Вход
София
Времето в София 20 o C

САМО В ПИК! Алексей Петров с ексклузивен коментар за отвличането на Адриан и състоянието на МВР

САМО В ПИК! Алексей Петров с ексклузивен коментар за отвличането на Адриан и състоянието на МВР

на 01.09.2017
11134
5
САМО В ПИК! Алексей Петров с ексклузивен коментар за отвличането на Адриан и състоянието на МВР

Алексей Петров е експерт по корпоративна сигурност и антитероризъми и има дългогодишен опит в силите за сигурност и антитероризъм, а след това и като съветник в ДАНС. Той е и единственият, заловил терорист в България до момента.

Като човек, прекарал половината си живот в системата и разузнаването, агенция ПИК го потърси за горещ коментар относно нашумялото и трети ден неразкрито отвличане на 25-годиншния Андриан Златков. Ето какво каза единствено пред ПИК Алексей Петров, който в момента е и преподавател, доцент в УНСС.

- Г-н Петров, като експерт по сигурност и тероризъм как ще коментирате тезите на някои анализатори, че отвличането на Адриан Златков, което стана преди два дни, е терористичен акт?

- Като терористичен акт може да се квалифицира насилие, което има установени политически мотиви, т.е. цели да отслаби държавата и властта от една страна и от друга - да постигне последващ страх в обществото или по-голяма група хора. Тези два елемента липсват в случая и затова на този етап трябва да се търсят други мотиви и не може да се говори за терористичен акт.

Насилието, в случая, може да се разглежда като икономически мотивирано, ако се търси откуп, или криминални мотивирано, ако е отмъщение. Но няма как да се коментира едно от двете, тъй като засега мотивите не са ясни.

- Има и друга версия - че са участвали хора от службите и полицията, тъй като колата, с която е отвлечен, е била с полицейска лампа. Възможно ли е това?

-  Когато разсъждаваме дали могат да бъдат замесени хора от службите, полицията или други подразделения на сигурността, трябва да ги разглеждаме, както във всяка друга професионална група. Винаги има едни хора, които си вършат съвестно работата – добрите, и други, които злоупотребяват – лошите.

Възможно е някои от лошите да са се включили и в тези действия, ако става дума за икономически интерес или икономика на престъплението, когато някой е предпочел да прави това, вместо да работи друго.  

- Смятате ли, че МВР е достатъчно силно да се справи с подобен казус и толкова тежки престъпления в момента?

- Познавайки работата на полицията по повод случилото се с мен преди около 2 години, вече смея да твърдя, че хората си вършат много съвестно работата и при това изключително професионално. 

Важното е да бъдат подпомогнати от засегнатите – бащата и семейството. 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

- Кажи скъпа, не съм ли като животно в леглото?
- Да скъпи, като ленивец...

няма нови новини
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
сега
2309
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Борисов с важна новина за ужилените от "Олимпик" (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Топастроложката Алена с пълен хороскоп за днес
x