Русия си поиска обратно ваксините от Словакия

Европа

Русия си поиска обратно ваксините от Словакия

11334
на 08.04.2021
Русия си поиска обратно ваксините от Словакия
Автор:   ПИК

Руският Фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за маркетинга на ваксината "Спутник V", заяви днес, че Словакия трябва да върне получените количества от препарата поради множество нарушения на договора за купуването им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

препоръчано

Фондът твърди, че в разрез с договора словашката агенция за контрол върху лекарствата е дала "Спутник V" за изследване в лаборатория, която не е сертифицирана в ЕС. По-рано днес от агенцията казаха, че получената ваксина е различна от образците, тествани от лекарствения регулатор на ЕС и от списанието "Лансет".

Според съобщението на РФПИ, поместено в "Туитър", всички партиди на "Спутник V" са с еднакво качество, преминават през строг контрол на качеството, а това качество е потвърдено и от регулаторните органи в 59 държави. Затова фондът е поискал ваксините да бъдат върнати, а тестваната в Словакия партида да бъде дадена за проверка в сертифицирана от ЕС лаборатория, посочва ТАСС.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер каза днес, че той и президентката Зузана Чапутова са били уведомени за намерението на вицепремиера и министър на финансите Игор Матович да посети Русия, за да обсъди въпроса с руската ваксина. Преди това словашкият външен министър Иван Корчок бе обявил, че Матович заминава за Русия без одобрението на правителството. Вчера Матович е казал, че влиятелни политически сили в Словакия се опитват да осуетят прилагането на руската ваксина в страната.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО)
ново
Днес: 212
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това