Руско списание: Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел

СВЕТЪТ ДНЕС

Руско списание: Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел

13925
на 26.11.2018
Руско списание: Не Брекзит, а Италия е основната грижа на Брюксел
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Преговорите за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността навлязоха на финалната права, но вниманието на европейските политици сега да не е насочено към Брекзит, а към Италия. Изострянето на отношенията между Европейската комисия и правителството в Рим след идването на власт на популистите е основната грижа на Европейския съюз, твърдят в редакцията на руското аналитично седмично списание "Експерт".
Италия е една от страните в основата на идеята за обединена Европа и в продължение на много години бе сред най-изявените проевропейски страни. Но с идването на власт преди половин година на правителството на дясната партия "Лига" и популисткото движение "Пет звезди", Рим започна да провокира конфликти в отношенията с Брюксел - най-напред по въпроса за миграцията, а сега и за бюджета. Много бяха обещанията в хода на предизборната кампания в Италия и сега властите се опитват да изпълнят поне част от тях. Но на пътя на увеличението на разходите в бюджета на страната се оказа Европейската комисия, която настоя Рим да преработи плановете си. Италианското правителство отказа да направи отстъпки, но и Брюксел изрази твърдите си намерения да стигне докрай в спора. Това означава, че Италия рискува да се превърне в първата европейска държава, която може да бъде реално наказана за "прегрешения".
Италианската икономика, третата в еврозоната, традиционно се развива много бавно. Бюджетният дефицит на Рим не е толкова голям, за да предизвика подобна сурова реакция от страна на Брюксел, но на раменете на Италия има много тежък товар - огромен дълг, който не позволява на страната да прекъсне дългосрочната си цел, а именно - да успее да си стъпи на краката.
След представянето на новия бюджет на Рим в Брюксел се хванаха за главата. Той бе признат за нереалистичен и затова ЕК настоя Рим да промени ключовите параметри. Правителството на премиера Джузепе Конте, което всъщност се ръководи от вицепремиера и министъра на вътрешните работи Матео Салвини, който е и лидер на "Лига", отказва да внесе големи промени в основния финансов документ на страната. Италианските власти твърдят, че изискванията на ЕК за промяна на бюджета може да доведат до унищожение на страната. Луиджи Ди Майо, вицепремиер на Италия и лидер на движението "Пет звезди" - част от управляващата коалиция, определи исканията на ЕК като опит да накара италианците да приемат бюджета с "кръв и сълзи".
"Много е трудно да се повярва на това", каза Ди Майо пред репортери, "но те не разбират заобикалящата ги реалност".
Италианският вицепремиер увери, че правителството се опитва да избегне прекомерен бюджетен дефицит за следващата година, което може да бъде провокирано от плановете за увеличаване на разходите. Но внасянето на промени в основните параметри на основния финансов документ за 2019 г., т.е. да се "жертват италианците", няма как Рим да допусне.
Позицията на Рим е ясна: поне по отношение на основните параметри, италианското правителство не възнамерява да промени новия бюджет. Управляващата коалиция бе категорична, че това е невъзможно. Популистите потвърдиха, че възнамеряват да изпълнят дадените пред избирателите обещания, които изискват увеличаване на разходите в бюджета. Това само бе себе си ще доведе в крайна сметка и до увеличаване на дефицита на страната.
В рамките на бизнес конференция в Падуа италианският финансов министър Джовани Триа призова ЕС да обърне повече внимание на икономическия растеж. Според него, прогнозите на ЕК са за забавяне на италианската икономика, но подобна е и оценката за икономиките на още две основни държави в Общността - Германия и Франция.
"Проблемът за икономическия растеж е общоевропейски. Той трябва да бъде решен съвместно, а не за всяка страна поотделно, а още повече - без никаква конфронтация. Изглежда, че Европа не е наясно със ситуацията и не е в състояние да преследва макроикономическа стабилизираща политика", коментира финансовият министър на средиземноморската страна.
Ето и какви са финансовите и икономическите цели на Рим за следващата година: бюджетен дефицит от 2,4% и икономически ръст от 1,5%. Според Брюксел двете цифри изглеждат прекалено оптимистични и трудни за изпълнение. Бюджетът предвижда промени в пенсиите и данъците, които ще костват 37 милиарда евро на страната. Две трети от тях - 22 млн. евро, ще трябва да бъдат взети назаем, т.е. те ще увеличат бюджетния дефицит.
Италианският бюджетен дефицит, от една страна, не е толкова голям и се вписва в рамките от три процента, но огромният държавен дълг на Рим, най-големият в Европа, прави ситуацията значително по-трудна, предава Фокус.
Що се отнася до Брюксел, ЕК може да предприеме следните стъпки срещу Италия. На 21 ноември изпълнителният орган на ЕС произнесе решения за бюджетите за 2019 г. на страните-членки на еврозоната и настоя Рим да им се подчини.
Публикуването на отрицателен документ във връзка с Италия автоматично ще доведе до началото на процедурата за налагане на наказание, която включва както дисциплинарно (лишаване от правото на глас), така и финансово наказание (до 0,2% от БВП на страната). На Рим ще бъде предложено в рамките на три до шест месеца да намали бюджетния дефицит до нивото, изисквано от ЕС, като се вземе предвид италианската реалност, т.е. огромният дълг на страната.
Майските избори в Европа усложняват допълнително ситуацията. ЕК едва ли ще дръзне да дразни популистите и евроскептците преди вота. А това означава, че важни решения преди гласуването едва ли ще бъдат взети.

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК