Роден астрофизик успокои: Шансът китайската ракета да падне на сушата е минимален

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Роден астрофизик успокои: Шансът китайската ракета да падне на сушата е минимален

7019
на 08.05.2021
Роден астрофизик успокои: Шансът китайската ракета да падне на сушата е минимален
Автор:   ПИК

Шансът останките от китайската ракета да паднат на сушата е минимален. Това коментира пред Би Ти Ви астрофизикът Тихомир Димитров.

препоръчано

Той обясни, че днес или най-късно утре сутрин ще знаем точно къде ще се приземят отломките.

„Съществува вероятност да падне и на континентите, но ако говорим за шансове – горе-долу две-трети е шансът да падне в океана, а една-трета на сушата“, уточни Димитров.

Той коментира, че когато ракетите излитат от Земята винаги излитат на изток, за да имат помощ от въртенето на планетата. Обикновено на изток от площадките има голям воден басейн – океан, най-често.

„Китайците може би нещо не са доизчислили – каза астрофизикът. - Тези ракети трябва безопасно да си изгарят в атмосферата. Тази е около 30 метра висока, това е огромно нещо. Да се надяваме, че ще се разпадне на по-малки части и ще изгори в атмосферата“.

За преминалите над България сателити на Илън Мъск, астрофизикът коментира, че те са част от по-голяма цел.

„Целта е да доставят високоскоростен и широколентов интернет по цял свят, като това е услуга, с която Мъск да си набави пари за създаването на ракета и мисия до Марс“, казва Димитров.

Той добави, че е много важно в бъдеще изстрелването на сателити да става със строги регулации, защото те пречат на астрономическите наблюдения.

 

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 164
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това