Вход
София
Времето в София 19 o C

Ревизоро вдигна ръце: Край Червен бряг е страшно, има сигурно 100 тона боклуци! Правим национално турне на отпадъците

Ревизоро вдигна ръце: Край Червен бряг е страшно, има сигурно 100 тона боклуци! Правим национално турне на отпадъците

на 03.07.2020
79787
0
Ревизоро вдигна ръце: Край Червен бряг е страшно, има сигурно 100 тона боклуци! Правим национално турне на отпадъците
Автор: ПИК
03.07.2020
0
79787

Екоминистърът Емил Димитров вдигна ръце от боклука на бизнесмените Бобокови край Бобовдол. Той направи страшна прогноза - отпадъците може да достигнат 100 тона.

"Какви са тези бизнесмени, държавата сега трябва да плаща заради тях. Не може след всеки камион да ходят инспектори и да следят какво и къде го заравят", избухна Ревизоро в студиото на БНТ.

"Отпадъците в Червен бряг показват това, което се случва в цялата страна от години и ако не променим закона, ще търпим последствия. Има фирми и големи бизнесмени, които внасят и преработват и след това не си изнасят отпадъците и ги заравят. Ние после ги търсим по села, градове и дерета и след това държавата се заема да утилизира отпадъците на тези, които са правили успешния бизнес", добави той.

По повод скандалите с отпадъците Димитров посочи: "Когато скандалите са в Министерство което не е от управляващите, всичко е добре“.

На въпрос на кого са тези отпадъци, министърът посочи: "Няма да казвам имена, разследващите органи ще кажат, но трябва да направим инвентаризация“.

"Затворили сме една площадка, подготвят се още две - да им се отнемат разрешителните. Обикаляме цялата страна и се оказва, че на площадка, предвидена за малко количества отпадъци, някой е разрешил десетократно повече. Правим национално турне на отпадъците в страната. Половината от отпадъците са заровени и ние трябва да обикаляме да ги търсим“, посочи той.

"Във Върбица имаме опасни отпадъци от акумулатори. Държавата трябва да дава огромни средства, за да ходи след бизнесмените и да им оправя боклуците. Какво ще правим с тези отпадъци? Държавата даде много пари да закрие местните сметища в Върбица и да ги рекултивира. След това се дадоха огромни средства, за да се направят регионални депа. Тези депа бяха взети ба лична употреба и заразят огромни количества отпадъците. Тези депа на 5 – 6-ата година вече са пълни. Кметовете, за да им излезе по-евтино, си направиха местни тайни нови депа, които да не са на територията на общината, защото така после Общината ще трябва да ги рекултивира. Всеки търси къде има терени да си направи тайно депо и после държавата да му чисти. Това се случва във Върбица, дано не е само в територия на „Натура 2000“. Нарочно са гледали да е на чужда територия“, обясни Ревизоро.

„Заловили сме камион, който е на Общината. Имах подозрения, че правят местни депа и след като се напълнят те, се обаждат и очакват държавата да им ги изчисти и рекуливира. Когато става въпрос аз това депо, казах докато не ги заловят да не се намесваме“, допълни министърът.

"Тонове боклук се заравят с багери и никой не знае къде е това депо. Сега държавата трябва да се грижи за това сметище в Червен бряг. На този отпадък, заровен преди 4 - 5 години, не му е мястото там. Сега някой трябва да извади пари и това е държавата, може и около 100 това да излезе това. Това е изключително скъпа дейност. Село Рупци не е отворено още, но ще видим и там какво ще излезе. Какво място имат румънски и словенски акумулатори тук? Какво място има в България европейски боклук, който не се внася, за да се преработва и рекултивира? Оказа се, че от 2007 г. имаме затлачени проблеми, които някой сега смята, че за 2 месеца трябва да се решат. Партийни функционери взимат решения и ги спускат на изпълнителната власт, без да се въобразяват това трябва ли да стане, полезно ли е или не“, каза още Димитров.

Той коментира и проекта за пътеките край Седемте Рилски езера. "Не е нормално да има багер там, разбира се. Не се прави така. Проблемът е, че ще ни спрат европроектите след този случай", заяви министърът.

Димитров заяви, че там няма нужда от ОВОС, тъй като няма строителство. Трябва да се реши - дали проектът да бъде тотално спрян или да се продължи, за да не се загубят предвидените европейски средства.

Министърът коментира и спорните промени в Закона за биоразнообразието.

"Две години законът се бави и чака. Ставам министър на три дни и го чета пред всяка комисия, и казвам, че трябва да се приеме. Защо обаче аз трябва да се чувствам виновен, че някой не му харесва този закон", подскочи Ревизоро.

"За Перник никой не каза - мерси, а веднага да видим и другите градове. Ами, закачете ми и селата", коментира Димитров относно проблема с водата в Радомир.

Ревизоро продължи да се жалва - за калпавите закони, за натрупаните с годините проблеми и за целия хаос в ресора му. "Нямам две ръце, има неща от 10 години. Работя със закона, който са ми дали", отсече той.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 24761
архив

Целият свят е театър, а хората, живеещи в него, са в шок от цените на билетите.

няма нови новини
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
сега
1984
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Радев отговори на Борисов: Доверието в управляващите е изгубено! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е всяка храна да е афродизиак
x