САМО В ПИК: Адвокат Марин Марковски разкри каква присъда чака убиеца на Милен Цветков и дали има възможност да бъде спасен от богатите си родители

Крими

САМО В ПИК: Адвокат Марин Марковски разкри каква присъда чака убиеца на Милен Цветков и дали има възможност да бъде спасен от богатите си родители

392776
на 20.04.2020
САМО В ПИК: Адвокат Марин Марковски разкри каква присъда чака убиеца на Милен Цветков и дали има възможност да бъде спасен от богатите си родители

22-годишен, дрогиран, със скъп джип и висока скорост уби вчера на пътя журналиста Милен Цветков. Без да му остави никакъв шанс. Цветков е спрял на червен светофар при спазване на всички правила на пътя, но Кристиан Николов буквално го помита с мощното си возило и го убива. Дрогираният шофьор е задържан за 24 часа, предстои да му бъде повдигнато обвинение, но колко може да бъде присъдата за един такъв джигит, поредния качил се да шофира дрогиран и убил човек на пътя. Именно затова потърсихме експертното мнение на адвокат Марин Марковски, който беше и чест гост на Милен Цветков в предаването му по Нова телевизия и го познаваше лично. Ето какво каза преди репортер на ПИК адвокат Марковски: 

препоръчано

- Г-н Марковски, като опитен юрист как ще коментирате последиците от инцидента с Милен Цветков и каква може да е присъдата на шофьора, причинил смъртта му?

- Присъдата за едно престъпление се определя от предвиденото в Наказателния кодекс. За това престъпление – непредпазливо убийство при шофиране под влияние на наркотични вещества, наказанието е свързано с високата обществена опасност на това жестоко престъпление. Текстът предвижда наказание от 3 до 15 години лишване от свобода.

- От какво ще зависи определянето на размера?

- При определяне на размера на наказанието съдът ще се съобрази с мого неща,които да определят точната за този човек, убил известен журналист, който ще липсва на всички. Но когото и да убиеш, става дума за живота на човешко същество и трябва да има справедливо наказание.

В случая предполагам, че съдът ще се ориентира в по-високата граница на този текст. Определящо е това, че той кара с употреба на синтетичен наркотик. Това е адска смес – канабис и амфетамини. Човек, който употребява това, не е в никакво нормално състояние  и по същество не е и човек. Дори не може да се сравни с някои от животинските видове, защото тези неща действат така, че реакциите на мозъка са напълно непредвидими, а той може дори да няма инстинкт за самосъхранение. Той става един биоробот, който не знае какво прави. Това е резултат от употребата на наркотици. Никой не знае какво ще направи.

Затова преценката за присъдата ще е основана на това, че е злоупотребил с наркотици. Всеки, който прави това, има избор. Той е предприел сам този риск.

- Кои факти имат тежест в съда?

- Съдът ще отчете и факта, че Милен Цветков няма никаква съвина за причиняване на катастрофата. Той по никакъв начин не е нарушил закона за движение по пътищата, нито е правил нещо. Той е бил спрял на червен светофар. Този, който го удря с аудито, не е спрял въобще. Когато той кара, първо среща червен светофар и няма друга възможност, освен да спре, но не го прави. Освен светофара, там е и спрялата кола на Милен Цветков, но явно и нея не е видял. Явно е бил в такова състояние, че не вижда и не знае какво се случва около него. От удара на колата отзад се вижда жестокостта на удара.

Въпреки, че няма спирачен път, технически по ударите ще може да се направи експертен извод за скоростта, с която аудито е ударила колата на Милен Цветков. Това също ще има влияние за преценката на присъдата.

Дотук има няколко нарушения – шофиране с употреба на наркотици, неспиране на червен светофар, несъобразена скорост, невиновност на жертвата, а вероятно и други неща, които ще бъдат установени от проверката. Всички това ще отмери каква ще е присъдата на това лице и тя няма да бъде лека, а ще се отиде към сериозно наказание.

Аудито е много скъп автомобил и сигурен и се вижда, че на този шофьор му няма нищо. Скъпите коли са по-безопасни. Така излиза, че тези, които нямат възможност да си купят скъпа кола, те ли трябва да загиват по пътищата? Тези, които карат тези огромни и обезопасени коли, трябва да бъдат още по-внимателни на пътя.

- Стана ясно, че при дрогираният шофьор е пътувало момиче. Носи ли то наказателна отговорност, за това че не е предотвартило качването на този човек след употреба на наркотици зад волана?

- За инцидента тя не носи отговорност. Трябва да се установи дали тя е знаела за това, че е бил под такова влияние. Но дори да е така, тя не е собственик на автомобила и не може да му вземе ключовете.

Но ето и този факт – на тях и на двамата им няма нищо, а загива Милен Цветков. Той не му е дал шанс да живее с тежката кола и скоростта, с която го удря. Ключово е също, че ударът е бил отзад, защото така не се отварят въздушните възглавници.

-  Как да се справим с тази война по пътищата? Какво може да се направи?

- Трябва да се помисли в подобни случаи, когато има много висока степен на обществена опасност, да се приемат по-сериозни текстове от тези. Когато става дума за дрогирани и пияни шофьори, са нужни по-сериозни присъди. 3 години означава, че някой може да получи дори условна присъда и само да се подписва. Това е недопустимо. Трябва минимумът да е 5 години, за да няма жалби и допускане на условни присъди.

Хората, които карат скъпи коли, имат и много пари. Не искам да обобщаваме, но се случва и това – Темида да се наклони от някоя торба с пари.

- Особено напоследък е актуална темата, след като стана ясно, че има възможности за пробив в системата и разпределението на делата да не е никак случайно...

- Това, че може да се заобиколи случайният избор е изключително опасно за доброто правосъдие и означава, че тук са загърбени добрите европейски практики. Това, което се случва поставя въпросът дали трябва всички присъди в България да бъдат отменени от датата на въвеждане на тази система? Върховният съд прие, че загърбването на случайния избор на съдия не е абсолютно основание за отмяна, но ако това е съчетано с други процесуални отношения, вече става сериозно.

Не искам като адвокат да давам съвети на осъдените, но може да завалят потоци от молби и да се търсят процесуални нарушения, което е много опасно.

 - Случаят е именно такъв, защото по информация на ПИК става дума именно за човек, който не е никак случаен – майка му и баща му са големи бизнесмени с възможности, съдружници на Миню Стайков...

- Може би тук става въпрос и за нещо друго в този случай. Богатското глезено момче, което си позволява да безобразничи в живота. Обикновено разумните родители с такива деца се стараят да ги образоват и да ги вкарат в техния бизнес. Но започват от най-ниското стъпало.

- Вашият син е такъв пример и е уважаван адвокат.

- Той си обича професията.

Но ако се върнем на случая – ето, че се появява призракът на торбата с парите, която удря по везната на правосъдието. Не може предварително да се говори за това, разбира се, защото вие, журналистите, няма да оставите така този случай. Вие ще съберете факти и сте половин следователи. Затова в този случай не е толкова опасно, че ще е загърби законът, защото са насочени всички прожектори. Няма да си позволи някой съдия да вземе пари, ако е склонен изобщо, защото делото е шумно.

- Нищо не е сигурно, защото и делото срещу Джок Полфрийан беше шумно, но видяхме какво стана...

- Има такава приказка, че блага сума, железни врати отваря. Но тежките присъди са много важни не само заради справедливостта, но и за да покажат на тези, които взимат наркотици или шофират пияни, че законът е строг и да не се допускат такав случаи.

 

Сподели:
Бомба x
НАРЪЧНИК ЗА ЖЕНАТА: Пет признака, че мъжът кръшка НАРЪЧНИК ЗА ЖЕНАТА: Пет признака, че мъжът кръшка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 310
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това