Русе изскочи начело по поскъпване на жилищата

Икономика

Русе изскочи начело по поскъпване на жилищата

6335
преди 4 часа
Русе изскочи начело по поскъпване на жилищата
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Жилищата продължават да поскъпват" отдавна вече не е новина. Новина е обаче, че има разместване при градовете с най-бързо покачващи се цени на къщи и апартаменти. Изненадващо в тази класация, години наред водена от София, Варна, Бургас или Пловдив, начело излезе Русе. Това разкриват най-новите данни на Националния статистически институт - "снимка" на ситуацията през второто тримесечие на 2024 г. 

препоръчано

Оказва се, че за година жилищните имоти у нас са поскъпнали средно с 15%, а само през втората четвърт на годината спрямо първата  - с 3.4 на сто. Зад средните проценти обаче стоят огромни различия - в София и Бургас за три месеца цените са нараснали с по 2.9%, в Пловдив повече - с 5.3%, а в Русе е регистриран "овчарски скок" - 13.2 на сто. Има и друга изненада - през периода април-юни в Стара Загора цените дори са намалели, макар и символично - с 0.2%.

За съжаление, статистиката само регистрира промените, но не ги обяснява. Също за съжаление, НСИ още преди години спря да публикува актуални данни за най-същественото - как се движат средните цени на жилищния пазар по области и градове.

Но и данните за процентните изменения са полезни - очертават пазарните тенденции. Засега посоката остава "нагоре". 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Телците да не пътуват, Лъвовете да не влизат в конфликти, проблеми за консервативния Скорпион
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Вътрешният министър: Започва спецоперация за търговия с вот в цялата страна. Мирослав Рашков ще изпълнява длъжността главен секретар (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Вътрешният министър: Започва спецоперация за търговия с вот в цялата страна. Мирослав Рашков ще изпълнява длъжността главен секретар (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК