Румен Петков на паметна вечер за маестрото: Светлин Русев бе образец за достойнство и интелект! В кабинета на министъра на културата стои едно нищожество

Лица

Румен Петков на паметна вечер за маестрото: Светлин Русев бе образец за достойнство и интелект! В кабинета на министъра на културата стои едно нищожество

9773
на 20.04.2022
Румен Петков на паметна вечер за маестрото: Светлин Русев бе образец за достойнство и интелект! В кабинета на министъра на културата стои едно нищожество

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

„Много е важно да не се разделяме с хора като Светлин и да направим така, че обществото ни да не се разделя с тях, ако искаме да запазим достойнството и силата на българския дух“. Това каза Иван Гранитски на вечер в памет на Светлин Русев (1933-2018), организирана от политическа партия АБВ. Политици, колекционери, дипломати, живописецът проф. Ивайло Мирчев – един от любимите ученици на Русев, Нешка Робева присъстваха на вълнуващата вечер.

препоръчано

Лидерът на АБВ Румен Петков, който бе приятел и съгражданин на маестрото, сподели пред „Ретро“ как ще запомни големия художник.

- Г-н Петков, какъв спомен ще запазите за Светлин Русев?

- Безкомпромисността. И почтеността. Когато ме избраха за кмет на Плевен, един от ангажиментите ми беше да изградим втория и третия етаж на неговото дарение от живопис и скулптура в сградата на старата градска баня, която е архитектурен паметник. Беше направен първият етаж и по една или друга причина много години се бавеха вторият и третият. Аз ходех пеша на работа. Един ден вървя и виждам пред банята, която се намира срещу общината, един камион. Аз съм на два дена кмет. И си викам – Светлин малко е избързал с докарването на творбите. Не сме готови. Отивам и виждам, че те изнасят работи отвътре. Влизам и казвам: Майсторе, какво става? Светлин ми отговаря: „Прибирам“. Как ще прибираш, нали ще правим дарението? Той каза: „А, фразата „имал –дал“ е отношение“. Питам какво е станало? Оказа се, че негов познат чул от бившия кмет в разговор на площада преди 20 дена: „Абе, тая галерия на Светлин… никой няма намерение да я прави. Имал – дал!“.Разказвам случката като пример за неговата безкомпромисност. Защото понякога амбициите с компромиси граничат с неграмотност и с пошлост. А при него тази почтеност и безкомпромисност заслужават почит и уважение.

- Как бихте описали интелектуалния мащаб на Светлин?

- Нямам амбицията да мога да опиша неописуемото. Подчертавам още веднъж – почтеност, съчетана с изключителен интелект. Затова имаме амбицията да съберем всичките му изказвания от откриване на изложби, публични позиции, които е заемал, защото това би бил един прекрасен учебник по достойнство, патриотизъм, съчетани с един огромен интелект.

- Какво би било различно, ако сега той беше сред нас?

- Мисля, че отношението към колекционерството, към изкуството, към „Квадрат 500“, към Националната художествена галерия, въобще към творците щеше да бъде много по-различно.

- И към културата като институция вероятно?

- Е, виждаме това нищожество, което в момента заема кабинета на министъра на културата…

- И въпросният министър Атанас Атанасов, срещу когото скочи част от гилдията, не си подава оставката и никой не му я иска?

- Това може да го направи едно нищожество. Но равними с него не му искат оставката. А равнимият е един – министър-председателят. Не може една такава човешка несъстоятелност да заема този пост.

- Какво би казал Светлин Русев за настоящия министър на културата?

- Не смея да се ангажирам с такъв отговор. Но Светлин щеше да го каже тихо и щеше да го чуе цял свят.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК