САМО В ПИК! Акад. Петрунов с ексклузивни разкрития - ето какви са разликите между ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“ и как да изберем

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК! Акад. Петрунов с ексклузивни разкрития - ето какви са разликите между ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“ и как да изберем

343692
на 13.01.2021
САМО В ПИК! Акад. Петрунов с ексклузивни разкрития - ето какви са разликите между ваксините на „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“ и как да изберем
Автор:   Илиян Радков

В България днес пристигна първата пратка от ваксините на „Модерна“. Досега у нас за имунизацията се използваха тези на „Пфайзер – Бионтех“. Най-голяма доставка у нас ще бъде направена от компанията „Астра Зенека“, чиято ваксина очаква одобрение от ЕС.

препоръчано

Какви за разликите между трите ваксини по тяхната същност и съхранение?

За ексклузивен отговор на  тези въпроси потърсихме акад. Богдан Петрунов. Ето какво обясни пред ПИК бившият  директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

-Акад. Петрунов, днес в България пристигна първата пратка от ваксините на „Модерна“.  Каква е разликата между нея и тази на „Пфайзер-Бионтех“?

-Ваксините на „Пфайзер“ на „Модерна“ са така наречените РНК-ови. Те са създадени на един и същ принцип. Нямат никаква разлика в това отношение. Това са изкуствено създадени РНК-ови платформи информационна РНК извън организма, които са натоварени с генетичния материал от вируса  и по този начин се вкарват в човешкия организъм. Едновременно с това има по-голяма стабилност на този продукт – вкарани са рибозомни частици, т.е обвити са с една мазнинна тъкан и могат да се съхранят по-дълго време и да бъдат по-трайни, когато се вкарат в човешкия организъм. Това е един абсолютно еднакъв подход. Двете не се различават в това отношение по нищо. Единствената разлика е, че при „Пфайзер“ ваксината количеството на антигенния материал на информационната РНК, която се вкарва е в размер на 30 нанограма в една доза, докато тази на „Модерна“ е 100 микрограма.  Това не значи, че е по-добра или по-лоша. Просто са проведени при такива клинични условия. И двете ваксини са показали ефективност някъде около 94-95%, което е напълно нормално и показва, че те имат еднакъв тип на действие и получените резултати ще бъдат еднакви.

- Каква е разликата при съхранението им?

- Това е принципната разлика между двете ваксини. Тази на „Пфайзер“ изисква съхраняване при -70 или -80 градуса и може при обикновени хладилни условия при +2 и +8 градуса да се съхранява не повече от 5 дни. Това е много сериозен проблем и затруднява логистиката и организацията по приложението на ваксината. Докато  тази на „Модерна“  може да се съхранява в продължение на 1 месец в хладилник на -20 градуса, на обикновени фризерни условия.  Възможно е да се съхранява по един месец в хладилни условия, което вече е много по-лесно и опростява повече нейния начин на проложение.

- И двете ваксини са направени общо взето по един и същ метод. Може ли да се каже, че едната е по-ефективна от другата?

-Не, трудно е да се каже. Няма да бъде сериозно. Това ще може да се каже най-малко след 1 година, даже 2 години, когато се направят всички комплексни изследвания за имунитета, създаден от тях. Засега знаем и за двете ваксини, че на петия месец  дават много добър имунитет . Тяхното изпитване започна в края на юли, а на третата фаза на изпитването им имаме основание по данни на самите фирми производители, че имунитета е на много добро ниво на петия месец. От други аналогични изследвания по отношение на заболяването може да се предполага, че създава имунитета не по-малко от 8 месеца, се мисли, че и ваксините също могат да създават имунитет. Но пак казвам, че това ще можем да го видим не по-рано от 1 или 2 години след началото на тяхното приложение.

- Втората доза от ваксината на „Пфайзер“ се поставя на третата седмица. Как стоят нещата при тази на „Модерна“?

- При „Модерна“ се поставя на 4-ата седмица, на 28-ия ден. Това също е разлика между двете ваксини, защото тази на „Пфайзер“ се бие на 21-ия ден. Не е нещо съществено. Явно така се решили да проведат своето клинично изпитване. Това е така наречения „вторичен отговор“. Този подход се използва се и при много други ваксини.  

- Казахте, че при ваксината на „Пфайзер“ се вкарват 30 микрограма информационна РНК, а при тази на „Модерна“ – 100 микрограма. Означава ли, че там, където количеството е по-голямо е по-ефективно или обратното?

- Не означава, че е по-ефективно, даже може би е обратното. За момента това не е нещо особено, преди да са изтекли  1 или 2 години,  за да видим дали тази разлика в количеството на вкарана РНК се отразила на имунитета, тъй като има различни феномени наречени имунологичен паралич , които при много по-голямо количество антиген от ваксината се получава обратния ефект. Сега е излишно да се дискутира.

- Предстои одобряването на ваксината на „Астра Зенека“, а точно от нея се очаква да се внесе най-голямо количество дози в България. На какъв принцип е създаде тя?

- Коренно различна е . Тя е класически тип ваксина – така наречените векторни ваксини. За да се вкара в човешкия организъм тази генетична част от вируса, за да се създаде имунитет, той се натоварва върху един безвреден за човека вирус – аденовирус. Той се вкарва в човешкия организъм и се използва като вектор, за да проникне в коронавируса в организма и да стимулира имунитета. Има коренно различен принцип  на действие.  Руските ваксини „Спутник“  и „Вектор“ са също като тази на „Астра Зенека“ , също като някои ваксини на „Янсен“. Те са напълно различни от тези на „Пфайзер“ и „Модерна“.

- Най-голяма доставка у нас ще е от „Астра Зенека“. Тяхната ваксина ли ще е предназначена за по-голямата част от българското население?

- Вероятно ще бъде така. Ако получим … Не мога да кажа какви ще бъдат количествата. Официално обявеното от министър Ангелов  е, че ние до есента ще получим  4,5 млн. дози. Това означава, че около 2,5 млн. души ще може да бъдат имунизирани, което е много добре. Дали ще бъдат от „Астра Зенека“ или ще има още от „Пфайзер“ или „Модерна“, аз мисля, че ще има от всички допълнително получени дози. Но вероятно поради простия начин на приложение и съхранение на тази на „Астра Зенека“ тя ще бъде най-масово използвана.

- При какви условия ще се съхранява тя?

- Тя се съхранява при температура +2 до +8 градуса и възможно да се съхранява с месеци. Не е необходимо да при -20 градуса, както е при едната или при -70 градуса при другата. Затова тя създава по-голяма лекота при приложението и логистичните проблеми при нея са много по-опростени.

- Може ли да се каже, че някоя от ваксините на трите компании превъзхожда останалите и е по-ефикасна?

- Не. Това ще бъде абсолютна спекулация.  Ефективността им е обявена над 90 на 100. Но каква ще бъде реалната ще се разбере чак след 1 или 2 години, което пак повтарям.

- Ваксинирахте ли се вече и как се чувствате?

- Да. Ваксинирах се на 6 януари. Това беше подаръкът ми за имения ден. Чувствам се добре. Нямам абсолютно никаква реакция. Имам само много лека болка на мястото на убождането, но дори точната дума не е и болка.

- Как ще коментирате случилото се с ваксините в Сандански?

- Аз мисля, че за Сандански се преекспонира излишно този случай. Всъщност нищо особено не е станало. Ако наистина се окаже, че в момента, когато са направени тези ваксини, не е имало някой човек подходящ  от групата на рисковите контингенти – медицинско лице, учител, човек над 65 години, т е е липсвал готов човек, който да бъде имунизиран, съвсем правилно е било останалите дози от един флакон да бъдат използвани да се направят, на който е бил подръка и е бил съгласен да му се постави. Иначе тези дози трябваше да бъдат хвърлени. От един флакон на „Пфайзер“ се правят 5 имунизации – 5 дози по 0.3 мл. Явно флаконът е бил отворен и е направена имунизация на 1 или двама души, не знам точно, а са останали още дози. Тогава вече е било редно наистина да се направят тези дози, за да не хвърлят.  По лошо щеше да бъде обратното, ако поради липса на хора или лоша организация – не са били поканени хора, които трябва да бъдат имунизирани, да се изхвърлят дозите. Това щеше да бъде престъпление при липсата на достатъчно ваксини.

Сподели:
Бомба x
Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това