РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: Бащата на Кирил Петков замесен с ДС и военните в Китай - изпратен още по време на комунизма в Канада (СНИМКИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: Бащата на Кирил Петков замесен с ДС и военните в Китай - изпратен още по време на комунизма в Канада (СНИМКИ)

639312
на 01.11.2021
РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПИК: Бащата на Кирил Петков замесен с ДС и военните в Китай - изпратен още по време на комунизма в Канада (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Странностите в съдбата, бизнес начинанията и политическата кариера на Кирил Петков, който от няколко години е най-положителната персона в медиите на Иво Прокопиев, имат своите дълбоки генетични корени. Това сочи разследването на ПИК, което разкри китайски афери и обвързаности на Петкови и баща му, а в продължението показваме, че именно родителят е в основата на бизнес и политическата му кариера. 

препоръчано

Както и склонността му, меко казано, да преиначава истината, както става ясно от невярно попълнената от Петков декларация, че няма двойно гражданство и така е назначен от Румен Радев за министър на икономиката в предпоследното му служебно правителство. Това научи ПИК след старателно проучване на личния живот и роднинските връзки на Кирил Петков.

Загадъчната му кариера на уж успешен бизнесмен с уж харвардско образование е пряко свързана с "канадските подвизи" на неговия баща Петко Петков.

Твърденията на самия Петко Петков, че се озовава в Канада през 1994 г., тоест, след политическите промени в България, не отговарят на истината. Роденият на 13 юни 1958 г. в София Петко Петков се озовава в Канада още през 1988 г., тоест, преди промените, където по данни на хора от спецслужбите са изпратени и парите на военното разузнаване - заедно с хора, които да се грижат за тях.

На младини П. Петков оставя спомени като за много лош учени, който едва завършва гимназия, и побойник. Не е приет за студен в Софийския университет и затова през втората година от задължителния по това време войниклък кандидатства в специалността "Биология" - педагогически профил в Пловдивския университет, където е приет.

Паметливи обаче разказват, че на конкурсните изпити не се е явил той, а негов набор от казармата, тъй като по онова време военните книжки, които са личния документ на всеки войник в онези години, са били много лесни за фалшифициране.

Година по-късно именно в Пловдив П. Петков се запознава с майката на Кирил Петков - Венета Петкова от Дупница, която е негова опора в следването и в получаването на дипломата му за учител по биология. Затова и Кирил Петков се ражда в Пловдив на 14 април 1980 г.

Познати и колеги на П. Петков го характеризират като агресивен и склонен към участие в побои човек, чието слабо място са жените. П. Петков е пристрастен и към спортни занимания като ски и ветроходство през ученическите си години и бойни спортове през студентските между 1979 и 1983 г. По онова време всички школи по бойни изкуства у нас са под прекия контрол на Държавна сигурност, която под различна форма установява контакти с техните възпитаници.

Остава загадка дали дали ДС са била закрилата на П. Петков, за да бъде назначен на единствената позиция "Биолог", за която няма ценз - в Софийския зоопарк, който е най-престижната институция в сектора в онези години и се намира в центъра на столицата. И то след побой, който нанася на свой колега в софийското училище, където една година преподава биология.

В Софийския зоопарк създава кръжок за млади природолюбители. Сред тях са загиналият български алпинист Боян Петров, за чиито опит за спасяване след изчезването му П. Петков си приписва заслуги, но бе опроверган от съпругата на покойника, която го обвини директно в лъжа.

Сред неговите кръжочници е и адвокатът Николай Хаджигенов, който се прочу като главен запевчик на метежите през миналото лято, развихрено под юмрука на Румен Радев, на които маскареше институциите с яйца и разнасяше ковчези. И с двукратното си избиране за депутат в Народното събрание, където неговата парламентарна група даде всичко от себе си, за да не бъде съставено правителство и Радев да удължи управлението управлението на служебното си правителство и по време на предизборната си кампания за втори мандат.

Паралелно и отново доста странно П. Петков става и нехоноруван асистент в БАН към д-р Петър Берон, разкрит като вербуван още на 29-годишна възраст сътрудник на ДС с псевдоним "Бончев". За досието на д-р Петър Берон за пръв път заговори президентът Желю Желев и това се превърна в повод за остър и вечен конфликт помежду им

И само 5 години след завършването на висшето си образование в Пловдив и шеметната си кариера в София - през 1988 г., П. Петков заминава за Канада с т.н. "Кубински полети". Особеността им се състои в това, че полетите по редовната линия София - Хавана на тогавашния български авиопревозвач "Балкан" се извършват с междинно кацане за зареждане в Канада.

Точно при това кацане П. Петков скача от самолета и се предава на канадските власти, като иска политическо убежище. Аргументът, с който убеждава канадските власти, че има основание за това е твърдението му, че неговата баба е лежала в комунистически лагер "Белене" след 9 септември 1944 г. 

След което П. Петков прекарва известно време в бежански лагер в Канада и се сдобива и със заветното канадско гражданство, което с днешна дата изяде главата и на сина му Кирил Петков и заради подписването на документ с невярно съдържание, и на Румен Радев за противоконституционно издаване на указа, с който го назначи за министър на икономиката в служебното правителство. Така Радев се превърна в първият български президент, нарушил Конституцията на републиката. И ако имаше работещ парламент, щеше да му бъде поискан импийчмънт.

Именно това отпътуване на П. Петков за Канада през 1988 г. поставя поредица от въпросителни за тази възможност. Причината е, че в онези години никой в България не може да получи международен паспорт без съгласието на комунистическата Държавна сигурност. Камо ли син на лежал в комунистически лагер сред 1944 г. българин.

Закупуването на самолетен билет за каквато и да било дестинация в чужбина в онези години също не става без одобрението на Държавна сигурност. Именно това е причината Авиокомпания "Балкан" да бъде глобявана с 20 000 долара за всеки избягал по време на междинно кацане.

Най-пикантното в случая обаче обаче е това, че през 1988 г. П. Петков не заминава за Канада с жена си Венета и 8-годишният по това време Кики, както глезено наричат Кирил Петков близките му, а с любовницата си. Нещо, което няма как да не е известно на Държавна сигурност, тъй като тя проучва подробно всички, които предприемат такива пътувания.

Майката на Кирил Петков - Венета, и самият Кики остават в София. За него се грижат и баба му и дядо му на столичната ул. "Цар Иван Шишман" №18 в апартамента, който днес е обитаван от Кирил Петков, съпругата му Линда с две от децата им. Кирил Петков се пренася там от луксозната си къща в Борово, след като се запрята да прави политическа кариера.

Преди това обаче и бракът на баща му, и неговият брак преминават през сериозни катаклизми. През 1993 г. майката на Кирил Петков научава от "добри хора", че липсващият й от 5 години съпруг е предложил годеж на любовницата си, с която е заминал за Канада. И моментално иска развод.

Не е ясно кой възпрепятства развода, макар познатите им да се досещат. Но П. Петков скоропостижно се връща в България и след дълги увещания през 1994 г. семейството заминава за Канада. Този път в състав П. Петков, съпругата му Венета и 14-годишният Кики. Именно тази година посочват и П. Петков, и Кирил Петков като момента, в който са отпътували за Канада. Семейството се заселва във Виктория, Британска Колумбия. А Кики завършва тамошния университет във Ванкувър.

Подобно на баща си, и той се запознава с 2 години по-голямата от него своя съпруга Линда Макензи като студент и бързо сключват брак, тъй като тя очаква първото им дете. П. Петков е против този брак, най-вероятно защото има други планове за сина си.

А вече в България обременената и изтощена от гледането на три деца в отсъствието на вечно заетия си мъж Линда в един момент напуска семейното гнездо и заживява с друг мъж. Кирил Петков обаче успява да се пребори за семейството си и да възстанови цялостта му и оттогава е... мъж под чехъл.

Но преди събитията да вземат такъв обрат бащата П. Петков се занимава с всякакви дейности. Включително, според бивши кадри на ДС извършва услуги за тях като издирва българи, дължащи пари в България. Сприхавият му нрав и склонността му към побои го вкарват в приключение с канадски полицай, който според собствените му разкази пред познати завършва само с... пробация за него.

В един момент П. Петков успява да се сдобие с признанието на канадските власти на неговото образование като биолог и започва да работи по проекти. Последният проект, по който работи преди да се завърне окончателно в България е повече от любопитен - изследването на някакви змии на остров Гуам.

На остров Гуам обаче не може да се попадне току-така заради някакви змии, защото е стратегически важен за САЩ и целия регион. Пентагона го нарича "Върхът на копието" или "Стационарният самолетоносач в Западния Пасифик". Две трети от територията му от общо 544 кв. км. са заети от военни инсталации с около 6000 души постоянен личен състав на армията на САЩ. Той е тяхна и военноморска база с 4 подводници, и военновъздушна база, която често създава напрежение и между Вашингтон и Пхенян и между Вашингтон и Северна Корея. Така, че целта на посещението му е редно да се търси другаде...

В биографията на Кирил Петков също изплува остров с военна база, но китайският Хайнан, където е базиран бизнесът на китайския инвеститор Чан, за връзките на Петков с когото ПИК подробно разказа в първата част на разследването си.

А биографиите на бащата и синът в България продължават с вече остър политически привкус като основатели на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов "Да, България" и обвързване на обитателя на президентството Румен Радев в китайските връзки на Кирил Петков и фабриките за интелектуални продукти на български студенти и учени, известни като т.н. "Харвардски курсове" и организирани заедно с колегата му Асен Василев. Както и с твърде съмнителния бизнес и на двамата.

Но това е друга история, разказът за която предстои в следващите части на разследването на ПИК.

Колкото до развоя на семейните отношения на двамата Петкови, бащата и синът се завръщат, работят и се изявяват в България. А съпругата и майка на Кирил Петков до ден днешен живее и работи в Канада. И очевидно нито тя липсва на съпруга си и на сина си, нито те - на нея.

Майката на Петков

Петков и канадската му жена обичат луксозните почивки

Баща и син на учредяването на ДБ на Христо Иванов

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да променят отношението си към колегите, Везните да очакват конфликти с близките
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК