Вход
София
Времето в София 21 o C

САМО В ПИК! Академик Богдан Петрунов: Морето не е опасно, но не сваляйте маските на публични места. COVID-19 няма да изчезне

САМО В ПИК! Академик Богдан Петрунов: Морето не е опасно, но не сваляйте маските на публични места. COVID-19 няма да изчезне

на 27.05.2020
55237
0
САМО В ПИК! Академик Богдан Петрунов: Морето не е опасно, но не сваляйте маските на публични места. COVID-19 няма да изчезне
Автор: Симо Русев
27.05.2020
0
55237

Академик д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. Специално за ПИК той анализира пределната фаза на разпространение на COVID-19 у нас и дали след този медицински финал и математически модели да очакваме нов взрив на заболеваемост през есента. Доколко е изграден колективен имунен отговор с антитела, да продължаваме ли да носим маски и колко ще е опасен напливът от туристи по морето обяснява още академикът. 

- Академик Петрунов, математикът от БАН проф. Николай Витанов съобщи, че в България сме в пределна фаза за разпространението на COVID-19 за сезона. Така ли е и какво означава това?

- Веднага трябва да кажа, че не съм запознат с неговия математически модел. Затова не мога да кажа какво се крие зад него и доколко той може да ни покаже тези данни, но за мен основното, за да кажем къде се намираме и колко е разпространен в момента COVID-19 в България, е необходимо провеждането на съответните изследвания. Защото колкото повече изследвания направим, толкова повече ще увеличим броя на откритите случаи. Виждаме, че за деня са направени 230-250 изследвания. Естествено, броят на откритите ще бъде много нисък. Ако бяхме направили 1200 или 1300 изследвания, вместо 6 или 7 души, позитивните щяха да са 30 души. За мен това е същностното. Освен това, каквито и да са математическите модели, аз мисля, че единственото правилно го правят колегите от института "Роберт Кох" в Берлин. Те изчисляват броя на заразените и броя на починалите на базата на 100 000 или на 10 000 души, или на един милион, няма значение. Но важното е, че на някаква база. Тогава единствено може да сравним доколко при нас има увеличение, доколко - намаление на болните. Това трябва да става на база на някаква обща бройка. Затова в това отношение веднага трябва да кажа, че България се намира на много добро място. Ние сме в позиция, че броят на откритите заразени и починалите е нисък. Но пак казвам, това трябва да се докаже с увеличения брой изследвания, за да бъде достоверно. Чувам за математеческия модел на колегите. Те вероятно имат право. Но аз не мога да го потвърдя или оборя. Не го познавам.

- Ако приемем все пак, че вървим към някакъв медицински финал, дали става дума за етапно състояние, или да очакваме нов взрив, следваща вълна през есента?

- Мисля, че не можем да кажем, че отиваме към окончателно ликвидиране на проблема. Напротив. Той ще продължава с месеци, а може би и с години под друга форма - по-тежко или по-леко ще протича. Особено сега, когато дойде есено-зимният период и ще се срещнем и с "нормалния" грип, който е типичен за това време. Аз не съм оптимист, че COVID-19 ще изчезне. Той ще продължи да съществува, но ние вече ще бъдем значително по-подготвени, ще знаем как да се държим и ако наистина спазваме тези елементарни правила на противоепедимично поведение - носене на маски, редовно миене на ръцете, избягване на социален и физически контакт, мисля, че тогава ще имаме един нормален живот. Най-просто казано, повтарям го постоянно, ние трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем в условията на тази коронавирусна инфекция - може би по-дълго, може би по-кратко, но по принцип ще живеем в тези условия и трябва да приспособим и социалния си, и личния си живот към този факт.

- Да продължаваме ли да носим маски и къде са рисковете, докато слънцето грее и очевидно повишава имунитета на хората, а и потиска вируса?

- Така е. Топлото време, ултравиолетовите лъчи безспорно въздействат на вируса и ще намалят неговата активност. Това, разбира се, е благоприятно, но за мен продължаването да се спазват тези елементарни мерки - носенето на маски на обществени места, особено в закрити помещения - независимо дали ще бъдат ресторанти, банки, молове, магазини, това според мен е задължително. Редовното миене на ръцете след всеки контакт с някаква плоскост, какъвто сме имали - в тролеите, трамваите, с които сме се движили. Това са абсолютно елементарни мерки, които ако не ги спазваме, мисля, че ще ни очаква по-сериозно повишаване на заболеваемостта през есенно-зимния период.

- Ако има такава есенна мутация, сезонен пик, дали той ще бъде по-лек с оглед на вече изградени антитела и имунен отговор?

- Вярно е, че има някакъв имунен отговор, но той е много слаб засега. Данните показват, че за момента не повече от 5 до 8 процента от преболедувалите, които предполагаме, че са преболедували, които са били заразени, имат антитела. Освен това трябва да се има предвид, че ние не знаем дали тези антитела са протективни. Засега това не е ясно. И вероятно те не са 100 процента протективни. Така че не може да разчитаме на този създал се колективен имунитет за момента да се преборим с една повторна вълна от тази инфекция. Много по-важно е, и това го казват всички световни институции, които работят в тази насока, единственото сега, при липсата на лекарство, при липсата на ваксина, това е спазването на тези елементарни противоепедимични мерки.

- Колоко опасен в този смисъл е очакваният наприв на туристи отвън по българското Черноморие?

- Безспорно такав риск съществува, но ако там се спазва това, което се предписва - много строгите мерки, които взимат курортните мениджъри по хотелите, по ресторонтите - с постоянна дезинфекция, с носенето на маски от страна на обслужващия персонал, спазването на голяма дистанция, разположението на чадърите по пясъчната ивица и въобще избягването на големи струпвания на туристи, мисля, че ще може спокойно да се отиде на море. Още повече че самото море, водата и басейните не крият някаква опасност. Пак казвам, при спазване на всички противоепидемични изисквания.

- Безспорно, много професионално следите цялата информация около създаването на ваксина и методите, протоколите за лечение. Докъде стигна човечеството?

- За лечение има десетки препарати. Стотици са предложени - препарати, комбинации от препарати, различни подходи. Но засега няма нищо утвърдено. Тези, за които имахме много големи надежди - хларохина или хидроксихлорокина, се оказа, че имат някакъв ефект, но той е съпроводен също с много странични реакции. По тази причина и Световната здравна организация прекрати клиничното изпитване на хлорохина с оглед наблюдаваните странични ефекти. От друга страна, резвитивирът, на който също се възлагаха много надежди, продължава да се използва, но само в условията на клинично изпитване и в много строги и контролирани условия в специализирани болнични заведения. Друг, много рекламиран в Япония препарат, т.нар. авиган и пиравир - разчиташе се, че той ще има много добър ефект като протеинов инхибитор и ще може да се използва масово, за съжаление, също се доказа, че няма този ефект, който всички предполагаха. Така че за момента ние нямаме категорично разрабатена схема за лечение. Изпитват се много неща, в комбинация с антибиотици, в комбинация с интерферон, но за съжаление няма създадено истинско лекарство, за което да можем да кажем, че е безвредно, първо, и след тове е достатъчно ефикасно. Що се касае до ваксината, постоянно казвам, че не може да я имаме по-рано от една година, даже може би и повече - истинска ваксина, защото доказването на нейната безвредност и на нейната ефективност - епидемиологичната ефективност, да работи в условията на епидемия, на пандемия, иска време.             

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 9876
архив

Катаджия спира блондинка с джип. Блещи се и не може да повярва на очите си:
- Мога ли да ви попитам защо колата ви има различни номера отпред и отзад?
- Ами много просто. Толкова ли е трудно да се сетите? Отпред е номерът на мобилния ми телефон, а отзад е номерът на домашния.

няма нови новини
Днес: 185
hot
най-четени новини в момента
сега
5037
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР: Не се поддавайте на провокации, протестирайте в рамките на закона (ОБНОВЕНА)
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Денят е много опасен - не напускайте дома си, сексуалната енергия подкопава здравето
x