Вход
София
Времето в София 16 o C

Румен Радев къса опашката си - изгони Узунов от антуража си след аферата с Бобоков! Ето кой смени оскандаления секретар като дясна ръка на президента (СНИМКА)

Румен Радев къса опашката си - изгони Узунов от антуража си след аферата с Бобоков! Ето кой смени оскандаления секретар като дясна ръка на президента (СНИМКА)

на 30.06.2020
151434
0
Румен Радев къса опашката си - изгони Узунов от антуража си след аферата с Бобоков! Ето кой смени оскандаления секретар като дясна ръка на президента (СНИМКА)
Автор: ПИК
30.06.2020
0
151434

Оплетеният в скандалната афера с търговия с влияние секретар Пламен Узунов е разжалван напълно от Румен Радев. Президентът е изхвърлил бившия си най-близък довереник от обкръжението си, след като цяла България видя шокиращите чатове между него и милионера Пламен Бобоков, видя ПИК.

Припомняме, че от тях стана ясно, че в скандала е забъркан и лично Румен Радев, който освен, че също е говорил с Бобоков, е назначавал посланици по негово желание. Затова и спешно се опитвал да се отърве от опетнения си секретар и да се разграничи максимално от него. 

Това е причината при последните три пътувания на Румен Радев вече да не го придружава Узунов. Той е заменен с друг приближен на президента, назначен лично от него в администрацията на "Донкудов" 2 - дългогодишният му приятел Николай Копринков. Именно той бе щракнат вчера плътно до Радев по време на обиколката му из Северозападна България.

Новата роля на Копринков стана основна тема за коментари в президентството, тъй като до момента такова доверие не му е било гласувано от държавния глава. Досега плътно с него по време на пътуванията му из страната и дори визити по болници бе именно Пламен Узунов. Той организирал цялата му програма и подробностите около посещенията, както и беше неизменна част от делегацията му. 

Липсата му в антуража на Румен Радев сега се счита за ясен знак, че той е напълно разжалван от президента. Държавния глава се чуди как да се измъкне сух от скандалната афера с търговия с влияние и обяви, че твърденията на прокуратурата трябвало да се докажат в съд и едва тогава щял да уволни Узунов.

Истина обаче е, че той няма как да си позволи подобен ход в момента, дори да иска. Ако поиска оставката на секретаря си, това би означавало, че признава твърденията на разследващите за тесните връзки на Бобоков с "Дондуков" 2, в които е оплетен и самият той, както става ясно от чатовете. В същото време обаче разграничаване на президента от Узунов е достатъчно показателен знак за това, че Румен Радев час по-скоро иска да се отърве от всякаква връзка с уличаващия го в лобизъм скандал. 

Новият доверен човек в антуража на Радев - Николай Копринков, обаче едва ли е много по-добър вариант от Узунов. Както ПИК разкри в свое мащабно разследване, почти всички от екипа на президента са компрометирани и замесени в различни далавери. 

Секретарят му по вътрешната политика Копринков е бил съдружник и управител във фирма "Дийонима“, преди да акостира на "Дондуков" 2 като стар приятел на президента. Той се оттегля от фирмата, когато става кмет на село Труд и с нея остава да се разпорежда неговата майка – Диана Руменова Копринкова. 

В края на миналата година фирма "Дийонима“ решава да построи "Сграда за търговия, услуги и складови дейности”. Проектът предвижда нова сграда на един етаж с необходимите към нея обслужващи помещения. Сградата ще бъде с пет магазина за промишлени стоки с обща застроена площ около 410 кв.м. и склад за съхранение на препарати за растителна защита с площ 390 кв.м.

Интересният детайл е, че имот № 73242.501.10, кв.1 по плана на село Труд, община Марица, предмет на инвестиционното предложение, е в границите на защитена зона BG0000444 "Река Пясъчник” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, приета от МС с Решение № 122/02.03.2007 г.

В инвестиционното предложение на фирмата се твърди, че в склада няма да се извършва разливане, преопаковане, разфасоване и продажба на препарати. Отпадъчните битови и производствени води ще се отвеждат в септична яма, а не в канализационна система. Това представлява сериозна заплаха за просмукване на отрови в подпочвените води, а присъствието на имота, на който ще се изгради този 800 кв.м комплекс в защитена зона, е изключително скандално.

Още по-скандално е, че с Решение № ПВ–170–ПР/22.12.2016 год. РИОСВ-Пловдив решава, че не е необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение.

Малко след публикацията на ПИК от президентството разпространиха в удобни медии новината, че Узунов бил в отпуск. Не уточняват обаче дали той е принудителен покрай скандалите на "Дондуков" 2.

Узунов придружаваше Румен Радев за последно при посещение на полигон на НСО край София, преди да гръмне аферата на "Дондуков" 2

Копринков до Радев вчера - и двамата са без маскина закрито

Довереникът на Румен Радев стиска руското знаме в ръка като кмет на село Труд с тогавашния руски посланик у нас Юрий Исаков

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 14520
архив

Преди около час · .. Марсоходът "Феникс", с който вече втора седмица специалистите от НАСА безуспешно се опитват да установят комуникация, бе открит в Перник с пренабити номера...

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1980
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
СКАНДАЛ В ПИК! Радев на частно събитие при пловдивски баровец в Деня на независимостта! Недоволни граждани му искат оставката (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Кога да обявите връзката си в социалните мрежи
x