Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК: Борислав Цеков: Протестът срещу Гешев обслужва група обвиняеми и подсъдими по крупни дела за приватизационни грабежи! Антиевропейска политическа намеса в независимата съдебна власт

САМО В ПИК: Борислав Цеков: Протестът срещу Гешев обслужва група обвиняеми и подсъдими по крупни дела за приватизационни грабежи! Антиевропейска политическа намеса в независимата съдебна власт

на 26.07.2019
44795
17
САМО В ПИК: Борислав Цеков: Протестът срещу Гешев обслужва група обвиняеми и подсъдими по крупни дела за приватизационни грабежи! Антиевропейска политическа намеса в независимата съдебна власт
Автор: Симо Русев
26.07.2019
17
44795

Шефът на Института за модерна политика, правен съветник на президента и юрист Борислав Цеков разкри пред ПИК незаконен ли беше протестът срещу номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за обвинител №1, кой провокира тези изстъпления и могат ли политически партии като „Демократична България“ да се намесват в професионалния избор на висш магистрат от този ранг.

- Г-н Цеков, какъв е вашият коментар за изстъплението, протекло като политическа атака срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, законно ли беше това, което се случи?

- Този т.нар. протест е една недопустима проява на партийна и политическа намеса в независимата съдебна власт, намеса, която обслужва частните интереси на група лица, които са обвиняеми, подсъдими по крупни дела за приватизационни грабежи и данъчни измами.

Тези действия са антиевропейски. Подобна проява е посегателство върху институциите и показва, че безочието на инициаторите и подбудителите на подобни прояви, които в името на частните интереси, които преследват и обслужват, са готови да погазват върховенството на закона, държавността и уважението към институциите.

Оставям на страна дълбоко неморалната атака срещу личността на кандидата за главен прокурор – г-н Гешев, защото от тези хора може да се очаква всичко, но най-малко може да се очаква да постъпват морално и етично към институциите и техните представители.

- Ако правилно ви разбирам, вие визирате кръга около Иво Прокопиев, т.нар. агнешки главички и разградската група? За тях ли става дума и защо е тази атака точно срещу прокуратурата? Бидейки обвиняеми какво печелят те по този начин?

- Вижте, това, което те правят в момента, не е нещо ново. От години тази икономико-политическа групировка се опитва да овладее позиции в съдебната власт, особено в прокуратурата.

Ще припомня само обстоятелството, че същите тези хора поименно, по ведомост, както се казва, бяха особено активни и създадоха една истинска истерия около изборите за ВСС в сегашния му състав, както и в предходния му състав, а и по отношение на предходния избор на главен прокурор.

Нещо повече, тогава група организации, пак така по ведомост, свързани пряко или косвено с интересите на тези бизнесмени, днес подсъдими и обвиняеми, а и социологически агенции тогава се подписаха под една кандидатура за главен прокурор, която те тогава смятаха за уместна. И проведоха една чисто политическа кампания в нейна защита, включително и обругавайки в типичния за тях, за техните медии и техните говорители стил тогавашния кандидат г-н Цацаров.

- Защо го правят?

- Правят го, защото са наясно, че чрез избори, чрез волята на гражданите, по пътя на демокрацията тази маргинализирана група по интереси не може да получи власт.

А без власт те се страхуват, че ще им бъде потърсена сметка. На тях властта им е нужна, за да замитат следите си от гигантския грабеж по време на прехода. Днес, очевидно, много от тях търсят овладяване и на прокуратурата, изцяло преследвайки частните си интереси, опитвайки се да ги представят за обществени.

В нито една цивилизована и демократична държава, с гражданска култура, с върховенство на закона, когато една група лица, които са във фазата на повдигнати обвинения, на съдебни процеси, които се опитват да кадруват в съдебната власт, няма да бъде търпяно от обществото. Подобно поведение е недопустимо. Това е тежък морален конфликт на интереси, но заедно с това гражданите, хората трябва да имат ясна координатна система.

Естествено, че подсъдимите ще искат да се смени прокурора, за да го заменят с удобен за тях. И когато те сочат кой им е неудобен, очевидно това е удобният така да се каже прокурор за обществото и за върховенството на закона. Този, който ще им търси сметка. И не само на тях, а и на всички, които го погазват.

- Този професионален избор за висш магистрат предполага ли намесата на политически партии от калибъра на „Демократична България“, пък и която и да е?

- Партиите нямат място в съдебната власт. Партийните интереси, партийните функционери нямат думата, когато става въпрос за избори в съдебната власт. Това е погазване на върховенството на закона и заедно с това един опит да се политизира независимата съдебна власт отново в угода на частни интереси.

- Алтернатива ли е на Гешев Бойко Атанасов, колко струва той като професионалист, като следовател, зад когото застават някакви формации като спонсорираната от банкера беглец Цветан Василев  „Боец“, „Ана Политковская“, „Зелена младост“ на осъдената Иванчева?

- Всеки човек има право да изразява мнение и подкрепа за една или друга личност, но най-важното е каква е легитимната процедура. А легитимната процедура изключва възможността партии и неправителствени организации да лобират за свой кандидат.

Легитимните институции са ВСС, прокурорската колегия, министърът на правосъдието. Това са инициаторите, които законът позволява да номинират по тази процедура за избор на главен прокурор. Що се отнася до кандидатурата на г-н Гешев, аз я намирам за логична и уместна, първо, защото прокурорската колегия единодушно се е обединила около нея, пък и нали идеята е съдиите да избират съдии, прокурорите – прокурори.

Прокурорите посочват на кого имат доверие като професионализъм, вола и професионален морал. Другата причина, поради която тази кандидатура е уместна, това е, че тя гарантира една приемственост в досегашната дейност на прокуратурата, доколкото Гешев е в екипа на Сотир Цацаров. Съвместно те проведоха едни от големите операции и дела срещу олигарси и срещу мафията в България.

На трето място, видимо ключово, ако ВСС пристъпи към този избор, това ще бъде знак, че държавата в лицето на ВСС изразява воля за продължаване на тази активна антикорупционна политика, която до момента и главният прокурор и заместникът му Гешев, като шеф на специализираната прокуратура и зам.-главен прокурор са провеждали. Това ще бъде знак, че държавата подкрепя тази политика. А мисля, че това очакват и нашите европейски партньори.             

 

Сподели:
свързани новини
ИЗДИРВАТ СЕ агресорите от незаконния протест срещу Гешев ИЗДИРВАТ СЕ агресорите от незаконния протест срещу Гешев
Агенция ПИК издирва лицата на снимката - "герои" от...
на 26.07.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8761
архив

Най-малките книги на света са сомалийска готварска книга и цигански кодекс на труда.

няма нови новини
Днес: 143
hot
най-четени новини в момента
сега
2909
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: МВР с горещи новини за протестите в София - Ивайло Иванов предупреди за нови провокации тази вечер (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ: Порното може да е опасно за здравето
x