стоки, които всъщност ги няма по рафтовете. Идеята е хората да влязат в магазина, пък все ще си тръгнат от него с друга покупка. Най-голямата чужда търговска верига за храни у нас например обяви преди дни промоция на евтини червени грейпфрути. Пенсионерът Марин Бакърджиев от Русе, лют фен на цитрусите, се заредил още по тъмно пред хипермаркета да влезе пръв в него. Но колкото и да търсил екзотичните вкуснотии, не ги намерил.
Ядосан от лъжата повикал една от продавачките. Тя взела да рови в един смачкан кашон и след много зор открила на дъното му единствените в магазина 2 грейпрфрута с намалена цена.
Костадинка Малчева от Стара Загора пък се полъгала по обявените промоции в “Метро”. Пак почти по тъмно влязла в магазина и понечила да напълни количката си с евтината стока. Оказало се обаче, че картинките на рекламна диплянка са пълна заблуда - изобщо няма от красивите цветни кърпи за лице. Мъжките слипове на промоция са с размери за първолаци. Все пак, за да не е капо, Костадинка грабнала поне натрапчиво рекламирания комплект от 3 тави на прилична промоционална цена. Когато обаче понечила да направи баница вкъщи, установила, че те са нестандартни и не влизат във фурната є.
На жена от София два пъти й се случва да купува вмирисан салам от един и същи магазин. Обадила се в Агенцията по храните, но от там изпратили инспектор едва на другия ден. Естествено, той не открил причина за оплакване от страна на клиентката.
В магазин на известна търговска верига в бургаския кв. “Славейков” преди ден бяха хванати пилешки продукти с изтекъл срок на годност, стари панагюрски луканки и вкиснат айрян. В навечерието на Нова година Областната дирекция по безопасност на храните във Варна също е залята от сигнали за предлагане на стоки с изтекъл срок на годност. Масово бакалите сменят етикетите на колбаси, меса, сирена с нови, на които този срок е подновен, съобщи Ралица Петрова. Те въобще не се плашат от глоби, които им налагат санитарните инспектори, защото паричните санкции са смешно малки в сравнение с лесните пари, трупани от нелоялна търговия.
По закон 500 лв. е глобата за физическо лице, хванато с нарушения в магазините за хранителни стоки, а 1500 лв. - за юридическите лица. Бедата е, че най-често санитарните инспектори не искат пари, а издават т.нар. предписания към управителите на обектите. А развалените продукти се унищожават за сметка на продавача. Това си е чиста гавра с клиентите на магазините, особено на хипермаркетите в големите вериги. Неотдавна глобиха с 2000 лв. “Карфур” в мол “Бургас Плаза”, съобщи “Флагман”. Заради незаконна търговия с кюфтета и яхнии. Все едно че бълха е ухапала могъщия магазин, коментират негови клиенти.
Съживяват с оцет вехти салами
Инспектори от Агенцията по храните установиха, че в предпразничните дни търговците масово прилагат ужасяващи трикове за „съживяване” на вехти кренвирши и наденици. Колбасите се увиват в мокри кърпи и така престояват, докато им изчезнат „бръчките” и потъмнелият цвят. Те се опъват и набъбват от влагата. Ако обаче наденицата и кренвиршите вече са започнали да лепнат от старост, в действие влиза оцетът. С него се напоява т.нар. компрес. Той служи и за лъскане на по-скъпите салами – хамбургски, варено-пушено филе, врат, бекон. С напоена в оцета кърпа бакалите пъргаво ги обтриват, докато се отстранят тръгналото гранясване и лошата миризма. Като им придадат търговски вид, нареждат колбасите по рафтовете.


